Peste 20 de brăileni au solicitat despăgubiri Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter, produs la finele lunii trecute, mai precis, sâmbătă, 22 noiembrie, în regiunea Vrancea.
O statistică la nivel naţional comunicată de către PAID arată că, în primele 10 zile după cutremur, 250 de persoane care aveau încheiate asigurări obligatorii au solicitat constatarea daunelor care ar fi putut fi produse de seism. Cele mai multe solicitări vin din judeţele Vrancea şi Galaţi cu 90, respectiv 62 de cereri (36%, respectiv 25%), iar restul sunt din Brăila - 10% (25 cereri), Tulcea - 8% (20 cereri), Constanţa, Buzău şi Vaslui cu câte 10 cereri fiecare, urmate de Bacău şi Bucureşti cu câte 8 cereri, Prahova cu 5 cereri şi, în fine, Iaşi cu 2. "Evenimentele naturale catastrofale nu au o incidenţă mare în ţara noastră, însă de fiecare dată când are loc o asemenea întâmplare dramatică, ce nu poate fi evitată, realizăm cât de importantă este asigurarea. Suntem bucuroşi că în astfel de momente putem să ne susţinem clienţii. Din păcate, numărul asiguraţilor care au optat pentru poliţa obligatorie PAD este în continuare mic. Oamenii trebuie să realizeze importanţa acestui tip de acoperire şi să devină responsabili. Poliţa este valabilă nu numai în cazul daunei totale, sau atunci când este afectată structura de rezistenţă a imobilului afectat, ci şi atunci când există daune mai mici", a spus Nicoleta Radu Neacşu, director general al PAID.
Brăila, sub media naţională privind încheierea de asigurări obligatorii
Îngrijorător este, spun reprezentanţii PAID, că procente mici privind încheierea asigurării obligatorii pentru locuinţe se înregistrează tocmai în judeţe expuse dezastrelor naturale, cum ar fi Bacăul, Vrancea dar şi Brăila, unde gradul de cuprindere în asigurare este de 17,41%, cu 23.838 de poliţe în vigoare la finele lunii octombrie, anul curent. Procentul de mai sus clasează judeţul nostru sub media naţională, care este de 18,13%, dar şi sub nivelul Galaţiului unde, de exemplu, procentul înregistrat este 20,27%, dar şi Constanţei cu 25,24%. În regiunea de dezvoltare din care facem parte, sub procentul înregistrat de Brăila se situează judeţele Buzău - 16,78%, Vrancea - 16,17% şi Tulcea - 17,16%.
Revenind la cererile de despăgubiri, procedural, după depunerea solicitărilor de constatare a pagubelor, urmează ca mai mulţi inspectori ai companiilor de asigurări membre a PAID, cu care solicitanţii au încheiate poliţele, să constate şi să evalueze fiecare caz în parte.
Cutremurul din 22 noiembrie a fost resimţit în mai multe zone ale ţării şi a fost urmat de cinci replici de intensitate mai mică.
De precizat că poliţa obligatorie de asigurare acoperă trei riscuri specifice României: cutremur, inundaţie şi alunecare de teren. Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an, pentru locuinţele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul poliţei, contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro.
Reamintim că PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăţi de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Gothaer Asigurări şi Uniqa Asigurări), acţionari ai PAID.