Alegerile organizate în interiorul PSD pentru venirea lui Liviu Dragnea ca preşedinte la nivel naţional au stârnit interesul mai multor actori de pe scena politică locală. Trebuie precizat că la Brăila, 80% dintre PSD-işti au fost prezenţi la vot. Pe liste au figurat 9.782 de membri, dintre care 3.310 din municipiu, iar rezultatele finale au arătat că 7.546 social-democraţi brăileni au votat "pentru" Dragnea preşedinte, 232 au bifat "NU", iar 59 şi-au anulat votul. Întrebat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" ce părere are despre scorul obţinut de Liviu Dragnea la nivelul judeţului nostru, preşedintele executiv al PSD Brăila, Aurel Simionescu, s-a declarat mulţumit. Cât despre cei care au votat "împotriva" noului şef al partidului, sursa citată a punctat că era normal să existe şi nemulţumiţi. "Noi am lăsat voturile exact cum au ieşit ele pentru că aşa este corect să facem, ca să ştim despre ce e vorba. Procentul este undeva până în 3% pentru toată povestea de voturi «împotrivă». Avem totdeauna oameni mai mulţumiţi, mai puţin mulţumiţi. Asta este situaţia. În principiu, însă, eu zic că a fost o acţiune bună, am avut mulţi oameni prezenţi la urne, în ciuda vremii, care a fost cu ploaie şi frig", a afirmat Simionescu. Mergând pe aceeaşi linie, primarul a precizat că a început introducerea într-o bază de date electronică, disponibilă la nivel naţional, a chestionarelor care le-au fost puse la dispoziţie votanţilor în timpul alegerilor, prin intermediul cărora au avut ocazia să facă propuneri şi să îşi spună nemulţumirile. "Am introdus în jur de 1.500 de chestionare aseară (n.r. - duminică seară), când vom face vreo 5.000, ca să fie mai reprezentativ, o să vă spunem cam ce probleme au ridicat. E o consultare pe care o consider benefică pentru ceea ce vrem să facem", a completat şeful executiv al PSD Brăila.
La rândul său, deputatul PSD Marian Dragomir a dorit să sublinieze că prezenţa la urne a social-democraţilor brăileni a fost una foarte bună, în contextul în care a plouat în ziua votului. "Această implicare este un prim exerciţiu pentru pregătirea campaniilor electorale de anul viitor", a declarat Dragomir.
Boboc: "Ştim foarte bine că au mai vrut unii să candideze, dar au fost descalificaţi pe traseu"
De cealaltă parte a baricadei, reprezentanţii opoziţiei afirmă că alegerile interne ale pesediştilor nu au fost altceva decât circ. Potrivit copreşedintelui PNL Brăila, Cătălin Boboc, nu faptul că Liviu Dragnea a fost singurul pe buletinul de vot este problema principală, ci modul în care au fost eliminaţi contracandidaţii acestuia, care şi-au anunţat în mod public dorinţa de a intra în cursă. "Te umflă râsul. Cea mai democratică idee din lume pe care au inventat-o americanii, adică votul universal, a fost transformată, din păcate - pentru că a avut grijă să îşi cureţe contracandidaţii -, într-un circ. Şi nu ideea în sine, nu faptul că a candidat singur e problema. Se poate. Nu a mai vrut nimeni să se înscrie pentru că toată lumea consideră că e cel mai bun. Foarte bine, să fie sănătos! Dar ştim foarte bine, cu toţii, că au mai vrut unii să candideze, dar au fost descalificaţi pe traseu. Pe unii îi cunosc, sunt de la Senat. Ar fi vrut şi ei să candideze, doar că au înţeles că «nu merge», «nu-i loc», «te faci de râs dacă te bagi»... Pentru că au ei înţelegeri să rezolve voturile. Au transformat o idee bună, democratică, interesantă, într-un circ. Oricum, bine că l-au ales. Era urât dacă nu îl alegeau", a declarat Boboc.
Alexandru: "Rolul decisiv l-a avut tot bătrânul Iliescu, care a făcut cărţile din umbră"
Preşedintele PNG Brăila, Ionel Alexandru, a criticat modul în care PSD-iştii au decis să îşi aleagă preşedintele la nivel naţional. Din punctul său de vedere, faptul că toate organizaţiile din teritoriu au votat la nivel local nu reprezintă nimic altceva decât un exerciţiu de imagine. "Nu se putea să candideze domnul Dragnea singur la şefia PSD şi să iasă pe locul doi. Să fim serioşi! A fost doar un simplu spectacol. În realitate, Dragnea a câştigat bătălia cu Victor Ponta, învingând-o pe Rovana Plumb la Consiliul Naţional din vară, când a devenit preşedinte interimar. Rolul decisiv l-a avut tot bătrânul Iliescu, care a făcut cărţile din umbră, aşa cum se ştie", a declarat Alexandru. Consilierul municipal a mai subliniat că prin votul atribuit lui Liviu Dragnea, PSD-iştii brăileni au demonstrat încă o dată că nu sunt pregătiţi să se reformeze. "Vreau să vă spun că PSD-ul local face parte din acel sfert din conducerea pe ţară care a avut probleme sau mai are încă probleme penale. Mă refer la faptul că fostul preşedinte Bunea Stancu se află în prezent în puşcărie. Cred că PSD-ul local nu este deloc reformat şi nici nu doreşte să se reformeze în vreun fel. În calitate de consilier municipal vă spun, chiar primarul Simionescu «şchioapătă în imagine» pentru că, aşa cum se ştie, nu are cum să reformeze administraţia publică locală când el şi-a delegat toate atribuţiile celor doi viceprimari pe care îi are. Cred că în alegerile următoare PSD-ul va merge pe principiul că Brăila este un oraş roşu şi că alegătorii vor vedea tot «roşu în faţa ochilor»", a conchis sursa citată.
Menţionăm că Liviu Dragnea, singurul candidat la alegerile interne ale PSD, organizate duminică, a fost ales preşedinte al partidului cu aproximativ 96-97% din voturile celor care s-au prezentat la acest scrutin, după cum precizează Mediafax.ro. Peste 500.000 de pesedişti au fost aşteptaţi la nivel naţional să voteze pentru alegerea şefului partidului.