Consiliul Judeţean Brăila a aprobat recent alocarea a 40.000 lei din fondul de rezervă pe anul 2015, pentru acordarea unui ajutor comunei Surdila Găiseanca, unde există inundaţii. Mai exact, datorită precipitaţiilor abundente din lunile decembrie 2014, ianuarie şi februarie 2015, în comuna Surdila Găiseanca s-au înregistrat creşteri ale nivelului pânzei freatice, astfel că aproximativ 75% dintre beciurile imobilelor şi gospodăriilor au fost inundate, fântânile nu mai pot fi folosite, iar pereţii caselor au fost afectaţi de umezeală. Potrivit proiectului de hotărâre, Primăria Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT) a emis o adresă către CJ Brăila prin care a solicitat sprijin pentru colectarea apelor pluviale din zona Străzii Satu Vechi şi evacuarea acestora, reprofilarea canalului de evacuare existent pe o lungime de 2 km, pentru desecarea în privalul Buzoel situat în zona de sud a localităţii. Pentru acest lucru primarul UAT-ul, Petre Cazacu (PSD) a specificat că este nevoie de închirierea unui excavator pe şenile, valoarea lucrării fiind de
40.000 lei (400 milioane lei vechi). Cum era de aşteptat, proiectul a stârnit mai multe contre între membrii CJ Brăila.
Mitache a cerut sancţionarea primarului din Surdila Găiseanca
Preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu a ţinut să le transmită consilierilor judeţeni că sumele date către UAT-uri sunt pentru situaţii limită şi nu pot fi cheltuite după bunul plac al primarilor, în ciuda ideii vehiculate de opoziţia locală. "Suma este aşa de mare pentru că intră în discuţie dorinţa primarului de a decolmata un canal care să asigure scurgerea apei către un canal de desecări. (...) Aceşti domni primari, care au nişte probleme limită, nu primesc bani, ci au voie să cheltuiască având ISU acolo şi ANIF-ul. Acesta este sensul acestui ajutor de la noi, nu să le dăm nişte bani să facă ei ce vor. E o neînţelegere", a declarat Viorel Mortu. Intervenţia PSD-istului nu a picat tocmai pe gustul consilierului PNL Gicu Mitache, care a cerut ca primarul comunei Surdila Găiseanca să fie tras la răspundere pentru problemele din localitate, în contextul în care există o situaţie limită încă din 2014 însă nu s-a intervenit. "Nu am nimic şi sunt întru totul solidar cu acele familii care sunt în necaz la momentul acesta în Surdila Găiseanca. Dar, în momentul în care dumnealor solicită sprijinul de la Garda de Mediu, ISU etc. iar Garda de Mediu, ISU, Direcţia Apei se duc şi constată, citez: şanţuri neexecutate, şanţuri colmatate, canal nefăcut... Să nu mai spun că dumnealor vin şi argumentează cu zeci de fotografii din 2014. Deci ştiau ce se întâmplă încă de anul trecut, dar au lăsat în continuare aceeaşi situaţie vizavi de şanţuri, canale etc. Acum vin - vorba colegului nostru Gheorghe Chiru (n.r. consilier judeţean PNŢCD) -, şi întind mâna la Consiliul Judeţean? Nu mi se pare corect", a declarat Mitache. În replică, Viorel Mortu a precizat că după rezolvarea problemei inundaţiilor din comună, garantează declanşarea unei anchete la Surdila Găiseanca, pentru a face ordine, dacă este cazul.
Şi fostul vicepreşedinte al CJ Brăila, liberalul Ovidiu Nechita a ţinut să îşi manifeste nemulţumirea pentru faptul că mini-parlamentul judeţean alocă o sumă considerabilă către Surdila Găiseanca, iar Petre Cazacu nu a venit în faţa plenului pentru a-şi susţine cauza, ci a trimis viceprimarul. "Dacă problemele sunt atât de grave în aceste comune, de ce domnii primari nu se prezintă aici să ne spună şi nouă o situaţie clară? Nici data trecută când am mai dat bani nu a fost nimeni de la Movila Miresii. Noi votăm pe poze şi pe touch screen-uri?! Este inadmisibil aşa ceva!", a declarat Nechita.
În cele din urmă proiectul privind alocarea banilor către comună a trecut cu unanimitate de voturi.