30 de ani de la cel mai grav cutremur din Romania | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

30 de ani de la cel mai grav cutremur din Romania

Miine se implinesc 30 de ani de amintiri de la cutremurul ce a avut loc la data de 4 martie 1977, ocazie cu care pompierii braileni ne dau citeva sfaturi cu privire la evitarea unor situatii ce pot avea un deznodamint tragic. Cu toate ca nu a fost cel mai puternic cutremur, la nivel national inregistrindu-se, in data de 10 noiembrie 1940, un cutremur cu magnitudinea de 7,7 pe scara Richter, deci mult mai mare, evenimentul din 1977 a avut insa un caracter catastrofic, cu 35 de cladiri prabusite si 1.500 de victime. Acest mare numar de victime s-a inregistrat tocmai pentru ca oamenii nu au fost informati despre cum trebuie sa se comporte. Noua ani mai tirziu, Romania avea sa fie lovita de un alt cutremur, de o magnitudine mai mica, de 7,2 pe scara Richter, iar ultimul cu o magnitudine ce nu poate fi trecuta cu vederea, de 6,9 pe scara Richter, e cel din 30 mai 1990. Spunem ca nu poate fi trecut cu vederea pentru ca un cutremur care are o magnitudine 6 este de 30 de ori mai puternic decit unul cu magnitudinea 5.
Desi stiinta este preocupata in permanenta de perfectionarea mijloacelor de predictibilitate a seismelor, in prezent, acest fenomen poate fi anuntat, prin intermediul unei aparaturi sofisticate, cu doar citeva zeci de secunde inainte de a se produce, ceea ce uneori nu este suficient pentru a ne salva vietile. De aceea, pompierii ne atrag atentia asupra unor lucruri ce nu trebuie evitate in astfel de momente. In primul rind trebuie sa ne pastram calmul, sa nu intram in panica. In ce-i priveste pe profesori, daca evenimentul neplacut are loc in timpul orelor de curs, trebuie sa evite tendintele de a lasa elevii sa paraseasca sala de clasa, deoarece durata redusa a fazei seismice initiale va face ca faza puternica a miscarii sa surprinda grupurile de persoane pe scari, in aglomeratie si panica, conducind astfel la accidente nedorite. Elevii se vor adaposti sub bancile din clasa sau mese, care sint sau ar trebui sa fie suficient de rezistente pentru a feri caderea unor lampi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale. Cei care se afla in fata unei cladiri, trebuie sa ramina departe de aceasta, sa se fereasca de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, care se pot sparge. Daca insa sinteti in interior, protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, birou sau masa. Daca seismul va surprinde in autoturism, opriti-va cit puteti de repede intr-un loc deschis, evitind cladirile prea apropiate de strada, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene si stati inauntru. De asemenea, feriti-va de firele de curent electric cazute.
Dupa producerea cutremurului, este important sa nu parasim imediat spatiul in care ne-a surprins seismul, acordind ajutor, daca e cazul, celor afectati. Telefonul nu trebuie utilizat decit pentru apeluri la serviciile de urgenta, in cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice. La evacuare trebuie acordata prioritate celor raniti sau copiilor, batrinilor, femeilor. Si inca o data pompierii ne atrag atentia asupra faptului ca de cele mai multe ori, pastrarea calmului e esentiala.

Din 54 de cladiri cu risc seismic ridicat, doar 20 au fost consolidate

Mai mult de jumatate din cladirile vechi din municipiu prezinta risc seismic ridicat sau, si mai grav, starea in care se afla este atit de precara incit reconsolidarea lor ar trebui sa fie o urgenta de primul rang pentru proprietarii lor. Anul trecut, in septembrie, in Braila erau inregistrate 54 de imobile ce prezentau un risc seismic ridicat. Acestea au fost expertizate tehnic inca din anul 1992, dar doar 20 dintre ele au fost consolidate. In unele cazuri, expertii tehnici au facut notificari, proprietarii fiind astfel instiintati in mai multe rinduri ca trebuie sa consolideze cladirile. In celelalte cazuri, cladirile care ar trebui reabilitate de urgenta, apartin inca Directiei Serviciilor Publice (DSP), cit si unor proprietari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro