Mergi la conţinutul principal

24 de locuri de muncă pentru refugiații ucraineni

* este vorba despre doi angajatori și locuri de muncă oferite în ocupațiile muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide, cofetar și confecționer asamblor articole din textile * până acum, un singur cetățean din Ucraina s-a angajat prin AJOFM Brăila

 

Agenții economici din Brăila vin cu oferte de muncă pentru cetățenii din Ucraina care s-au refugiat în județul nostru. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brăila, în prezent, cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina le sunt oferite 24 locuri de muncă de către doi angajatori, în ocupațiile muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide, cofetar și confecționer asamblor articole din textile.

AJOFM Brăila ne-a precizat că, până pe 23 martie, prin intermediul instituției a fost angajată o persoană din Ucraina în domeniul de activitate “Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”.

“Prin OUG 20/2022, s-a creat cadrul legal astfel încât cetățenii ucraineni intrați legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare prevăzut de legislația românească cu privire la încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României. De asemenea, persoanelor care se angajează li se prelungește dreptul de ședere în scop de muncă fără obligativitatea obținerii unei vize de lungă ședere pentru angajare în muncă, reamintește AJOFM Brăila angajatorilor.

Încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina și care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate necesare ocupării unui loc de muncă se poate realiza pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an. Aceștia trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere în care susțin că îndeplinesc condițiile de calificare profesională și experiență în activitate necesare ocupării locului de muncă pe care urmează să fie încadrați, dar și că nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfășoară sau urmează să o desfășoare pe teritoriul României.

Încadrarea în muncă a refugiaților din Ucraina se realizează cu respectarea Codului Muncii, în ceea ce privește verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale și personale ale persoanei care solicită angajarea, respectiv stabilirea unei perioade de probă pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă.

“Excepție de la cele prezentate fac cetățenii ucraineni proveniți din zona de conflict armat din Ucraina, care doresc să acceadă la locuri de muncă ori să exercite în România, în mod independent sau ca salariat, profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar și arhitect sau una din profesiile prevăzute la anexele nr. 2, 4 și 8 din Legea nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare”, mai precizează AJOFM Brăila.

Refugiații proveniți din zona de conflict armat pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, precum și de protecție în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, în condițiile prevăzute de lege pentru cetățenii români, cu condiția înregistrării la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. AJOFM Brăila anunță că oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare și consiliere profesională, medierea muncii, evaluarea și recunoașterea competențelor profesionale obținute în context nonformal și informal; servicii de asistență EURES - informare, consiliere și mediere acordate persoanelor în căutarea unui loc de muncă în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro