2.500 de elevi brăileni vor învăţa geografie după un manual plin de “erori grosolane” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

2.500 de elevi brăileni vor învăţa geografie după un manual plin de “erori grosolane”

• este vorba despre manualul după care vor studia elevii de clasa a VI-a • acesta a fost deja tipărit în 1,6 milioane de exemplare, deci greşelile nu pot fi corectate în forma letrică

 

Aproape că nu există început de an şcolar fără un scandal legat de manuale. Dacă anul trecut toată lumea s-a minunat atunci când fostul ministru Liviu Pop a prezentat “Compendiul introductiv pentru gimnaziu”, “supermanualul” de clasa a V-a care reunea 15 materii, anul acesta “vedeta” este manualul de geografie pentru elevii de clasa a VI-a. Manualul, unic de altfel, este editat de Editura Didactică şi Pedagogică (editura Ministerului Educaţiei) şi conţine o serie de greşeli, aşa cum au descoperit jurnaliştii de la hotnews.ro. Spre exemplu, oraşul Turnu Măgurele este poziţionat pe harta României în locul în care se află oraşul Drobeta-Turnu Severin, Marea Moartă este pusă pe hartă în loc de Marea Roşie, Insula Tasmania este numită “Vanuatu”, Insula Ascension este greşit scrisă “Asuncion”, făcându-se confuzie cu capitala Paraguayului, iar exemplele pot continua.

Reacţiile profesorilor de specialitate nu au întârziat să apară.

“Manualele se fac pe picioare! Nu mai există manualul pe care îl ştiam noi când eram elevi. Atunci manualul era ca o biblie, nu exista să discutăm de greşeli de genul acesta sau de ortografie, de tehnoredactare. Manualele de acum 30 de ani erau adevărate opere ştiinţifice. Acum lucrurile sunt din ce în ce mai triste. Se fac mii de manuale, mii de lucrări, se copiază una din alta şi rezultatul îl vedem cu toţii. Eu mă îndoiesc că realizatorii nu cunosc unde este oraşul Turnu Măgurele şi unde este Drobeta-Turnu Severin. Şi totuşi există astfel de greşeli. Viteza mare de redactare, tehnica asta copy-paste care ne face praf pe toţi, goana după bani, după alte interese, probabil, sunt de vină pentru aceste erori”, ne-a declarat Cătălin Canciu, profesor de geografie şi fost inspector şcolar general.

Acesta spune că erorile care se regăsesc în manual îi pune într-o situaţie incomodă pe toţi profesorii de specialitate.

“Eu nu am clasa a VI-a, dar dacă aş fi avut acest manual m-ar fi pus într-o postură foarte delicată pentru că ar trebui să încep studirea Europei, studierea acelui manual, prin a preciza greşelile. Iar acest lucru din start sădeşte ceva în mintea copilului. Profesorii vor fi nevoiţi să le demonstreze copiilor în cel mai real mod că acele erori sunt adevărate erori, că nu este o fabulaţie de-a lor. Dacă într-adevăr manualul era unic şi făcut de un grup de profesionişti ar fi ieşit ceva excepţional. Dar lucrurile sunt făcute pe genunchi”, a adăugat sursa citată.

Manualul a fost deja tipărit în 1,6 milioane de exemplare, iar cărţile vor ajunge pe băncile elevilor în forma plină de greşeli, aici fiind incluşi şi cei aproximativ 2.500 de elevi brăileni care vor intra în luna septembrie în clasa a VI-a.
“Eu am convingerea că profesorii de geografie vor aborda situaţia aceasta cu profesionalism şi că, evident, le vor transmite elevilor informaţiile corecte. Eu nu am apucat încă să văd manualul cu ochii mei, am citit doar pe internet, dar acolo unde sunt pe suport grafic şi cartografic, evident nu ai cum să repari. Poţi să specifici că este greşit, dar nu ai cum să repari. Foloseşti harta din faţa clasei. Însă noi, profesorii, îi putem orienta către informaţia corectă”, ne-a declarat Cristina Bichescu, inspector şcolar de geografie în cadrul IŞJ Brăila.

 

Reacţia editurii Ministerului Educaţiei

La scurt timp de la izbucnirea acestui scandal, editura Ministerului Educaţiei a anuntat că va corecta manualele cu ajutorul publicului, dar numai pe varianta digitală, pentru că manualele au fost deja printate.

“Spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Educaţiei Naţionale nu avea drept de erată asupra manualelor pe care le achiziţiona, acum orice poate fi corectat. Tocmai de aceea, în prima parte a săptămânii viitoare va apărea varianta digitală corectată, incluzând şi atenţionări cu privire la formatul letric. În acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale, precum şi cea a Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi cea a Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică S.A. îşi exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”, se arată într-un comunicat de presă al Editurii Didactice şi Pedagogice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro