5 tipuri de izolații termice care țin casele călduroase iarna și răcoroase vara | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

5 tipuri de izolații termice care țin casele călduroase iarna și răcoroase vara

Ce se întâmplă cu căldura într-o casă e un aspect foarte important pentru orice locuință. 

Fie că vorbim de o casă nou-construită sau de una renovată, căldura afectează atât confortul, cât și “buzunarul” persoanelor care locuiesc în acel spațiu.

Izolațiile termice sunt principalele materiale care țin casele călduroase iarna și răcoroase vara.

Așadar, iată 5 tipuri de izolații, ca să poți face o alegere informată:

1. Vata minerală

Este printre cele mai folosite tipuri de izolație termică.

Mai este cunoscută și sub numele de vată sticlată (deși există și vată minerală care nu conține sticlă).

Și de regulă este folosită la izolarea podurilor, între căpriori sau între pereți interiori despărțitori.

Pentru manipularea și montajul vatei minerale (sticlate) este necesară folosirea unor echipamente de protecție precum ochelarii de protecție, mănușile și măștile. În caz contrar pot apărea iritații la nivelul ochilor și a pielii. 

2. Polistirenul

Este poate cel mai cunoscut și folosit material de izolație. 

Se folosește de obicei pentru izolarea pereților exteriori, interiori, la mansarde, la planșee etc. 

Cele mai întâlnite două tipuri de polistiren sunt: expandat (pentru izolarea pereților) și extrudat (pentru izolarea soclurilor sau sub șape). 

Un dezavantaj important al acestui material: este destul de inflamabil și se deteriorează rapid la contactul direct cu razele solare.

3. Vata bazaltică

Este făcută din rocă - bazalt - de unde îi vine și numele.

Se folosește în principal pe fațadele exterioare și în acoperișuri. De asemenea, nu se deformează în timp, indiferent de variațiile de temperatură exterioare. Este cunoscută ca fiind printre materialele cele mai rezistente la foc. În plus, nu degajă cantități mari de fum toxic într-un incediu, inhalarea acestuia fiind foarte periculoasă.

Totuși, un ușor dezavantaj al vatei bazaltice este comportamentul la umiditate și greutatea  mai mare față de alte opțiuni.

4. Celuloza

Fibrele de celuloză sunt un material natural, folosit în general pentru termoizolarea acoperișurilor și a pereților interiori. Se folosesc de obicei pentru izolarea caselor pe structură de lemn sau metalică. 

Și se află mai degrabă în categoria materialelor de construcții inovatoare, mai puțin cunoscute de oamenii obișnuiți.

Un punct sensibil al celulozei este că în contact cu apa (condens, umiditate), mucegăiește în timp. Iar pentru a proteja această izolație e nevoie de o barieră anti-vapori.

5. Folia termoizolantă 

E poate cel mai nou și inovator material de izolație de pe piață. 

O folie termoizolanta este de fapt o termoizolație reflectivă din polietilenă cu o structură semirigidă omogenă sub formă de fagure în două straturi de alveole cu aer uscat, acoperită cu două straturi de aluminiu la exterior.

Prin însăși stratificarea bulelor de aer, folia își păstrează o dimensiune și o greutate foarte reduse. În același timp calitățile izolatoare se mențin la un standard foarte ridicat, aceeași tehnologie fiind folosită și pentru protejarea astronauților și navelor spațiale.

Are o durată de viață egală cu cea a construcției - peste 50 de ani - și nu necesită echipamente speciale pentru a fi montată.

Totuși, fiind un material atât de inovator, oamenii care nu îi cunosc proprietățile riscă să nu îl ia serios în considerare datorită dimensiunii și greutății reduse. 

Tocmai de aceea, un astfel de articol introductiv poate fi un bun început când cauți tipul de izolație termică potrivită pentru locuința ta.

În luarea deciziei finale e important să se ia în considerare mai multe opțiuni. Iar informarea despre materiale mai inovatoare poate aduce avantaje importante celor deschiși să caute: de la performanță energetică mai bună, până la durată de viață mai lungă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro