450 de agricultori braileni au protestat, ieri, in capitala | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

450 de agricultori braileni au protestat, ieri, in capitala

Nemultumiti de situatia grea in care a ajuns agricultura, circa 3.500 - 4.000 de fermieri din toate judetele tarii s-au adunat, ieri, in capitala si au participat la un mars si un miting de protest. Judetul Braila a fost reprezentat de 450 de oameni, din care 280 au fost mobilizati de Asociatia Producatorilor Agricoli APA Braila, afiliata la Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR, iar 170 de catre Sindicatul "TCE 3 Brazi - Punct de lucru Braila", afiliat la Federatia Sindicatelor din Agricultura "Agrostar". Miscarea a inceput in jurul orei 11.00 cind oameni si utilaje s-au intilnit in Piata Charles de Gaule de unde au plecat pe traseul Piata Aviatorilor - Piata Victoriei - Piata Unirii - Piata Costitutiei (Parlamentul Romaniei), unde a fost organizat un miting. Printre cele mai importante revendicari ale protestatarilor se numara: pretul exagerat al motorinei (avind in vedere ca, in acest moment, fermierii romani platesc un euro pe litru, in timp ce agricultorii din Uniunea Europeana platesc doar 0,5 euro), marirea subventiilor (in timp ce producatorii europeni primesc o subventie de circa 200 -400 euro/ha, in Romania sprijinul statului pentru agricultura este infim), revizuirea unor acte normative si consultarea specialistilor agricoli la elaborarea lor. De asemenea, agricultorii au protestat fata de faptul ca Romania importa, din Statele Unite si Brazilia, carne si preparate din carne care insumeaza 60 la suta din consumul populatiei, dar care sint obtinute cu ajutorul unor produse modificate genetic, in conditiile in care legislatia romaneasca interzice cultivarea plantelor modificate genetic.

Piata Universitatii, blocata din cauza protestului agricultorilor

Mitingul agricultorilor nu a fost scutit de incidente. De exemplu, cind au ajuns in Piata Universitatii, in jurul orei 14.00, protestatarii au incercat sa convinga jandarmii sa le permita sa treaca spre sediul Ministerului Agriculturii, unde se afla de citeva ore un alt grup de agricultori. Fortele de ordine nu i-au lasat sa paraseasca zona pentru care aveau aprobare de la municipalitate. In urma acestui raspuns, agricultorii au inceput sa scandeze "Nu plecam!" si au blocat partial piata. Situatia a fost detensionata de organizatorii miscarii de protest, iar marsul a continuat. In drumul lor, fermierii au scandat "Jos Guvernul", "Jos padurarul" (ministrul Agriculturii - n.r.), "Jos Flutur" si au purtat pancarde pe care era scris "Pret insuportabil la motorina", "Sistem cinstit pentru asigurarea culturii", "Codul muncii si pentru agricultori", "Pret minim garantat pentru griu". Marsul s-a finalizat in Piata Parlamentului cu un miting.
"Ne-am facut datoria, am tras semnalul de alarma fata de toate problemele noastre. La Guvern, o delegatie formata din 5 persoane (printre care si braileanul Marcel Cucu) a fost primita de un ministru secretar de stat pe probleme sociale. El a primit nota noastra de protest, cu 9 puncte, a citit-o si ne-a cerut ca, in cel mult doua zile, sa-i prezentam un material mai amanuntit si cu propuneri din partea noastra. Cu dl Flutur nu ne-am intilnit" ne-a declarat Costica Macelaru, presedinte APA Braila. El ne-a explicat si ca Gheorghe Caruz s-a intilnit, luni, cu ministrul Flutur si nu a mai participat la manifestatie.

"Social-democratii sa nu scoata in strada tractoare cu marca PSD"

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a sugerat, insa ca in spatele protestului s-ar afla PSD, el indemnindu-i pe social-democrati sa nu scoata in strada tractoare "cu marca PSD".
"Cred ca ei trebuie sa-si faca, pina la capat, curatenia de primavara si sa nu scoata in strada tractoare cu marca PSD, cu numar PSD", a spus Flutur, facind referire la manifestatia organizata de sindicalistii din agricultura.
Intrebat la ce s-a referit atunci cind a vorbit de tractoare cu numar PSD, Flutur a indicat "suprapunerea" acestei perioade de proteste cu stringerea de semnaturi pentru demiterea sa (campanie initiata de PSD), precum si faptul ca "Agrostar" are "genetic" radacini la Elena Sporea (n.r. - fost senator PSD) si la "alti spori PSD".
El a mentionat ca in ultima perioada au avut loc mai multe rinduri de discutii, inclusiv cu "Agrostar" si ca o parte din revendicari, precum sprijinul pentru achizitionarea motorinei, sint rezolvate.
Flutur a mai spus ca exista si alte solicitari, in parte justificate, legate de normele de mediu, de codul muncii - in ceea ce priveste munca sezonierilor in agricultura - sau de taxe si impozite.
"Ieri am stabilit o serie de puncte, am semnat si un protocol cu LAPAR. Sigur ca sint liberi sa manifeste, noi sintem dispusi in continuare la dialog, dar cu sfintenie vom respecta si calendarul de aderare si strategia de finantare pe care am hotarit-o", a conchis ministrul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro