• potrivit medicilor ambulanțieri, în majoritatea cazurilor au fost urgențe încadrate cu cod galben de gravitate, adică medii, dar din păcate nu au lipsit nici cele încadrate cu cod roșu de gravitate • ca în fiecare an, petrecăreții au mâncat și băut peste măsură, colicile abdominale și etilismul acut fiind cele mai frecvente diagnostice înainte și după Revelion
Sărbătorile de Anul Nou nu au fost prea liniștite pentru Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Brăila. În ajunul Anului Nou și în noaptea de Revelion, respectiv 31 decembrie 2023 și 1 ianuarie 2024, echipajele SAJ Brăila au răspuns la un număr de 250 de solicitări, majoritatea fiind înregistrate în prima zi din an, când 133 de persoane au apelat numărul unic de urgență 112 pentru a cere ajutor medicilor. Cele mai multe solicitări au fost pentru pacienți de sex feminin, respectiv 72 de cazuri și 58 pentru pacienți de sex masculin, cifre asemănătoare fiind înregistrate și în ziua următoare, pe 2 ianuarie. Dar nici ultima zi din an nu a trecut neobservată la SAJ Brăila. Astfel, potrivit datelor puse la dispoziție de către reprezentanții instituției, în ziua de 31 decembrie 2023 au fost 117 solicitări la Ambulanța Brăila, majoritatea în rândul bărbaților, dintre care 41 au fost urgențe încadrate cu cod roșu de gravitate, 72 cu cod galben și patru cazuri fiind marcate cu cod verde de gravitate.
După cum se arată în centralizările SAJ Brăila, cele mai frecvente diagnostice la sfârșit de an 2023 și primele două zile din 2024 au fost cele de accident vascular cerebral (AVC), 15 astfel de persoane având nevoie de ajutorul medicilor, 38 de persoane au fost înregistrate cu agitație psihomotorie, alte 45 de persoane au sunat la 112 din cauza bolilor cardiovasculare și HTA, în 11 cazuri a fost solicitată ambulanța în urma accidentelor rutiere, 12 persoane au cerut ajutorul medicilor din cauza unor agresiuni, în 14 situații angajații Serviciului Județean de Ambulanță Brăila au fost chemați pentru gravide la termen și în alte 4 cazuri s-a apelat numărul unic de urgență din cauza unor tentative de suicid și viol. Nu au lipsit însă nici cazurile de colici abdominale, unde personalul ambulanțier a intervenit la 90 de solicitări, dar nici cele de etilism acut, din cauza cărora a fost chemată ambulanță în 48 de cazuri.
Din păcate, la fel ca în vacanța de Crăciun, și în săptămâna premergătoare Revelionului până pe 2 ianuarie 2024 inclusiv, medicii și asistenții ambulanțieri au înregistrat și 23 de cazuri cu stop cardio-respirator. ”Pacienții noștri au fost cam în același număr cu cel înregistrat de Crăciun, cu predominantă asemănătoare a patologiei. Totuși, se observă că au mai crescut abuzurile alimentare (dar nici băutorii în exces nu s-au lăsat), au fost mai multe accidente rutiere (din fericire nu foarte grave, cu excepția unui accident feroviar mortal). Una peste alta, în toată această perioadă ne-am străduit să fim aproape toți la datorie (...), tocmai pentru a ne ajuta cât mai prompt și corect semenii care ne-au solicitat”, a spus pentru ”Obiectiv” directorul SAJ Brăila, Viorica Iuga. Medicul a mai precizat că nici după Revelion nu au lipsit apelurile la 112, ba din contră. ”Pentru primele zile ale anului observ o afluență destul de mare a solicitărilor, pe 4 ianuarie, de exemplu, la ora 10.30, ajungând la pacientul cu numărul 525”, a semnalat directorul Serviciului de Ambulanță Județean Brăila, care, totodată, a ținut să transmită pacienților, dar și celorlalți brăileni, gânduri de bine: ”Dorim sănătate tuturor și-i asigurăm că suntem aici totdeauna pentru un ajutor !”
Dacă tragem linie, conform datelor centralizate de către SAJ Brăila, în perioada 28.12.2023 - 02.01.2024 personalul ambulanțier a intervenit în 809 cazuri, cifre care se încadrează în limitele obișnuite, după cum susțin medicii de la Ambulanța Brăila.