Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

23 martie - Ziua mondiala de combatere a tuberculozei

Tuberculoza este cea mai raspindita boala infectioasa la nivel mondial si o grava problema de sanatate in Romania. Transmiterea bolii este favorizata de traiul in conditii de supraaglomerare, de alimentatia proasta si de lipsa ingrijirii medicale obisnuite, tuberculoza fiind cauzata de bacterii care afecteaza de obicei plaminii, dar poate afecta si alte parti ale corpului, cum ar fi: creierul, rinichii sau maduva spinarii; daca nu se trateaza, o persoana care sufera de tuberculoza poate deceda. Simptomele generale ale tuberculozei includ o stare de rau sau de extenuare, pierderea in greutate si transpiratii pe timpul noptii. Simptomele tuberculozei la plamini includ si tusea, dureri in piept, cit si tusea cu singe, iar in alte parti ale corpului, simptomele bolii depind de zona afectata. Potrivit specialistilor, bacteriile TB ajung in aer atunci cind o persoana cu tuberculoza la plamini sau in git tuseste, stranuta, vorbeste sau cinta. Aceste bacterii ramin in aer citeva ore, in functie de mediu, iar persoanele care respira aerul care contine bacteriiTB se pot infecta, o infectare latenta, care nu inseamna insa ca persoanele respective se vor si imbolnavi, pentru ca, in momentul imbolnavirii, vor prezenta simptome.
Oamenii care sufera de tuberculoza sint cei mai predispusi la transmiterea bacteriilor la alte persoane cu care isi petrec timpul zilnic, cum ar fi membrii familiei sau colegii de serviciu. Majoritatea cazurilor de tuberculoza sint tratabile si o persoana bolnava se poate vindeca daca este diagnosticata si daca urmeaza tratamentul recomandat. In citeva saptamini, aceasta nu mai prezinta boala infectioasa si nu mai raspindeste bacteria TB, se va simti mai bine, dar, pentru a impiedica dezvoltarea rezistentei la medicatie si aparitia de complicatii, bolnavii de tuberculoza trebuie sa urmeze tratamentul complet. In Romania, atit diagnosticarea, cit si tratamentul pentru tuberculoza sint gratuite, inclusiv medicatia, atit pentru persoanele asigurate, cit si pentru cele care nu au asigurare de sanatate. Tuberculoza poate fi vindecata cu ajutorul administrarii unor medicamente timp de 6 luni pina la 12 luni si este foarte important ca bolnavii sa finalizeze tratamentul, pentru ca, daca opresc administrarea medicamentelor mai devreme, se pot imbolnavi din nou; daca bolnavii nu iau medicamentele corect, bacteriile inca nedistruse pot deveni rezistente la acele medicamente, iar tuberculoza care devine rezistenta la medicamente este mai greu de tratat, iar tratamentul este mai costisitor.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii