Brăila: 4 noi cazuri de rujeolă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila: 4 noi cazuri de rujeolă

• cele 4 persoane sunt copii de până în 11 ani, care au fost internaţi la secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila • de la începutul anului, rujeola a fost confirmată la 33 brăileni, iar alte 2 cazuri sunt în curs de analiză • din acest număr total, doar 4 persoane au fost vaccinate cu prima doză de ROR, restul fiind nevaccinate

 

Epidemia de rujeolă nu a ocolit Brăila. De la începutul anului şi până în prezent, 36 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), suspecte de această maladie. Rujeola a fost confirmată doar la 33 brăileni, iar alte 2 cazuri sunt în curs de analiză. Un caz a fost infirmat. Cele mai recente cazuri, 4 la număr, au fost înregistrate în ultimele zile. Toţi 4 sunt copii şi au fost internaţi la secţia Boli Infecţioase a SJU.

Ceea ce este mai grav este faptul că majoritatea brăilenilor care s-au îmbolnăvit de rujeolă nu au fost vaccinaţi cu ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. Spre exemplu, de la începutul anului şi până în prezent, doar 4 pacienţi din totalul de 33 au fost imunizaţi cu prima doză de ROR, care se face în primul an de viaţă. Există şi cazuri unde este menţionat faptul că vaccinul a fost refuzat. Din păcate, printre bolnavii de rujeolă ajunşi la spital, se numără şi un sugar de doar 2 luni, neeligibil pentru imunizarea cu ROR.

La nivel naţional, de la debutul epidemiei de rujeolă, au fost confirmate 10.623 cazuri, numai în săptămâna 29 ianuarie - 2 februarie 2018 fiind raportate 64 cazuri confirmate în 9 judeţe şi în Bucureşti, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică. Astfel, în judeţul Bacău s-au raportat cele mai multe cazuri de rujeolă, 21 la număr, în săptămâna amintită anterior. Urmează Prahova, cu 19 cazuri şi Bucureşti cu 8 cazuri. În Botoşani s-au raportat 5 cazuri, iar la Brăila 3. Tot 3 cazuri confirmate s-au înregistrat şi în judeţul Ialomiţa, iar în Dâmboviţa 2 cazuri. Judeţele Constanţa, Galaţi şi Vaslui sunt ultimele pe listă, cu câte un caz confirmat de rujeolă. Alte 38 persoane au murit din cauza acestei maladii, majoritatea fiind copii.

Cei mai mulţi pacienţi care au contactat boala copilăriei sunt copiii de 1-4 ani: 3.890 cazuri, din care doar 177 erau vaccinaţi cu prima doză şi doar unul şi cu a doua doză de ROR. Bebeluşii sub 1 an sunt pe locul 2 în acest top negativ, 2.043 dintre aceştia făcând rujeolă. Niciunul nu fusese vaccinat, în condiţiile în care prima doză se administrează la vârsta de 12 luni, iar cea de-a doua la 5 ani, conform Schemei Naţionale de Vaccinare. După izbucnirea epidemiei, s-a introdus o doză suplimentară de ROR, dar care poate fi administrată bebeluşilor de la 9 luni de viaţă. Alţi 1.764 de copii de 5-9 ani au fost diagnosticaţi cu rujeolă, dintre care 88 fuseseră imunizaţi cu prima doză şi doar 37 şi cu cea de-a doua. În rândul minorilor de 10-14 ani, au fost înregistrate 772 cazuri cu această maladie, din care 52 copii au fost vaccinaţi cu prima doză de ROR şi doar 32 şi cu cea de-a doua.Lista continuă cu tinerii de 15-19 ani, 507 dintre aceştia îmbolnăvindu-se de rujeolă. Doar 21 dintre aceştia au fost vaccinaţi cu ambele doze de ROR. Numărul cazurilor scad sub 300 la fiecare dintre categoriile de vârstă 20-24 ani, 25-29 ani, 30-34 ani, 35-39 ani şi peste 40 ani, iar numărul românilor vaccinaţi nu sare de 11. Ba chiar la românii trecuţi de 40 ani, niciunul dintre cei care s-au îmbolnăvit nu au fost imunizaţi împotriva bolilor copilăriei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro