4 din 10 absolvenți au contestat notele la BAC | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

4 din 10 absolvenți au contestat notele la BAC

* peste 700 de candidați s-au arătat nemulțumiți de punctajul acordat de profesorii evaluatori * jumătate dintre cererile depuse sunt pentru recorectarea lucrărilor la proba de limba și literatura română

 

 

La scurt timp de la publicarea notelor obținute la examenul național de bacalaureat, centrele de examen din Brăila s-au umplut de absolvenți nemulțumiți de modul în care au fost corectate lucrările. Vorbim de nu mai puțin de 731 de contestații depuse, conform centralizării Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila. Raportat la numărul total de absolvenți care au susținut examenul - 1.673, rezultă un procent de 43,69%, adică 4 din 10 candidați consideră că meritau note mai mari. Jumătate din cererile pentru recorectare au fost pentru proba de limba și literatura română (386 contestații). Următoarea probă la care s-au depus cele mai multe de contestații este testarea obligatorie a profilului: 116 contestații la matematică și 77 contestații la istorie. La ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării, 170 candidați au dorit ca lucrarea lor să fie evaluată din nou, cele mai multe cereri fiind depuse la disciplinele biologie - 53 contestații și geografie - 46 contestații.

Lucrările absolvenților brăileni vor fi reevaluate în perioada 9-12 iulie, rezultatele finale urmând să se afișeze sâmbătă, 13 iulie. A doua corectare se va face tot de către doi profesori evaluatori. După terminarea evaluării și deschiderea lucrărilor, președintele comisiei de contestații analizează notele acordate după reevaluare, în comparație cu cele acordate inițial. Dacă se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații și nu mai poate fi modificată.

Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestații. Pentru lucrările care au primit inițial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 și 4,99, sau o notă cel puțin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestații.

Reamintim că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 cel puțin, la probele scrise.

Înainte de soluționarea contestațiilor, rata de promovare în județul nostru este de 73,40%, Brăila fiind pe locul 5 pe țară. În această sesiune au susținut bacalaureatul 1.507 candidați din promoția curentă, promovabilitatea în rândul acestora fiind de 80,30%, și 201 candidați din seriile anterioare, rata de promovare fiind de 22,89%.

Pe licee, cea mai mare promovabilitate se înregistrează la Colegiul Național "Gh. M. Murgoci" - 99,48%, urmat de Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" - 97,66% și

Colegiul Național "Nicolae Bălcescu" - 97,28%. La polul opus se află Liceul Tehnologic "Anghel Saligny", Liceul Tehnologic "G. K. Constantinescu" și Liceul Tehnologic "Grigore Moisil" cu 0% promovabilitate.

Înainte de contestații sunt trei candidați brăileni cu media 10, toți trei de la Colegiul "Murgoci" și de la specializarea Științele Naturii: Ana Maria Buricea, Claudia Georgiana Căpriță și Diana Diaconu.

 

A doua sesiune a examenului de bacalaureat începe în august

 

Absolvenții din promoția curentă sau din promoțiile anterioare care nu au promovat bacalaureatul mai au o șansă în sesiunea de toamnă. Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale, înscrierea candidaților la sesiunea de toamnă are loc în perioada 15-19 iulie. Spre deosebire de sesiunea de vară, a doua sesiune va debuta cu probele scrise și ulterior se vor desfășura competențele. Proba scrisă la limba română se va desfășura pe 21 august, cea obligatorie a profilului pe 23 august, iar testarea la alegere a profilului și specializării pe 26 august. Competențele la română au loc pe 27 și 28 august, cele digitale între 30 august și 2 septembrie, iar proba orală într-o limbă străină este programată pentru perioada 2-3 septembrie.

Primele rezultate se vor afișa pe 3 septembrie (până la ora 12:00), iar contestațiile pot fi depuse în intrervalul orar 12.00-16.00. În perioada 3-6 septembrie vor fi soluționate contestațiile, iar pe 7 septembrie candidații vor afla dacă au promovat sau nu "examenul maturității".

 

Andronescu vrea măsuri mai severe după promovabilitatea scăzută de la BAC

 

Dacă la Brăila rezultatele obținute la examenul de bacalaureat sunt bune, la nivel național promovabilitatea de 63,78% este cea mai scăzută din ultimii cinci ani. Nemulțumită de rezultat, ministrul Ecaterina Andronescu, cea care i-a "abramburit" pe elevii de clasa a XII-a pe tot parcursul anului școlar, cum a fost în cazul introducerii subiectelor de tip grilă, a declarat că se gândește la măsuri mai severe pentru ca anul viitor procentul de promovare să crească.

"Este un procent mic, foarte mic și nemulțumitor. Ceea ce ne determină să luăm măsuri mai severe cu pregătirea lor. În același timp, rezultatele acestea reprezintă și consecința intrării lor la liceu cu note de 2, de 3 și de 4. Aici ajungem din păcate. Ei nu mai pot recupera decalajele și rezultatele se văd în nepromovarea de la examenul de bacalaureat", a spus Ecaterina Andronescu pentru hotnews.ro
Printre măsurile severe propuse de ministru se numără introducerea orelor remediale încă din clasa a IX-a.
"Eu cred că pregătirea aceea remedială de care tot am vorbit ar trebui să înceapă din clasa a noua și să continue tot liceul și care ajung în situația asta de a nu fi în stare, să nu promoveze examenul de bacalaureat. În mod normal, pregătirea trebuie să fie continuă, nu e o aberație să spui că elevul trebuie să învețe permanent ca să poată să facă cu ușurință față acestor examene. Dacă ne uităm la note o să vedem diferențe între filiera teoretică și filiera tehnologică. Diferențele sunt destul de mari. De ce era într-un fel de așteptat să se întâmple așa? Pentru că la liceele tehnologice au intrat cu note mici și abia acum se culeg rezultatele. În afară de pregătirea asta remedială, ar fi bine dacă am reuși să facem un plan de pregătire personalizată pentru fiecare elev, cu sarcini precise și verificat periodic de profesor”, a mai precizat ministrul Educației.
 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro