400.000 de puieți forestieri plantați în județ, în lupta cu seceta | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

400.000 de puieți forestieri plantați în județ, în lupta cu seceta

* seceta care a răvășit Bărăganul anul trecut a distrus și puieții plantați pe 156 de hectare, în tot județul Brăila  * silvicultorii au cotracarat efectele pârjolului și au plantat aproape 400.000 de puieți, circa 200 de hectare fiind împădurite integral cu plop, salcie, frasin și ulm * puieții au fost produși în cadrul Direcției Silvice Brăila, mai precis la Pepiniera Lacu Sărat

 

Seceta de anul trecut, care i-a adus în pragul disperării pe fermieri și a distrus mii de hectare de teren arabil a afectat grav și pădurile și-așa împuținate ale județului Brăila, zeci de hectare plantate cu puieți fiind transformate în terenuri aride.

Deloc descurajați, silvicultorii brăileni, puțini la număr, au luat la pas pădurile arse de secetă și au plantat zeci de mii de puieți în locul celor distruși de pârjol. Potrivit ing. Vasile Dumitrașc, directorul Direcției Silvice Brăila, în total, anul acesta, au fost afectate de secetă 156 de hectare plantate cu puieți, care au fost ulterior înlocuiți. Concret, în anul 2020, s-au făcut completări cu puieți de plop, salcie, frasin și ulm pe o suprafață totală de 555 de hectare, din care circa 200 de hectare au fost împădurite integral. Silvicultorii brăileni vor planta, până la finele anului, aproape 400.000 de puieți, incluzând programul de împăduriri din primăvara și din toamna lui 2020.

"Numai pentru toamna anului 2020, programul de împăduriri al Direcției Silvice Brăila este de 123 de hectare de regenerări artificiale. Totodată, direcția își propune să planteze 140 de hectare cu puieți la cele trei ocoale: Ocolul Silvic Brăila, Ocolul Silvic Ianca și Ocolul Silvic Lacu Sărat", ne-a precizat directorul Direcției Silvice Brăila.

Astfel, la Ocolul Silvic Brăila vor fi plantate cu puieți nu mai puțin de 76 de hectare de teren, dintre care 23 hectare în zona dig-mal, pe malul Siretului (de la Latinu până la vărsare), 12 hectare în unitatea de producție II Bâsca (pe malul stâng al Dunării, de la Brăila până la confluența cu râul Siret) și 40 de hectare în Insula Mare a Brăilei, în unitățile de producție Titcov, Frecăței și Rața. Se vor planta, astfel, 57.200 de puieți, din care 17.000 puieți de plop euramerican, 28.000 puieți de plop alb și 10.000 puieți de salcie.

La Ocolul Silvic Ianca se vor împăduri șapte hectare de teren, din care trei hectare în Cantonul Vișani (cu salcâm), fiind folosiți 13.500 de puieți, și patru hectare în Pădurea Tătaru (cu 14.000 de puieți de frasin comun și 6.000 puieți de ulm).

În fine, la Ocolul Silvic Lacu Sărat se vor împăduri alte 57 de hectare, atât în insule/ostroave, cât și în zona dig-mal. 12 hectare vor fi împădurite în Insula Fundu Mare și 14 hectare în Insula Mică a Brăilei, în unitatea de producție Gâsca (cu plop alb și plop negru, fiind necesari 28.600 puieți). De asemenea, 31 de hectare vor fi împădurite în zona Cravia-Bălaia din Insula Mare a Brăilei și în unitatea de producție Stăncuța, fiind necesari alți 12.300 puieți de plop euramerican și 2.300 puieți de salcie.

Toți puieții au fost produși în Pepiniera Lacu Sărat din cadrul Direcției Silvice Brăila, având certificat de proveniență, precum și certificat de calitate. În afară de zecile de mii de puieți folosiți pentru împăduriri, alte zeci de mii de puieți au fost și vor fi plantați până la finele anului în locul celor distruși de secetă.

"Direcția Silvică Brăila își propune să planteze un număr de 170.000 de puieți, pentru a realiza lucrările de completări în plantații și 25.000 de puieți pentru a realiza lucrările de refaceri. Aceste lucrări au rezultat în urma realizării Controlului anual al regenerărilor, fiind cauzate de seceta excesivă din acest an, care a provocat pierderi în plantații", a mai precizat sursa citată.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro