25 de copii au primit ghiozdane și rechizite la hramul Bisericii "Sf. Ioan Botezătorul" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

25 de copii au primit ghiozdane și rechizite la hramul Bisericii "Sf. Ioan Botezătorul"

* duminică, ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica "Sf. Ioan Botezătorul" de pe Calea Galați * 25 de copii proveniți din familii nevoiașe au primit tot atâtea ghiozdane, rechizite și daruri, în cadrul programului eparhial "Nimeni fără ghiozdan echipat" * lăcașul vechi de mai bine de un secol se află în reabilitare, după ce a fost grav afectat de lucrările la Canalul Colector de pe Grației

 

Slujbă arhierească și milostenie la hramul bisericii de pe Calea Galați, la praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Potrivit părintelui consilier Rareș Bucur, manifestările prilejuite de hramul bisericii brăilene au început sâmbătă seară, prin oficierea Vecerniei cu Litie și au continuat duminică, 29 august, cu slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor din parohie și a altora sosiți din toate cartierele Brăilei. Au fost prezenți, de asemenea, pr. Mircea Băncilă, protopopul Brăilei și pr. Sorin Nicușor Sandu, parohul de la "Sf. Ioan". În timpul slujbei arhierești, mai mulți copii au fost împărtășiți de ierarhul Dunării de Jos cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul Dunării de Jos a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Matei în care este relatată vindecarea de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos a unui copil epileptic. ÎPS Casian a prezentat, totodată, momente din viața Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, profetul ucis de Regele Irod, în urmă cu două milenii.

"La încheierea cu roade bogate a Anului bisericesc, într-o Biserică consacrată Sfântului Ioan Botezătorul, am încercat să ascultăm glasul profetului care, în post și rugăciune, ne-a arătat calea către Hristos, Mielul Lui Dumnezeu, iar după ce a văzut și a simțit prezența Sfintei Treimi la Iordan, astăzi, ne-a invitat să participăm la sărbătoarea botezului prin sânge, a Botezătorului Profet, toate pentru mai multă credință, rugăciune și post în familii, în noi și între noi, petrecându-ne viața în cumpătare și bună măsură în toate. Toate s-au revărsat spre inimile și sufletele copiilor (...) Sperăm cu ajutorul Lui Dumnezeu, cu grija părinților și a medicilor, să aducă cu drag în școli copiii, iar o parte dintre copiii părinților cu posibilități reduse au venit astăzi să începem programul eparhial "Nimeni fără ghiozdan echipat", a spus, printre altele, ierarhul Dunării de Jos în predica de la Biserica "Sf. Ioan".

Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța reabilitării și îngrijirii acestui lăcaș de cult vechi de peste 100 de ani, aflat sub ocrotirea Înaintemergătorului Domnului.

Hramul parohiei brăilene a fost prilej de bucurie și pentru 25 de copii care au primit de la ierarhul Dunării de Jos ghiozdane și rechizite pentru noul an școlar. Alte daruri au fost oferite de membrii Consiliului și Comitetului parohial, în cadrul programul eparhial "Nimeni fără ghiozdan echipat".

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru slujitorii, ctitorii și binefăcătorii locașului de cult, trecuți la cele veșnice. Iar la final, Părintele Arhiepiscop a rostit rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile Lui Dumnezeu revărsate asupra credincioșilor și le-a împărțit iconițe celor prezenți la slujbă.

 

Biserica "Sf. Ioan", afectată de lucrările la Canalul Colector

Biserica închinată "Sfântului Ioan Botezătorul", de pe Calea Galați, a fost construită între anii 1901-1912 pe locul unui mai vechi paraclis, prin eforturile unui comitet parohial condus de preotul Radu Ionescu. Slujba de sfințire a fost săvârșită de PS Nifon Nicolescu al Dunării de Jos, în ziua de 29 august 1912 (sărbătoarea Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul). Pictura murală a fost realizată de Marincea Stănescu, iar icoanele împărătești, de la Catapeteasmă, sunt opera pictorului brăilean Matache Orășeanu.

Ridicată în stil clasic bizantin, în formă de corabie, ctitoria de pe Calea Galați este o construcție solidă, care a avut puțin de suferit de pe urma cutremurelor, spre deosebire de celelalte lăcașuri de cult brăilene. În anul 1927, pe cheltuiala parohiei, s-a restaurat pictura interioară, precum și pardoseala edificiului. De asemenea, în anul 1935, s-au făcut mai multe reparații la exterior. Intervenții pentru restaurarea picturii, precum și alte reparații au mai fost făcute în anul 1947 - urmare a marelui cutremur care a lovit România în noiembrie 1940 - precum și în anul 1958.

Lucrările moderne realizate la Canalul Colector de pe Strada Grației au afectat foarte mult biserica veche de un secol. Cu toate acestea, lăcașul de cult nu a mai fost reabilitat, degradându-se tot mai mult. Din fericire, în prezent, Biserica "Sf. Ioan Boteazătorul" se află într-un amplu proces de reabilitare și consolidare, cu lucrări complexe atât la interior cât și la exterior.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro