25.000 de persoane si-au facut analizele medicale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

25.000 de persoane si-au facut analizele medicale

In cele doua luni de la declansarea Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, in judetul Braila au fost evaluate aproximativ 25.000 de persoane, respectiv 40% din numarul celor nascuti in lunile iulie si august. Despre absenteismul brailenilor la cabinetele medicale in vederea evaluarii starii de sanatate, dr. Mariana Tarachiu, director-general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, ne-a spus ca acesta se datoreaza in primul rind faptului ca in aceasta perioada multe persoane au fost plecate in concedii si nu au putut primi personal plicurile care le-au fost adresate; pentru cetatenii care nu au fost gasiti la domiciliu de catre factorii postali pentru inminarea taloanelor, acestea s-au intors in termen de doar 2 zile la expeditor, adica la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Din acest motiv, foarte multe persoane s-au adresat ulterior CJAS pentru a intreba care este procedura de a intra in posesia taloanelor pentru evaluarea starii de sanatate. "Noi asteptam sa primim taloanele respective la nivelul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, sa le ordonam si sa le distribuim cetatenilor. Modalitatea de distributie va fi facuta publica la momentul potrivit, in sensul ca ea va putea fi facuta direct asiguratului, sau prin medicul de familie, in functie de indicatiile primite de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de deciziile care se vor lua, in functie de numarul de taloane care urmeaza sa fie distribuite," a precizat ieri dr. Mariana Tarachiu. Potrivit sursei citate, in aceste situatii, cetatenii se pot prezenta pentru efectuarea acestor examene clinice, la cabinetul medicului de familie sau pentru analizele medicale la laboratoarele aflate in contract cu CJAS in orice perioada, in functie de timpul disponibil al celor care urmeaza sa faca evaluarea starii de sanatate, cit si in functie de programul laboratoarelor care efectueaza investigatiile respective.
De precizat este faptul ca, in judetul Braila, in mediul rural, aceasta actiune a avut un mai mare ecou decit in municipiu, iar populatia de la sate a aratat un interes deosebit fata de evaluarea starii de sanatate, aspect ce demonstreaza ca genul acesta de program a venit in intimpinarea cetatenilor, care au reusit sa-si faca unele examinari pe care, practic, le-au tot aminat de la un an la altul.
Dupa cum v-am mai informat, Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei a inceput la 1 iulie 2007, iar primele taloane au ajuns in judetul nostru intre 12 si 15 iulie, cind a demarat efectiv programul de evaluare. Programul stabileste in mod principal riscul pentru trei mari categorii de boala: risc pentru boala cardio-vasculara, pentru diabetul zaharat si pentru cancere, in mod deosebit pentru cancerul de colon, genital si mamar. Aceste trei categorii de afectiuni au fost alese datorita prevalentei lor ridicate, cit si gradului foarte mare de morbiditate pe care acestea il produc; cu alte cuvinte, de aceste boli sufera cea mai mare parte a cetatenilor din Romania si, in aceste conditii, s-a dorit sa se vada exact si riscul celor care inca nu sint inregistrati cu boala efectiva, dupa o modalitate de riscograma aprobata la nivel european, pentru a se putea asigura programe de preventie in viitor. Avind in vedere faptul ca "este mai usor sa previi decit sa tratezi", pentru cei care se stabileste un risc de boala, din cadrul acestor afectiuni, in urmatoarea etapa persoanele vor putea intra in programe de preventie, care nu inseamna numai medicamente, ci si explorari functionale si paraclinice, cit si consiliere pentru modificarea stilului de viata, o instruire si o educatie medicala mai insistenta, aspecte de care populatia a cam fost privata in ultima perioada.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro