45 de urne vechi de 1000 de ani, de la Pod, restaurate la muzeu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

45 de urne vechi de 1000 de ani, de la Pod, restaurate la muzeu

* zeci de urne de incinerație, aparținând Culturii Dridu, descoperite în timpul lucrărilor de la Podul suspendat peste Dunăre, sunt acum restaurate la Muzeul Brăilei "Carol I" * săptămâna trecută, elevii ceramiști de la Arte au urmărit, pentru prima dată, etapele restaurării vaselor de ceramică, prezentate de Maghița Nechifor, restaurator al muzeului

 

Workshop restaurare ceramică organizat pentru elevii Liceului de Arte "Hariclea Darclee" Brăila, cu participarea restauratorului Maghița Nechifor, de la Atelierul de restaurare ceramică al Muzeului Brăilei "Carol I", a muzeografului Viorel Stoian, arheologul care a descoperit, toamna trecută, 12 morminte de inhumație și nenumărate artefacte în zona Siliștea - popină și a prof. Lucian Constantin, artist ceramist.

Potrivit organizatorilor evenimentului, elevii Grupei de ceramică a Clasei a XII-a B a Liceului de Arte "Haricela Darclee Brăila - Andrei Ionescu, Sebastian Constantin, Andreea Crețu, Andreea Marin, Andreea Niculescu, Alexandru Măcălau, Diana Sighinaș și Laura Ioniță -, îndrumați de prof. Lucian Constantin, s-au arătat profund impresionați de procedeu și au vrut cu tot dinadinsul să vadă cu ochii lor cum se restaurează ceramica veche.

Au nimerit exact acolo unde trebuie, pentru că Maghița Nechifor, restauratorul de ceramică de la muzeu, tocmai ce adună fragmentele de urne descoperite, în urmă cu patru ani, la Podul suspendat peste Dunăre și apoi le îmbină în vase. Un puzzle pe care trebuie să-l rezolve în fiecare zi de muncă în atelier. Este vorba de 45 de urne de incinerație din sec. IX-X, aparținând Culturii Dridu, descoperite în anul 2018, în timpul lucrărilor la Podul suspendat peste Dunăre.

Îndrumați de muzeograful Viorel Stoian, elevii de la Arte au văzut și li s-au explicat toate etapele restaurării ceramicii, de la spălat cu acid, uscat și până la procesul propriu-zis de restaurare. Elevilor le-au fost arătate și scheletele descoperite în câteva morminte de la Siliștea-popină.

"Elevii au fost foarte încântați. Dacă pâna acum modelau ceramica, acum ei au învățat cum să o refacă din cioburi", au precizat organizatorii workshop-ului de la muzeu.

În altă ordine de idei, în ziua de vineri, 1 aprilie a.c., Muzeul Brăilei "Carol I", în colaborare cu Liceul de Arte "Hariclea Darclee" și Școala Gimnazială "Mihai Viteazul" Brăila a organizat Atelierul de modelaj cu tema: "Ceramica între utilitate și artă".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro