23 martie - Ziua mondiala de combatere a tuberculozei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

23 martie - Ziua mondiala de combatere a tuberculozei

Tuberculoza este cea mai raspindita boala infectioasa la nivel mondial si o grava problema de sanatate in Romania. Transmiterea bolii este favorizata de traiul in conditii de supraaglomerare, de alimentatia proasta si de lipsa ingrijirii medicale obisnuite, tuberculoza fiind cauzata de bacterii care afecteaza de obicei plaminii, dar poate afecta si alte parti ale corpului, cum ar fi: creierul, rinichii sau maduva spinarii; daca nu se trateaza, o persoana care sufera de tuberculoza poate deceda. Simptomele generale ale tuberculozei includ o stare de rau sau de extenuare, pierderea in greutate si transpiratii pe timpul noptii. Simptomele tuberculozei la plamini includ si tusea, dureri in piept, cit si tusea cu singe, iar in alte parti ale corpului, simptomele bolii depind de zona afectata. Potrivit specialistilor, bacteriile TB ajung in aer atunci cind o persoana cu tuberculoza la plamini sau in git tuseste, stranuta, vorbeste sau cinta. Aceste bacterii ramin in aer citeva ore, in functie de mediu, iar persoanele care respira aerul care contine bacteriiTB se pot infecta, o infectare latenta, care nu inseamna insa ca persoanele respective se vor si imbolnavi, pentru ca, in momentul imbolnavirii, vor prezenta simptome.
Oamenii care sufera de tuberculoza sint cei mai predispusi la transmiterea bacteriilor la alte persoane cu care isi petrec timpul zilnic, cum ar fi membrii familiei sau colegii de serviciu. Majoritatea cazurilor de tuberculoza sint tratabile si o persoana bolnava se poate vindeca daca este diagnosticata si daca urmeaza tratamentul recomandat. In citeva saptamini, aceasta nu mai prezinta boala infectioasa si nu mai raspindeste bacteria TB, se va simti mai bine, dar, pentru a impiedica dezvoltarea rezistentei la medicatie si aparitia de complicatii, bolnavii de tuberculoza trebuie sa urmeze tratamentul complet. In Romania, atit diagnosticarea, cit si tratamentul pentru tuberculoza sint gratuite, inclusiv medicatia, atit pentru persoanele asigurate, cit si pentru cele care nu au asigurare de sanatate. Tuberculoza poate fi vindecata cu ajutorul administrarii unor medicamente timp de 6 luni pina la 12 luni si este foarte important ca bolnavii sa finalizeze tratamentul, pentru ca, daca opresc administrarea medicamentelor mai devreme, se pot imbolnavi din nou; daca bolnavii nu iau medicamentele corect, bacteriile inca nedistruse pot deveni rezistente la acele medicamente, iar tuberculoza care devine rezistenta la medicamente este mai greu de tratat, iar tratamentul este mai costisitor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro