Desi stiinta este preocupata in permanenta de perfectionarea mijloacelor de predictibilitate a seismelor, in prezent, acest fenomen poate fi anuntat, prin intermediul unei aparaturi sofisticate, cu doar citeva zeci de secunde inainte de a se produce, ceea ce uneori nu este suficient pentru a ne salva vietile. De aceea, pompierii ne atrag atentia asupra unor lucruri ce nu trebuie evitate in astfel de momente. In primul rind trebuie sa ne pastram calmul, sa nu intram in panica. In ce-i priveste pe profesori, daca evenimentul neplacut are loc in timpul orelor de curs, trebuie sa evite tendintele de a lasa elevii sa paraseasca sala de clasa, deoarece durata redusa a fazei seismice initiale va face ca faza puternica a miscarii sa surprinda grupurile de persoane pe scari, in aglomeratie si panica, conducind astfel la accidente nedorite. Elevii se vor adaposti sub bancile din clasa sau mese, care sint sau ar trebui sa fie suficient de rezistente pentru a feri caderea unor lampi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale. Cei care se afla in fata unei cladiri, trebuie sa ramina departe de aceasta, sa se fereasca de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, care se pot sparge. Daca insa sinteti in interior, protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, birou sau masa. Daca seismul va surprinde in autoturism, opriti-va cit puteti de repede intr-un loc deschis, evitind cladirile prea apropiate de strada, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene si stati inauntru. De asemenea, feriti-va de firele de curent electric cazute.
Dupa producerea cutremurului, este important sa nu parasim imediat spatiul in care ne-a surprins seismul, acordind ajutor, daca e cazul, celor afectati. Telefonul nu trebuie utilizat decit pentru apeluri la serviciile de urgenta, in cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice. La evacuare trebuie acordata prioritate celor raniti sau copiilor, batrinilor, femeilor. Si inca o data pompierii ne atrag atentia asupra faptului ca de cele mai multe ori, pastrarea calmului e esentiala.
Din 54 de cladiri cu risc seismic ridicat, doar 20 au fost consolidate
Mai mult de jumatate din cladirile vechi din municipiu prezinta risc seismic ridicat sau, si mai grav, starea in care se afla este atit de precara incit reconsolidarea lor ar trebui sa fie o urgenta de primul rang pentru proprietarii lor. Anul trecut, in septembrie, in Braila erau inregistrate 54 de imobile ce prezentau un risc seismic ridicat. Acestea au fost expertizate tehnic inca din anul 1992, dar doar 20 dintre ele au fost consolidate. In unele cazuri, expertii tehnici au facut notificari, proprietarii fiind astfel instiintati in mai multe rinduri ca trebuie sa consolideze cladirile. In celelalte cazuri, cladirile care ar trebui reabilitate de urgenta, apartin inca Directiei Serviciilor Publice (DSP), cit si unor proprietari.