Mergi la conţinutul principal

25 mai, termenul limită de depunere a declaraţiei anuale de venit

Ca în fiecare an, aproape de finele lunii mai este scadenţa la depunerea declaraţiilor de venit realizate de persoane fizice. Concret, 25 mai este ultima zi în care contribuabilii pot să depună celebrul Formular 200 - Declaraţia de venit pentru anul 2011.
Au obligaţia depunerii acestei declaraţii persoanele fizice care au realizat în anul 2011 în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din România provenind din: activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile realizate în calitate de proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal, activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
Vom prezenta, pe rând, cele 5 categorii de venituri supuse obligaţiei fiscale de a depune Formularul 200.

Activităţi independente

Au obligaţia de a depune Declaraţia 200 persoanele fizice care, în anul 2011, au realizat:
- venituri comerciale din fapte de comerţ, prestări de servicii, altele decât cele din profesii libere;
- venituri din profesii libere (de exemplu profesiile medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect);
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală: brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ şi procedee tehnice, know-how, drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.
Nu depun, însă, acest formular persoanele care au realizat astfel de venituri, iar impozitul reţinut la sursă de plătitorii de venituri a fost final în cotă de 16%, conform opţiunii exercitate.
De asemenea, nu au obligaţia depunerii nici persoanele fizice care au realizat venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepţia persoanelor care au depus declaraţiile de venit estimativ în luna decembrie 2011 şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate.

Cedarea folosinţei bunurilor

Au obligaţia depunerii Formularului 200 persoanele fizice:
- care au depus declaraţiile de venit estimativ în luna decembrie 2011 şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate
- la care au intervenit modificări ale clauzelor contractuale
- pentru care chiria este exprimată în valută
- în cazul cărora s-au efectuat investiţii de către chiriaş.
Nu au obligaţia depunerii Formularului 200 cei care în anul 2011 au avut chiria exprimată în lei, nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real, contractele încheiate nu îndeplinesc condiţiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activităţi independente, plăţile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat.

Activităţi agricole

Obligaţia de a depune Declaraţia 200 revine şi persoanelor fizice care în anul 2011 au realizat:
- venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solare special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat;
- venituri din cultivarea şi valorificare arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor;
- venituri din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi alte asemenea.
Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele fizice care, în anul de raportare, au realizat venituri din activităţi agricole cu impunere finală, din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă.

Transferul titlurilor de valoare

Formularul 200 se depune de către persoanele fizice care, în anul 2011, au realizat câştiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise şi au obligaţia stabilirii câştigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.

Operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen

Formularul 200 se depune de către persoanele fizice care, în anul 2011, au realizat câştiguri/pierderi din operaţiuni de vânzare- cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi au obligaţia stabilirii câştigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.

Spre deosebire de anii anteriori, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a mai trimis prin poştă formularele declaraţiei privind veniturile realizate şi ghidul de completare. Astfel, contribuabilii au la dispoziţie două variante de a obţine formularele: fie pe adresa de web a ANAF, fie direct de la Administraţia Financiară în raza căreia îşi au domiciliul. În cazul persoanelor din municipiul Brăila este vorba despre Administraţia Finanţelor Publice, strada Braşoveni, nr.36, Compartimentul Asistenţă Contribuabili. Tot de la administraţiile financiare contribuabilii pot obţine şi lămuriri cu privire la declaraţiile anuale de venit. Trebuie precizat că până la această dată aproximativ 6.000 de brăileni au depus declaraţia anuală de venit.
Declaraţia se poate depune direct la registratura organului fiscal, la oficiul poştal prin scrisoare recomandată sau on-line, pe Portalul ANAF. Pentru depunerea on-line a declaraţiei este obligatorie obţinerea unui certificat digital calificat, lista firmelor agreate de agenţie fiind publicată, de asemenea, pe pagina de web a instituţiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro