• primarul Marian Dragomir a avut în weekend o intervenţie telefonică la postul Realitatea Plus în care a declarat că o companie din China doreşte să doneze Brăilei produse şi teste rapide pentru COVID-19, însă lucrurile sunt blocate de birocraţie • edilul-şef a precizat că a transmis oferta Prefecturii Brăila şi Direcţiei de Sănătate Publică • de cealaltă parte, prefectul Cătălin Boboc s-a arătat sceptic cu privire la acurateţea testelor în cauză, acestea nefiind folosite în Uniunea Europeană • ba mai mult, Boboc a declarat că nu a fost informat oficial de către primar • Dragomir a revenit , ieri, cu dovada că a solicitat, în scris, sprijinul Prefecturii Brăila în această problemă
Criza provocată de virusul COVID-19 pune şi mai multe “paie pe foc” în relaţia deja tensionată dintre prefectul Cătălin Boboc (fost senator PNL Brăila) şi liderii PSD-işti ai administraţiei brăilene. Este vorba despre o posibilă donaţie din partea companiei Glorious Lighting (de la fostul complex Armonia) privitoare la echipamente şi 3.000 de teste rapide pentru coronavirus, ofertă pe care însă prefectul nu pare să o agreeze, în ciuda sprijinului public afişat de primarul Marian Dragomir vizavi de subiect. Pe scurt, oferta controversată a agitat spiritele şi s-a ajuns destul de repede la acuzaţii şi dovezi privind declaraţii mincinoase legate de colaborarea defectuoasă a instituţiilor pe plan local.
Concret, edilul-şef a avut o intervenţie telefonică, duminică, la postul TV Realitatea Plus, în cadrul căreia a precizat că un investitor chinez doreşte să doneze Brăilei materiale necesare luptei contra coronavirus, dar şi peste 3.000 de teste rapide pentru COVID-19, însă Gabriel Ciochină, directorul Direcţiei de Sănătate Publică nu pare să fie de acord cu propunerea, deoarece acest tip de teste nu sunt tocmai concludente. Dragomir a afirmat la televizor că Ministerul Sănătăţii ar trebui să înţeleagă gravitatea situaţiei şi să nu se mai ascundă după documente şi formalităţi, în special în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să se facă teste cât mai mult posibil. Primarul a adăugat că din punctul său de vedere o ocazie ca Brăila să primească gratis peste 3.000 de teste rapide nu ar trebui ratată şi a punctat că nu doreşte să politizeze subiectul. Chiar şi aşa, a dorit să adauge că în momentul de faţă Ministerul Sănătăţii a impus proceduri care nu permit aducerea în ţară şi utilizarea acestor teste care se folosesc în China, Coreea de Sud şi în alte ţări, astfel că din păcate nu permite autorităţilor să fie ajutate de investitorii privaţi.
Foarte important este şi faptul că primarul Marian Dragomir a adaugat că Primăria Brăila a trimis adresă scrisă către Prefectură şi DSP privind această ofertă, în încercarea de a obţine sprijin pentru ca oferta “Glorious Lighting” să fie acceptată şi testele să fie luate în considerare.
Boboc nu consideră testele suficient de sigure pentru a risca folosirea lor
Contactat duminică de jurnalişti, după declaraţiile făcute de primarul Marian Dragomir, prefectul judeţului Brăila, Cătălin Boboc, a dat de înţeles că nu consideră testele din China drept o variantă sigură şi a avertizat că ar putea conduce la situaţii complicate, nedorite. Mai mult, acesta a negat că a primit o adresă oficială din partea Primăriei Brăila.
„Nu avem o astfel de adresă, văzând declaraţia am verificat. Oricum, puţin relevant! Dacă este donaţie, ce birocraţie, cum se pot dona pijamale şi tacâmuri la spital, se pot dona şi teste! Dacă vorbim de achiziţionarea lor, spitalele şi DSP pot achiziţiona pe procedură simplificată, nu este nevoie de nici o hârtie! Dar până în acest moment nu avem o confirmare de la specialişti că aceste teste sunt relevante. Eu ştiu că dă bine, în această perioadă, să vii cu astfel de soluţii, dar ele trebuie să fie şi eficiente, nu doar să sune frumos. Haideţi, mai bine, să ne concentrăm pe punerea în funcţiune a laboratorului pentru RT PSR pe care le vom primi, de la Al-Dahra şi cel ce urmează a fi achiziţionat de Spitalul Judeţean şi să ne asigurăm că ne aprovizionăm la timp cu kituri de tratare pentru acestea! Pregătirea pentru cel de la DSV este în grafic!”, a declarat Boboc.
Pentru a-şi întări declaraţia, prefectul chiar le-a recomandat jurnaliştilor brăileni un articol al Mediafax, unde se vorbeşte despre faptul că Spania a achiziţionat, recent, 340.000 de teste false din China.
“Eu înţeleg perfect aşteptarea şi nevoia de a efectua cât mai multe teste, dar, decât să facem astfel de teste care pot conduce la abordări greşite din partea medicilor şi să punem astfel în pericol viaţa oamenilor, cum s-a întâmplat în Spania şi Cehia, prefer să ne concentrăm toată energia pe punerea în funcţiune a echipamentelor sigure, RT PSR”, a mai comentat prefectul.
Dragomir a făcut dovada transmiterii adreselor
De cealaltă parte, după declaraţiile lui Cătălin Boboc, primarul Marian Dragomir a revenit, luni dimineaţă, pentru a face dovada că a înaintat adresele către Prefectură şi DSP Brăila, rugând ca oferta să fie luată în considerare.
“Duminică, în jurul orei 17:20 am afirmat la Realitatea Plus că am transmis către Prefectura Brăila documentele prin care solicităm ajutorul Ministerului Sănătăţii cât mai repede pentru a finaliza importul celor 3.000 de teste rapide donate de o societate din Brăila. Duminică, în jurul orei 18:30, domnul prefect Boboc Cătălin a afirmat că a verificat la Prefectură şi Primăria Brăila nu a transmis documentele. Pentru a analiza dumneavoastră realitatea, vă transmit copii de pe adresa transmisă Prefecturii şi confirmarea trasmiterii documentelor trimise pe fax. Se poate observa data şi ora - sâmbătă 28.03.2020, ora 19:45 la faxul Prefecturii - 0239693737 (33 de pagini - adresa şi specificaţii tehnice). Concluziile le trageţi singuri!”, a conchis Dragomir.