Mergi la conţinutul principal

30 de copii au primit ghiozdane cu rechizite la hramul bisericii "Sf. Ioan Botezătorul"

* la sărbătoarea Tăierii capului "Sf. Ioan Botezătorul", ctitoria de pe Calea Galați și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual * slujba de hram a fost oficiată de IPS Arhiepiscop Casian * ierarhul le-a împărțit copiilor zeci de ghiozdane gata echipate pentru școală * în total, 3.500 de elevi din Brăila și Galați vor primi ghiozdane și rechizite școlare de peste 300.000 de lei, în cadrul programului eparhial "Hristos în școală

 

Zi de hram, de post și de binefaceri la biserica "Sfântul Ioan Botezătorul", de pe Calea Galați, ctitorie brăileană veche de mai bine de un secol, aflată în prezent într-un amplu proces de reabilitare și consolidare.

"În ziua de prăznuire a Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, parohia brăileană care-l are ca ocrotitor spiritual și-a sărbătorit hramul. Manifestările au început duminică seară, prin oficierea Vecerniei cu Litie, și au continuat luni, cu slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor din parohie și nu numai", a precizat pr. Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. La slujba de hram, a fost prezent, de asemenea, părintele Ștefan Constandache, protopopul Brăilei.

La momentul cuvenit, mulți copii prezenți la slujba de hram de la parohia "Sf. Ioan" au fost împărtășiți de ierarhul Dunării de Jos cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură rostit în marea sărbătoare a Tăierii capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul, ierarhul Dunării de Jos le-a vorbit brăilenilor despre viața, minunile și pătimirile Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța reabilitării și îngrijirii locașului de cult vechi de mai bine de 100 de ani, aflat sub ocrotirea Înaintemergătorului Domnului.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Parastas pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală al Ardealului, la împlinirea a 17 ani de la trecerea în veșnicie, precum și pentru slujitorii, ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt locaș, trecuți la cele veșnice.

Mai mult, hramul parohiei brăilene a fost prilej de bucurie și recunoștință pentru 30 de elevi din municipiu, care au primit din partea ierarhului Dunării de Jos ghiozdane pline cu rechizite pentru noul an școlar, precum și alte daruri, achiziționate toate în cadrul programul eparhial "Hristos în școală", care se derulează la nivelul întregii eparhii și care se adresează copiilor care provin din familii nevoiașe.

"În cadrul acestui program social-filantropic, care a debutat la sărbătoarea Tăierii capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul, peste 3.500 de elevi sărmani din județele Brăila și Galați primesc, în zilele premergătoare începerii noului an școlar, prin parohiile de care aparțin, ghiozdane complet echipate în valoare totală de 300.000 lei", a precizat pr. Rareș Bucur.

La finalul slujbei de hram de la biserica "Sf. Ioan Botezătorul", Părintele Arhiepiscop a rostit rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile lui Dumnezeu, revărsate asupra credincioșilor și slujitorilor brăileni, pentru izbăvirea de tot ce-i rău, pentru pace, înțelegere și pentru ca Domnul să se îndure de noi toți și să ne trimită ploi binecuvântate.

 

Afectată de lucrările la Canalul Colector, biserica "Sf. Ioan Botezătorul" se află într-un amplu proces de reabilitare

Biserica cu hramul "Sf. Proroc Ioan Botezătorul" a fost ridicată între anii 1901-1912, pe Calea Galați, pe locul unui mai vechi paraclis, prin eforturile unui comitet parohial condus de preotul Radu Ionescu. Slujba de sfințire a ctitoriei a fost săvârșită de PS Episcop Nifon Nicolescu al Dunării de Jos, în ziua de 29 august 1912.

Pictura murală a bisericii a fost realizată de Marincea Stănescu, iar icoanele împărătești sunt opera pictorului brăilean Matache Orășeanu, unul dintre cei mai mari zugravi ai sfârșitului de secol XIX.

Biserica "Sf. Ioan" a fost construită în cunoscutul stil clasic bizantin, în formă de corabie, având puțin de suferit de pe urma calamităților, spre deosebire de celelalte lăcașuri de cult brăilene. În anul 1927, a fost restaurată pictura interioară, precum și parchetul edificiului. Pentru conservarea sf. lăcaș, în anul 1935, s-au făcut mai multe reparații exterioare. Intervenții pentru restaurarea picturii, precum și alte reparații mai mici au fost realizate în anul 1947 - urmare a marelui cutremur care a lovit România în anul 1940 -, precum și în anul 1958.

Mai trebuie precizat faptul că lucrările moderne făcute în municipiu, la Canalul Colector de pe Strada Grației, au afectat mult biserica de pe Calea Galați, care nu a mai putut fi reabilitată. Au apărut fisuri mari în zidăria edificiului, inclusiv în zona fațadei. În prezent, biserica se află într-un amplu proces de reabilitare și consolidare, cu lucrări complexe executate atât la interior cât și la exterior.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro