Mergi la conţinutul principal

3.000 de slujbe!

Aparitia supermarketurilor si a hypermarketurilor in Braila a adus cu ea infiintarea a mii de locuri de munca. Dornici sa lucreze in companii multinationale, brailenii au luat cu asalt noile firme. Oameni care au lucrat la stat sau in firme private, persoane cu experienta sau care nu au mai lucrat in sistem au aflat care sint regulile unui comert civilizat si experimenteaza domeniul serviciilor la alt nivel. Billa, Penny XXL, Praktiker, Dedeman, Plus, Pic, Selgros, Carrefour, Koufland, Bricostore sint supermarketurile si hypermarketurile care ofera brailenilor aproximativ 3.000 de locuri de munca. Ridicate extrem de repede, dupa standarde occidentale, noile amplasamente reprezinta atractia brailenilor din ultimii 3 ani. Zeci de mii de locuitori au uitat de micile magazine unde lucratoarele comerciale se uitau urit daca indrazneai sa intrebi ceva legat de produse sau de rest si se indreapta zilnic catre luminoasele si impetuoasele supermarketuri unde diferenta din punct de vedere a serviciilor este foarte mare. "Atitudinea face diferenta in comert", este o zicala care va face regula pe piata braileana. La urma urmei, toate aceste magazine vind aproximativ aceleasi produse dar se vor impune companiile care ofera o atentie deosebita clientilor care le trec pragul.
Daca Pic sau Carrefour au pus la dispozitie aproximativ 1.300 de locuri de munca, XXL, Billa (cu cele 2 locatii) si Plus au oferit aproximativ 500 de posturi. La acestea se adauga Praktiker si Dedeman care au adus pe piata braileana a muncii aproximativ 250 de joburi. Alte 1.000 de posturi vacante urmeaza a fi oferite si de Selgros, Koufland, Bricostore, dar si de inca un magazin Carrefour, Braila urmind a fi primul oras din tara cu doua hypermarket-uri Carrefour. Specialistii din cadrul departamentelor de Resurse Umane sau persoanele care se ocupa de dezvoltarea profesionala a salariatilor au spus ca pe piata braileana a fost mai greu sa gaseasca macelari, decoratori, specialisti in informatica si persoane in posturi de conducere. Daca in cazul macelarilor si al informaticienilor, concurenta a venit in special din partea tarilor europene care au oferit salarii mult mai mari, in ceea ce-i priveste pe decoratori acestia s-au indreptat spre orase din Romania care sint puternice din punct de vedere economic. Pentru posturile de conducere o conditie importanta a fost experienta in domeniu. De asemenea, angajatorii au cautat persoane capabile sa coordoneze o echipa. Toti salariatii au beneficiat de traininguri in cadrul companiilor unde s-au angajat, indiferent daca au fost selectati pentru posturi de conducere sau nu, astfel incit sa se plieze pe cerintele specifice agentului economic pentru care lucreaza.

Pic - primul hypermaket din Braila

Primul hypermarket care va functiona pe piata braileana este "Pic". Construit pe o suprafata de 10.000 mp, acesta a oferit cetatenilor aproximativ 600 de posturi vacante. Interviurile s-au derulat pe parcusul a aproape doua luni. "Diferenta dintre un supermarket si un hypermarket tine de numarul de angajati, suprafata si departamente. Pentru produse de papetarie, de exemplu, nu vom avea doar un modul, ci raioane intregi. La fel va fi si pentru jucarii sau pentru produse electronice. Am pus la dispozitie, intr-adevar, sute de locuri de munca. Majoritatea celor care s-au prezentat nu au avut experienta. A fost destul de greu sa gasim decoratori si specialisti in informatica. Va pot spune ca vom avea nu mai putin de 48 de case de marcat. Am angajat in jur de 100 de casiere", ne-a declarat Petronela Ghita, directorul magazinului.
Pina la sfirsitul anului va fi inaugurat si hypermarketul "Carrefour", lider european in distributie, care ofera in jur de 660 de locuri de munca. Cei interesati au putut alege unul dintre posturile de: operator case marcat, lucrator comercial, brutar, patiser, cofetar, bucatar, pizzer, macelar, preparator peste, standardist - receptionist, asistent resurse umane, lucrator deco, agent monitorizare preturi, operatori vinzari, operator supraveghere, lucrator receptie marfa, lucrator intretinere, operator motostivuitor, operator centru comenzi si receptie marfa, asistent resurse umane.
Conducerea supermarketului "Penny XXL" ne-a declarat ca a oferit aproximativ 100 de locuri de munca. "Cel mai greu a fost sa gasim persoane calificate in meseria de macelar, transator carne. Aceasta deoarece majoritatea lucreaza in strainatate. Persoanelor din functiile de conducere, care lucreaza la noi, le-am asigurat posibilitatea de a se specializa in magazine similare apartinind companiei noastre", ne-a declarat Florian Dragos Lungu, sef magazin "Penny XXL" Braila. Liliana Bunea, sef adjunct al supermarketului "Plus" a precizat, la rindul sau, ca vor exista doua puncte de lucru ale companiei. Aceeasi situatie este la "Billa" si la "Carrefour".

Traininguri de top si middle management la Praktiker si Dedeman

Centrul comercial "Dedeman" din Braila a pus la dispozitie peste 100 de locuri de munca pentru braileni. "Procentual, numarul angajatilor cu studii superioare este egal cu cel cu studii medii. Paleta ocupatiilor oferita de “Dedeman” este reprezentata de consultanti de vinzari - cea mai mare parte ( 37%), agenti de vinzari, casiere, contabili, soferi, motostivuitori si lucratori comerciali la care se adauga directorul si directorul adjunct. Ca pentru toate centrele comerciale, cel mai greu a fost gasirea unor persoane pentru posturile de conducere. Pentru celelalte posturi nu a fost foarte dificila identificarea persoanelor, avind in vedere ca oferta de forta de munca era foarte mare la momentul in care noi am patruns in Braila. Salariatii din toate centrele “Dedeman” beneficiaza de traininguri, atit la nivelul de top si middle management cit si la nivelul consultantilor de vinzari. La acest nivel au loc atit traininguri in vinzari organizate cu diferite firme specializate cit si cu furnizorii nostri", ne-a declarat Cristina Catea, PR Specialist in cadrul "Dedeman".
Echipa magazinului "Praktiker" este formata in mare parte din angajati cu studii medii. "Schema de personal a magazinului “Praktiker” acopera ocupatiile de lucrator comercial, casier, functionar informatii clienti, primitor - distribuitor, sef raion, functionar administrativ, ingrijitor cladiri, asistent manager, director adjunct, director magazin. Pentru echipa magazinului din Braila am reusit sa angajam oamenii de care aveam nevoie fara sa avem dificultati in gasirea si selectarea lor. Pentru fiecare magazin din retea avem stabilite programe de pregatire a angajatilor. Este foarte important pentru noi sa ne formam oamenii in interior, angajind resurse proprii, pentru a ne putea consolida cit mai bine echipele. Fie ca ne referim la programele de formare a atitudinii orientate catre client sau la pregatirea axata pe insusirea cunostintelor tehnice despre produsele din oferta noastra, ceea ce urmarim este sa consolidam competentele de care au nevoie angajatii pentru a putea asigura un suport complet clientilor “Praktiker”. Este directia pe care ne concentram in formarea oamenilor, deoarece “Praktiker Romania” este compania care furnizeaza solutii complete pentru amenajari. Angajatii magazinelor noastre au cel mai insemnat rol aici, de aceea incercam sa-i pregatim cit mai bine pentru a reusi sa raspunda asteptarilor clientilor", ne-a declarat Guenter Vosskaemper, directorul general al "Praktiker" Romania.

"Braila a intrat pe orbita comertului civilizat"

Constantin Sever Cibu, primarul Brailei, este multumit ca in urma deschiderii pe care a manifestat-o fata de construirea supermarketurilor, municipiul nostru stie acum ce inseamna un comert civilizat. "In 14 ani de guvernare PSD-ista nu a fost construit nici un supermarket sau hypermarket de asemenea nivel la Braila. In numai trei ani am aprobat construirea a 6 supermarketuri, alte 4 urmind a fi terminate pina la sfirsitul acestui an. Este vorba despre “Carrefour”, “Pic”, “Selgros”, “Koufland”. Le-am acordat toate facilitatile. Nu au intimpinat probleme in ceea ce priveste autorizatiile de demolare, de constructie sau cele privind planul urbanistic de detaliu. Am fost deschis fata de construirea acestor amplasamente si pot spune ca acum, Braila a intrat pe orbita comertului civilizat. As vrea sa precizez ca Braila va fi primul oras care va avea doua hypermarketuri Carrefour. S-au creat intr-adevar, locuri de munca, dar as fi fost mai multumit daca s-ar fi extins si activitatea productiva din oras. Daca n-ar fi fost problemele cu Parcul Industrial, cred ca situatia ar fi fost altfel in industria locala", ne-a declarat Constantin Sever Cibu.
Faptul ca autorizatiile au fost acordate fara probleme de catre autoritatile locale o demonstreaza si faptul ca giganticele cladiri au fost ridicate foarte repede, reprezentantii companiilor confirmind ca au colaborat bine cu edilii din acest punct de vedere. "Nu pot spune ca am intimpinat oprelisti, am colaborat bine cu autoritatile locale, fara sicane. In limita legii, ne-au ajutat sa obtinem toate autorizatiile necesare", a spus Dragos Florian Lungu, sef magazin "Penny XXL" Braila. Precizam ca in primavara anului 2008 va fi inaugurat si "Bricostore" care va fi amplasat tot pe DN21, linga "Carrefour". "Vom oferi conditiile care exista intr-o companie multinationala: ambianta, conditii de lucru, pachet salarial. Hypermarketul va oferi cumparatorilor materiale de constructii, unelte specifice gradinaritului, produse electronice etc. Inaugurarea amplasamentului va avea loc in cursul lunii aprilie 2008", ne-a declarat Roxana Csapo, specialist Resurse Umane in cadrul companiei Bricostore. Tot ca o noutate, Braila va avea pentru prima data un mall care va functiona in Bariera, in aceeasi zona unde exista "Penny Market XXL" si unde va fi construit si cel de-al doilea magazin "Plus". Putem spune ca Braila este orasul care va avea 13 super si hypermarketuri ( Billa, Plus si Carrefour avind cite doua locatii) plus un mall.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro