• membrii Comunității Rușilor Lipoveni din Brăila se pregătesc de zor pentru sărbătorile de iarnă • pe 7 ianuarie, când prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cei peste 3.000 de credincioși ai Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi sărbătoresc Nașterea Domnului (Crăciunul), conform vechiului calendar iulian • membrii comunității au pregătit pachete pentru copii și pentru familiile nevoiașe
Rușii lipoveni, cea mai numeroasă etnie de la Brăila, vor serba, mâine, 7 ianuarie, Crăciunul (Nașterea Domnului), potrivit vechiului calendar iulian. Totodată, cei peste 3.000 de credincioși ai Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi de la Brăila vor sărbători Anul Nou (Sf. Vasile) pe data de 15 ianuarie, iar Boboteaza pe 19 ianuarie, cu o diferență de 13 zile față de noi, ceilalți ortodocși. Lipovenii respectă cu sfințenie tradițiile moștenite de la străbuni: bărbații poartă bărbi lungi și rubașcă, iar femeile părul prins în batic și fuste lungi. Totodată, icoanele vechi de secole ale lipovenilor sunt lăsate moștenire copiilor și nepoților.
„În tradițiile rușilor lipoveni nu există Moș Crăciun, dar există “padarki” - cadourile pentru copii, văduve si nevoiași. Comunitatea Rușilor Lipoveni Brăila (CRL), cu aportul și finanțarea Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), a pregătit 350 de pachete cu dulciuri pentru copiii etnici și 20 de pachete cu produse alimentare și de curățenie pentru familii numeroase sau care au în întreținere copii/tineri cu deficiențe”, au precizat surse din cadrul CRL Brăila.
În altă ordine de idei, tradiționala petrecere de început de an a rușilor lipoveni din Brăila, se va desfășura, anul acesta, în ziua de 15 ianuarie 2023, începând cu orele 17.00, la Regal Events Brăila.
„În acest an, vom sărbători și 30 de ani de activitate a ansamblului nostru drag, “Tihii Dunai”, de aceea surprizele vor fi multe, iar distracția maximă. Pentru petrecerea din acest an, locurile s-au ocupat in mare parte (...) În acest an, surprizele muzicale vor fi asigurate de Ansamblul “Tihii Dunai”, din Brăila, care a împlinit 30 de ani de activitate, Ansamblul „Slaveanka”, din Slava Cercheză, județul Tulcea, artista Cristina Bleandura, de la Teatrul de Operă și Operetă “Nae Leonard” din Galați, Adrian Radu Ioniță și Elian Siderov, elevi ai Școlii Populare de Artă “Vespasian Lungu” Brăila, Ansamblul “Pandora” al Asociației Culturale Filo-Elene Eleftheria și Ansamblul Comunității Romilor din Brăila, iar sonorizarea și luminile vor fi asigurate de DJ Laurențiu, din Galați”, a mai precizat sursa citată.