Mergi la conţinutul principal

38 de braileni au "tepuit" Raiffeisen Bank cu peste 185.000 de lei

Declansata la inceputul acestui an, urmare a doua plingeri penale formulate de "Raiffeisen Bank" SA, ancheta megaescrocheriei regizate de doi indivizi, cu participarea a nu mai putin de 36 de persoane, a fost finalizata in urma cu doua zile, de Parchetul de pe linga Judecatoria Braila. Zece din cei 38 de invinuiti sint recidivisti, iar 13 locuiesc in colonia de la km. 10. Oamenii legii au dispus disjungerea cauzei pentru sase dintre presupusii escroci, pentru ca s-au sustras de la cercetari, neputind fi audiati. Banca prejudiciata s-a constituit deja parte civila in procesul penal care va incepe in perioada imediat urmatoare cu suma de 185.100 lei, inculpatii urmind a fi judecati pentru inselaciune, fals si uz de fals.
Potrivit dosarului penal definitivat de procurori, cercetarile au fost declansate pe 1, respectiv 9 ianuarie 2007, dupa sesizarea Parchetului de pe linga Judecatoria Braila. "Raiffeisen Bank" se plingea anchetatorilor ca mai multe persoane au formulat cereri de acordare a nu mai putin de 57 de credite bancare, pe baza unor documente false, cei vizati fiind urmatorii: Marcel Decu, Andronache Chiriac, Gigi Mihai, Danut Damian, Valentin Antohi, Titi Niculescu, Ionel Constantin, Gheorghe Popescu, Marian Ezaru, Ionel Seramet, Marian Sava, Costel Bogdan, Marian Serban, Florin Marinescu, Anatoli Chiric, Florinel Zlotariu, Adrian Lovin, Ticu Serban, Marian Cristea, Dinel Serban, Alexandru Stan, Valerica Chiriac, Iulian Serghiuta, Nicolae Mocanu, Elena Gradinariu, Tudorita Stan, Marcela Chiriac, Maria Bornescu, Aurica Serban, Dumitra Dumitru, Aurora Iftinca, Daniela Tanase, Nadia Serban, Felicia Bosorog, Magda Militaru si Victorita Lazar. Efectuindu-se verificari, s-a constatat ca respectivii nu au contracte incheiate cu SC "Cafeaua Soarelui" SRL si inregistrate la ITM, asa cum se preciza in adeverintele de salariati, ca numele si semnaturile inspectorilor ITM inscriptionate pe parafele aplicate pe copiile carnetelor de munca nu sint reale, ca unele copii de pe cartile de munca au aceleasi numar, serie si continut cu ale altor imprumutati, ca numarul de telefon mentionat in adeverinte a fost dezactivat imediat dupa acordarea creditelor si ca firma angajatoare nu are activitate si nici punct de lucru.
"Afacerea" a fost pusa la punct de Mihai Munteanu, zis "Ben" si Ionut Radulescu, in august 2006, cind acestia au preluat, prin contract de cesiune, SC "Cafeaua Soarelui" SRL Braila de la sotii Jacobs. In aceeasi perioada, in numele firmei respective, Radulescu a solicitat "Romtelecom" instalarea unui post telefonic la blocul 7 de pe strada Pietatii, post pe care l-a desfiintat insa in luna octombrie, dupa acordarea celor 57 de credite bancare. Oamenii legii precizeaza ca, in doar doua luni, cei doi au reusit sa coopteze 36 de persoane in "afacerea" lor, pagubind "Raiffeisen Bank" cu aproape 2 miliarde de lei vechi. Munteanu era cel care contacta posibilii solicitanti, caror le prezenta posibilitatea obtinerii unor credite prin documente false si stabilea impreuna cu acestia ca suma ridicata de la banca sa fie impartita. Radulescu completa si stampila adeverintele de salariat, dupa care "Ben" se intilnea cu solicitantul pentru perfectarea actelor, "instruindu-l". Tot "Ben" il astepta pe solicitantul creditului in fata bancii, lua banii si actele, ii dadea acestuia o parte si diferenta o impartea cu celalalt inculpat, Radulescu. In acest fel, in perioada august - octombrie 2006, precizeaza acuzarea, cei 36 de indivizi cooptati de Munteanu si Radulescu au pus mina pe 57 de credite bancare, in mod ilegal, prejudiciind "Raiffeisen Bank" SA. Initial, spun anchetatorii, 13 din cei 36 de suspecti de frauda au declarat ca "n-au stiut ce-au semnat" si ca, de fapt, "Ben" le spusese ca e vorba de "ajutoare de la UE". Ulterior, au recunoscut ca aveau cunostinta de faptul ca incalca legea, afirmind ca au acceptat sa intre in "afacere" intrucit aveau nevoie de bani. Instanta urmeaza sa se pronunte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro