• a declarat președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, în conferința de presă ținută marți, la sediul PSD Brăila • microbuzele Ford, în valoare de 6 milioane euro, vor ajunge în 33 de comune brăilene, la solicitarea UAT-urilor • proiectul „Microbuze electrice pentru un viitor sustenabil al învăţământului din judeţul Brăila” are ca obiectiv îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere în zonele izolate
Vești bune pentru copiii din cele 33 de comune brăilene care au solicitat microbuze școlare și care sunt incluse în proiectul „Microbuze electrice pentru un viitor sustenabil al învăţământului din judeţul Brăila”, implementat de Consiliul Județean Brăila și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Marți, 21 mai, în cadrul conferinței de presă ținută la sediul Partidului Social-Democrat Brăila (PSD), președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, a ținut să precizeze că instituția pe care o conduce sprijină proiectele de modernizare a școlilor din municipiu și județ, structura sportivă, dar și proiectele demarate prin PNRR, pentru a veni în sprijinul instituțiilor de învățământ și al elevilor brăileni.
„Este foarte important și vă anunț. Chiar ieri am vorbit cu cel care a câștigat proiectul pe PNRR cu cele 33 de microbuze școlare electrice, un proiect foarte important pentru mediul rural. Ele sunt în fabricație și furnizorul ne-a spus că până la sfârșitul lunii septembrie vor fi gata, astfel încât copiii să beneficieze de ele în toate cele 33 de localități care au depus cereri pe acest proiect. Este un proiect PNRR foarte important, cu o valoare de 6 milioane euro, și sperăm că aceste microbuze școlare să îmbunătățească și timpii în care vor fi duși elevii de la domiciliu la școală. Costurile vor fi mult mai mici pentru unitățile de învățământ, pentru că ele vor fi efectiv alimentate cu energie electrică, deci nu va fi la același preț ca și costurile benzinei sau motorinei”, a precizat președintele CJ Brăila.
Potrivit președintelui CJ, licitația pentru aceste microbuze a fost făcută la cererea UAT-urilor, de către Consilul Județean Brăila, care a adunat aceste cereri. Cele 33 de microbuze școlare electrice sunt marca „Smart Ford” - Ford având o fabrică și în România - și urmează să ajungă la școlile din comunele Traian, Galbenu, Gradiştea, Ulmu, Roşiori, Şuteşti, Tudor Vladimirescu, Ciocile, Dudeşti, Frecăţei, Măraşu, Râmnicelu, Surdila Găiseanca, Vişani, Bărăganul, Bordei Verde, Măxineni, Tichileşti, Cazasu, orașul Ianca, Siliştea, Tufeşti, Zăvoaia, Gemenele, Jirlău, Racoviţa, Stăncuţa, Unirea, Vădeni, orașul Însurăţei, Gropeni, Mircea Vodă şi Romanu.
Proiectul „Microbuze electrice pentru un viitor sustenabil al învăţământului din judeţul Brăila” a fost implementat de Consiliul Județean Brăila și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul are o valoare de 30 milioane lei (6 milioane euro), iar licitația pentru achiziționarea microbuzelor a fost lansată în SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) la finalul lunii decembrie 2023, contractul fiind semnat în luna martie 2024.
Proiectul „Microbuze electrice pentru un viitor sustenabil al învăţământului din judeţul Brăila” are ca obiectiv general îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere în zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare „verzi” (electrice), ecologice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus, facilitând, astfel, accesul copiilor și tinerilor la educație, prin protejarea mediului înconjurător.