• fostul senator brăilean, Ionel Alexandru, a fost prezent pe 10 septembrie, la şedinţa solemnă consacrată aniversării a 30 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989, ce a avut loc în Parlament • acesta a dorit să facă o scurtă comparaţie între activitatea primilor parlamentari români de după Revoluţie şi a aleşilor de astăzi
Fostul senator brăilean, Ionel Alexandru, susţine că a reprezentat Brăila la şedinţa solemnă consacrată aniversării a 30 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989, ce a avut loc în Parlament, pe 10 septembrie. Acesta a dorit să precizeze că, în cadrul şedinţei reunite a Parlamentului, au fost invitaţi şi senatorii din mandatul 1990-1992, însă doar el a participat din partea judeţului nostru.
“Eu am reprezentat judeţul Brăila. De fapt, noi aveam doi senatori atunci, eu şi cu domnul Mihai Matetovici, dar dânsul nu a venit, a declinat invitaţia. Nu ştiu din ce motiv, probabil probleme legate de situaţia actuală privind pandemia de coronavirus. Revenind, şedinţa solemnă s-a desfăşurat cu participarea unor personalităţi importante, printre care şi trei prim-miniştri ai României, mă refer la: Petre Roman, Nicolae Văcăroiu şi Călin Popescu Tăriceanu. Aceştia au fost şi preşedinţi ai Senatului pentru anumite perioade şi care au ţinut o serie de scurte comunicări. De asemenea, cu această ocazie, s-a nuanţat de către Romfilatelia un plic aniversar semnat de noi. Totodată a avut loc, sub egida Agerpres, un vernisaj, cu fotografii din timpul lucrărilor primului Parlament. Iar în final, s-a prezentat proiectul privind grădinile Senatului, care se află în derulare, plus fotografii oficiale. A fost prezentă şi presa, de asemenea, şedinţa comună a fost organizată de către preşedintele Senatului, Robert Cazanciuc”, a precizat Alexandru.
Sursa citată a prezentat şi o medalie primită în cadrul şedinţei din 10 septembrie, precum şi fotografii de la eveniment. Totodată, Alexandru a profitat de moment pentru a face o scurtă comparaţie între activitatea primilor parlamentari români de după Revoluţie şi a aleşilor din actualul mandat.
“Cred că este o diferenţă majoră între modul în care a lucrat primul Parlament, care a avut o perioadă mai scurtă, ceva mai mult de doi ani şi jumătate, în comparaţie cu parlamentele actuale. Ca să dau doar câteva exemple, noi, în această perioadă, am reuşit să elaborăm Constituţia actuală a României, pe care nu a putut să o mai schimbe nimeni, doar au completat-o în 2003. Am elaborat o serie de legi importante care şi astăzi sunt în vigoare, cum ar fi: Legea Societăţilor Comerciale, Legea SRI, Legea Apărării Naţionale, Legea Finanţelor Publice şi altele. Nu vreau să critic prea mult parlamentarii actuali, dar în comparaţie cu ei, săptămâna de lucru la vremea respectivă era începând de luni dimineaţă şi se încheia vineri, după-amiază. Astăzi, ştim cu toţii care este programul Parlamentului actual. Activitatea noastră în teritoriu era sâmbăta. Este adevărat că în al doilea mandat, într-adevăr lucram de luni până joi şi aveam vineri activitate teritorială, pentru că sâmbăta devenise weekend”, a conchis fostul senator.