Mergi la conţinutul principal

24 de ani de la aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Dunărea de Jos

• la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a fost oficiată Sfânta Liturghie • toţi cei prezenţi s-au închinat la racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei • din anul 1992, Sfântul Apostol Andrei este Ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale şi al municipiului Galaţi, iar din 2001 este Ocrotitorul spiritual al României

 

S-au împlinit, în weekendul trecut, 24 de ani de la aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Galaţi. 24 de ani de când Ocrotitorul spiritual al României, Sfântul Andrei, a binecuvântat poporul de la Dunărea de Jos, prin aducerea sfintelor sale moaşte. 

“Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în data de 16 octombrie 1996, la ceas de Vecernie, ajungeau la Galaţi moaştele primului apostol al Lui Hristos, Ocrotitorul Galaţiului şi al întregii Eparhii, dar şi Ocrotitor spiritual al României. Plini de evlavie, credincioşii de la Dunăre au întâmpinat atunci Sfintele Moaşte ale Sfântului Andrei, venite de la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, după ce au stat acolo câteva zile, oferind ajutor sutelor de mii de credincioşi din întreaga ţară”, a precizat părintele consilier Rareş Bucur.

Slujba de priveghere din ajun a deschis sărbătoarea aducerii moaştelor Sf. Apostol Andrei la Galaţi, iar în ziua de sâmbătă, 17 octombrie 2020, a fost săvârşită Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, în prezenţa ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian.

După slujbă, ierarhul a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, prin mijlocirea şi ajutorul Sfântului Apostol Andrei. Totodată, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre chemarea adresată de Mântuitorul Iisus Hristos Sfântului Andrei şi misiunea de propovăduire a Evangheliei pe care acesta a îndeplinit-o, dar şi despre momentul de mare profunzime duhovnicească al primirii Sfintelor sale moaşte în Eparhia Dunării de Jos.

Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat evlavia deosebită pe care o au credincioşii de la Dunărea de Jos pentru Sfântul Andrei şi pentru lucrarea sa de propovăduire, continuată prin hramurile pe care le-au primit mai multe lăcaşuri de cult şi instituţii. “A rămas de atunci nu doar amintirea, ci şi conştiinţa prezenţei Sfântului Apostol Andrei în viaţa creştinilor români. Pentru creştinii de la Dunărea de Jos, a rămas evlavia pentru continuarea misiunii sale prin hramul Catedralei Arhiepiscopale, prin construirea a trei biserici cu hramul Sfântul Apostol Andrei, la Seminarul Teologic «Sfântul Andrei», cea mai veche instituţie de pe teritoriul României unde a fost pomenit Sfântul Apostol Andrei cu evlavie şi a contribuit la formarea spirituală şi misionară a atâtor generaţii de preoţi”, a spus, printre altele, ierarhul.

Toţi cei prezenţi la slujbă au avut posibilitatea de a se închina la racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Eparhiei Dunării de Jos şi al întregului neam românesc, cu respectarea măsurilor impuse de pandemie.

Din anul 1992, Sfântul Apostol Andrei este Ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale şi al municipiului Galaţi, iar din 14 noiembrie 2001, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, este Ocrotitorul spiritual al României.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro