Mergi la conţinutul principal

400 de locuinţe pentru tineri în doi ani

Mai mult, Simionescu spune că nu se va opri aici şi că va încerca ca pe perioada celor 3 ani care i-au mai rămas din mandatul cu care a fost învestit în 2008, să rezolve cât mai multe din cererile de locuinţe care se adună cu miile la Primărie.

Rep - Cum stă Primăria, în acest moment, la capitolul construcţie de locuinţe sociale?
Aurel Simionescu - În momentul acesta avem în lucru 136 de apartamente, care reprezintă etapa a II-a din cartierul ANL Brăiliţa, din care am dat în folosinţă 48 de apartamente şi vom mai da până în iulie încă în bloc. În octombrie vom termina cu acele apartamente. Mai avem apoi etapa a III-a din Brăiliţa, pentru care documentele sunt semnate şi aşteptăm să se facă licitaţie în iulie, la Bucureşti. E vorba de 136 de apartamente, construcţia lor urmând a începe la sfârşitul lui 2009 şi care se vor da în folosinţă în 2010. Am discutat, de asemenea, cu reprezentanţii ANL şi sperăm noi să mai obţinem finanţare pentru încă 80 de apartamente în Lacu Dulce, deci pentru 2010 sperăm să lucrăm 200 de apartamente. În felul acesta, cu cele 50 de locuinţe date în 2008, cu cele 100 de anul acesta şi cu încă 100 în 2010, plus încă 3 blocuri în Lacu Dulce, pe care le vom construi pe banii Primăriei de data aceasta, vom ajunge la cele 400 de locuinţe despre care discutam la început de mandat.
Rep - Ce înseamnă această cifră în raport cu numărul de cereri pentru locuinţe depuse la Primărie?
Aurel Simionescu - Din nefericire, înseamnă foarte puţin, în contextul în care în 2004 - 2008 nu s-a construit nimic la Brăila. Cereri sunt în jur de 5.000, iar cu ce s-a construit până acum la ANL şi pe Legea 15, de abia dacă facem puţin peste 1.000 de cereri rezolvate.
Rep - Care este situaţia în ce priveşte alocarea gratuită de terenuri în baza Legii 15?
Aurel Simionescu - Şi pe legea aceasta avem un număr mare de solicitări. În zona de nord a oraşului lucrurile stau relativ bine, s-a făcut şi infrastructură acolo, s-a construit, cu unele excepţii... Bine, deşi acolo terenurile sunt date de mult, infrastructura am făcut-o noi anul acesta....Însă lucrurile stau mult mai rău în partea de sud. Acolo municipalitatea a dat terenuri, dar nu a făcut nimic. Unii au construit, dar cu mari sacrificii şi eforturi şi nu mi se pare corect aşa ceva. Oamenii ar fi trebuit să aibă de la început apă, canalizare, electricitate...Am dat dispoziţie, s-a făcut sistematizarea, e făcută şi licitaţia la Electrica, iar noi am început demersurile pentru apă şi canalizare. Dar probabil vom termina de abia anul viitor, pentru că e vorba de sume mari de bani, iar lucrările sunt complexe. Şi aici, din 3.000 de cereri, de abia am dat 600 şi au construit numai jumătate.
Rep - Deşi condiţiile sunt cum sunt, cererea pentru terenuri în baza Legii 15 nu s-a diminuat?
Aurel Simionescu - Interesul e foarte mare. Eu le-am spus că, deocamdată, hotărârea CLM este să dăm în ordinea numerelor şi singurele excepţii sunt în momentul în care solicitanţii găsesc teren liber în curtea vreunei rude, că doar nu o să dăm spaţiul respectiv altei persoane. ...Vom mai încerca să lotizăm, nu însă anul acesta, şi, în plus, eu vreau ca atunci când dăm terenuri, să le dăm cu utilităţi, că aşa mi se pare civilizat.
Rep - Infrastructura reprezintă o altă problemă majoră, care a făcut parte din toate platformele electorale, de-a lungul timpului, inclusiv a dumneavoastră. Ce planuri aveţi în acest sens?
Aurel Simionescu - Da, lumea a rămas cu sindromul «Athena»....Şi acum mă întreabă pe mine lumea, cum a fost posibil ca o parte dintr-o stradă să fie prinsă în proiect, iar partea cealaltă nu. Şi mie mi-e greu să înţeleg, dar probabil aşa au fost făcute proiectele, pe o oarecare raţiune, aşa au fost aprobate de UE...Dar acesta a fost proiectul ISPA, derulat de Athena, care a reprezentat 22 de milioane de euro. Însă acum, împreună cu CJ, dorim să accesăm un proiect în valoare de 70 de milioane de euro, tot pentru canalizare, însă pentru restul de Chercea, Lacu Dulce, Radu Negru şi chiar şi zona centrală. Şi în centru sunt probleme destul de grave, se scufundă imobile şi străzi. Acesta ar trebui să se finalizeze în 2 - 3 ani de la momentul începerii. Dacă vom reuşi să câştigăm proiectul, se va crea un disconfort în municipiu, din nou, cu străzi săpate, însă eu nu o să le dau voie să lucreze haotic, ci pe bucăţi şi în termene stricte. Ştiu că şantierul nu-i farmacie, dar nici nu trebuie să ne batem joc, să săpăm toate străzile deodată şi să le asfaltăm peste 3 ani.
Rep - Revenind la problema locuinţelor, mai rămân totuşi 4.000 de cereri nerezolvate, care privesc un număr dublu sau poate triplu de persoane. Ce veţi face?
Aurel Simionescu - O să dăm drumul şi la construirea de case cu credit ipotecar în Lacu Dulce, unde avem infrastructură şi unde Primăria va oferi pământul gratuit....Dar acum mai trebuie să aibă şi ei un salariu, ceva, acolo, ca să poată construi. Problema este într-adevăr dificilă, pentru că toată lumea aşteaptă să le dea Primăria, iar unii, cum ar fi cei care au locuit în casele retrocedate, fac şi nazuri că nu le convin acum garsonierele care le sunt repartizate....Este foarte dificil, dar noi încercăm să găsim soluţii.
Rep - Au fost comentarii privind faptul că doctorii ar primi locuinţe sociale de la Primărie, spre revolta asistaţilor sociali? Despre ce este vorba?
Aurel Simionescu - Da, eu mi-am asumat această treabă şi sper să reuşim să facem nişte locuinţe de serviciu pentru doctori, profesori, ingineri, jurişti....Dacă vrem să îi ţinem în Brăila sau să aducem alţii din alte oraşe, trebuie să le oferim măcar atât, că, după aceea, îşi cumpără ei case mai târziu. Eu îmi asum că medicul e caz social, dacă vreau să am oameni buni la Brăila. Că acum poate mă doare în cot, dar mâine mă doare capul şi o să dau fuga la Bucureşti, că la Brăila nu avem doctori buni. Cu toţii avem nevoie ca astfel de oameni să rămână în oraş.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro