24 de tinere talente din România și din alte patru țări vor evolua la Festivalul „George Grigoriu” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

24 de tinere talente din România și din alte patru țări vor evolua la Festivalul „George Grigoriu”

• evenimentul care va transforma Brăila în capitală a muzicii ușoare românești se va desfășura în perioada 24-26 mai 2024, la Casa Tineretului • Trofeul „George Grigoriu” este însoțit de un cec de 4.000 de euro, iar Premiul I este de 2.000 de euro • în urma preselecției care a avut loc la București, au rămas în concurs 24 de concurenți, 12 străini și 12 din România   

 

Pregătirile pentru ediția 2024 a Festivalului „George Grigoriu” au intrat pe ultima sută de metri.

Consiliul Județean Brăila prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație) și Primăria Municipiului Brăila au organizat, zilele trecute, la sediul Societății Române de Radiodifuziune, din București, preselecția concurenților dornici să participe la cea de a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară „George Grigoriu”, un „eveniment competitiv prestigios, ce a rămas consecvent menirii sale de a promova modele și repere statornice și de a susține inspirația și motivația atât de necesare noilor generații de talente”.

Preselecția concurenților s-a desfășurat în trei etape: audiția concurenților români (cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani) din Brăila, Bușteni, Slobozia, Ilfov, Vaslui, Botoșani, Arad, Neamț, Argeș, București, Râmnicu Vâlcea, Buzău, Constanța, Pitești, Roman, Galați, Teleorman, Iași, Craiova, Tecuci, Târgu Bujor, Mizil), audiția materialelor audio ale concurenților străini (concurenți din Italia, Cipru, Ucraina și Kazahstan) și preselecția propriu-zisă, cea mai dificilă etapă, întrucât muzica și vocile participanților, „făcute să deschidă inimi”, au cucerit juriul, iar decizia finală, după un proces ce a durat peste 10 ore, nu a fost ușor de luat. 

Juriul preselecției a notat cu obiectivitate: calitatea vocii și a valorii interpretative/execuție tehnică (intonație, claritatea timbrală, amplitudine vocală, particularități vocale), dificultatea repertoriului, expresivitate/impresie artistică, sincronizare, concordanța interpretării cu acompaniament muzical (dacă a fost cazul), calități ritmice, corectitudine lingvistică, stil interpretativ, autenticitate, originalitate, improvizație, omogenitate, armonizare și virtuozitate instrumentală.

Nu au lipsit din program invitații și musafirii care ne-au împărtășit, „la cald”, emoțiile și impresiile cu privire la această ediție a preselecției festivalului; inegalabilii Octavian Ursulescu, Marius Țeicu, Adrian Romcescu, Andrei Tudor, Andreea Andrei și Ionel Tudor au fost cei care, nu numai că au dat lecții muzicale, dar au și încurajat concurenții prezenți să-și urmeze vocea inimii, prin muzică, în Studioul 6 „Sile Dinicu” al Societății Române de Radiodifuziune”, au precizat surse din cadrul Centrului de Creație Brăila.

În urma preselecţiei, au rămas în concurs un număr de 24 concurenţi, 12 străini și 12 din România. Concurenții străini sunt următorii: Chiara Stroia, Duet Eleonora Alt & Aurora Maccioni, Cristiana Antoniani, Almagul Battaliyeva, Ylenia Iorio, Duet Erica Candelaresi & Flavia Buoncristiani, Maryam Tancredi, Lavinia Fiorani, Valeriia Khrystiuk, Valerio Fidanza, Christos Televandos și Matteo Spanu. Iată și numele concurenților români: Samira-Maria Stoleru, Iulia-Maria Nragoe, Mihaela-Teodora Șitoiu, Anamaria-Daniela Buțurcă, Alexandra-loana Damian, Maria-Anastasia Solomie, Andreea-Ana Mihai, Andreea Anya Ene, Florin Ciobanu, Andrada Robea, Carla-Florentina Boboc și Rares-Andrei Ioan.

Concurenţii admişi în urma preselecţiei vor interpreta în concursul care se va desfășura în intervalul 24-26  mai 2024, la Brăila, o piesă în limba maternă a țării pe care o reprezintă și o piesă din creaţia compozitorului George Grigoriu, ceea ce atrage de la sine zeci de ore de repetiții necesare pentru fixarea repertoriului și a tonalităților alese. Rezultatul acestui proces laborios va fi transpus, cu siguranță,  într-un spectacol extraordinar, susținut de fiecare concurent în parte.

Concursul va fi completat cu recitalurile de excepție susținute de Zdob și Zdub (24 mai), Horia Brenciu și HB Orchestra (25 mai) și inegalabila Andra (26 mai) dar și de alte momente de o mare încărcătură emoțională, lansări de carte, interviuri și proiecții.

Premiile ediției 2024 a Festivalului „George Grigoriu” sunt următoarele: Trofeul „George Grigoriu” - 4.000 de euro; Premiul I - 2.000 de euro; Premiul II - 1.500 de euro; Premiul III - 1.000 de euro; Menţiune - 500 de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro