Cristi Filip, elev admis primul pe listă la Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius" - specializarea Ştiinţe ale Naturii, are nevoie urgent de ajutorul nostru pentru a se întoarce la şcoală. În prezent, este internat într-o clinică din Turcia, unde a suferit o intervenţie chirurgicală complexă, iar acum se află sub tratament cu citostatice. Banii pentru spitalizare s-au terminat, însă nu şi procesul de recuperare. Familia lui Cristian are nevoie de ajutorul nostru mai mult ca oricând!
Cristi a absolvit ciclul gimnazial la şcoala din Bărăganu şi este singurul copil al familiei Filip. Fiind un elev model, silitor, a obţinut notă foarte mare la Evaluarea Naţională şi a reuşit să intre, anul acesta, primul pe listă la Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius", la specializarea Ştiinţe ale Naturii, cu media finală 9,53. Era foarte fericit şi abia aştepta să-şi înceapă viaţa de liceean. Părinţii îi închiriaseră o garsonieră în apropierea liceului. Totul părea perfect, numai că viaţa avea alte planuri cu el. Cristi n-a mai apucat să se bucure de nimic din toate acestea.
I s-a făcut rău în prima zi de şcoală. Diagnostic: răceală la plămâni
Lucrurile au luat o întorsătură la 180 de grade chiar în prima zi de şcoală, când abia reuşise să-şi cunoască noii colegi. Cristi şi-a luat manualele şi a plecat la garsonieră. Dintr-o dată, a început să se simtă rău. Părinţii, care erau cu el în acel moment, l-au dus de urgenţă la spital. Medicii de la Judeţean le-au spus că e răcit la plămâni, însă pentru orice eventualitate, l-au trimis şi la Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila. Doctorul care l-a preluat pe Cristi i-a făcut alte analize şi le-a recomandat părinţilor să-l ducă de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din capitală, pentru că el "nu a mai văzut aşa ceva", după cum ne-a povestit bunicul băiatului, Ion Filip. Familia lui Cristi a plecat într-un suflet la Bucureşti, iar la ora 21.30, adolescentul a fost internat la "Alexandrescu". Toate acestea s-au întâmplat în decursul unei singure zile, cea de 14 septembrie 2015.
Medicii bucureşteni l-au supus, la rândul lor, altor investigaţii medicale, radiografii şi tomografii. Diagnosticul pus de aceştia a fost "o răceală mai veche, iar lichidul de la plămâni s-a pietrificat şi trebuie tratament pentru a-l îndepărta", potrivit bunicului. După o săptămână şi ceva de tratament administrat de personalul unităţii spitaliceşti din capitală, starea lui Cristi se înrăutăţea vizibil. După ce părinţii s-au alarmat, medicii le-au spus: "Vă dăm trimitere la Spitalul Fundeni, dar şansele...sunt minime. Are nevoie de tratament cu citostatice...înţelegeţi?".
Familia Filip are nevoie de bani pentru tratamentul băiatului
La auzul unor asemenea vorbe, rudele au încremenit. Bunicul a început să dea telefoane şi să caute o clinică în străinătate, pentru o a doua opinie medicală. Aşa a ajuns la "Aci Badem" Istanbul, o clinică renumită. Cadrele medicale din România au redirecţionat toate actele medicale ale adolescentului către această "salvare" din Turcia, şi totul cu insistenţe şi rugăminţi din partea familiei. După alte investigaţii de specialitate amănunţite făcute de doctorii de la "Aci Badem", Cristi a fost băgat de urgenţă în sala de operaţie. Nouă ore a durat intervenţia chirurgicală de succes, care i-a oferit adolescentului o a doua viaţă, pe care medicii români i-o luau în "maximum două săptămâni".
Acum, băiatul urmează un tratament cu citostatice pentru următoarele 8 zile. Numai că odată cu boala lui, s-au dus şi banii pe care familia a reuşit să-i strângă. Pentru a-i achita întreaga spitalizare, părinţii lui Cristi mai au nevoie, URGENT, de 22.000 de euro.
"Operaţia şi tratamentul de la clinica «Aci Badem» costă în total 110.000 de euro. Am vândut tot, inclusiv pământurile pe care le aveam. Oamenii din satul Bărăganu ne-au ajutat şi ei cu ce au putut, societăţi comerciale şi primării. Chiar domnul primar de la Bărăganu ne-a dat 5.000 de lei. Am achitat în mare parte, însă mai avem nevoie de 22.000 de euro pentru a plăti tot. Am înţeles că acum se fac nişte proceduri prin care îi omoară toate celulele canceroase, apoi vor să-i implanteze nişte celule stem de la Banca Mondială. Noi nu ne mai putem permite atâţia bani. Casa de Asigurări de Sănătate nu vrea să ne dea bani, pentru că Turcia nu e în Uniunea Europeană, iar noi n-am avut bilet de trimitere către această clinică. Copilaşul ăsta e al României, al statului român. Noi am plătit la CAS toată viaţa...Au început deja procedurile de care vă povesteam. Am mai făcut rost de bani între timp, dar tot nu sunt suficienţi. M-au ajutat şi primăriile, şi societăţile din zonă", ne-a spus plângând bunicul lui Cristi.
Familia nu vrea să-şi recupereze banii cheltuiţi până acum, ci să strângă suma necesară pentru a se achita faţă de doctorii ce i-au salvat viaţa adolescentului. "Avem nevoie de 22.000 de euro ca să-l scoatem pe băiat din spital, să-i achităm acolo tratamentul. Nu vreau să-mi recuperez banii, vreau doar ajutor pentru a-i achita tratamentul...", a conchis bătrânul.
«Obiectiv - Vocea Brăilei» demarează campanie umanitară
Cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a decis să demareze o campanie de strângere de fonduri, pentru ca elevul-model de la "Perpessicius" să se întoarcă în România şi să-şi continue tratamentul aici. Conturile bancare în care se pot face donaţii sunt deschise pe numele Filip Nicolae, tatăl lui Cristi:
- RO74RZBR0000060015758942 - deschis la Raiffeisen Bank
- RO18CECEC001946229018440 - deschis la CEC
De asemenea, în ajutorul lui Cristi au sărit şi reprezentanţii brăileni ai Ministerului Sănătăţii şi cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean. Francisk Chiriac, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, s-a arătat interesat de situaţia băiatului, ba chiar a preluat dosarul medical al acestuia pentru a-l prezenta colegilor săi din minister şi celor de la CNAS, iar soluţia imediată pe care a găsit-o a fost aceea de a identifica o clinică particulară din capitală, unde adolescentul ar putea fi tratat cu medicaţie similară celei de la Istanbul: "Voi face tot posibilul să ajut acest copil şi chiar voi contacta oncologi de renume, pentru ca băiatul să urmeze un tratament cât mai potrivit afecţiunii sale, aici în România. Declanşăm o campanie pentru a găsit o soluţie prin care familia să fie ajutată financiar", ne-a declarat Chiriac.
La rându-i, inspectorul şcolar general brăilean Cătălin Canciu s-a arătat sensibilizat de povestea lui Cristi şi a luat atitudine. Acesta a spus că va încerca să-i mobilizeze atât pe angajaţii din învăţământ, cât şi pe colegii adolescentului, astfel încât familia să aibă suport financiar pentru achiziţionarea tratamentului costisitor. "Declanşăm şi noi o campanie nu numai la nivel de liceu, ci şi la nivel de învăţământ judeţean, astfel încât Cristi să revină cât mai curând la pupitrul său de la «Perpessicius», sănătos şi fără probleme", ne-a spus prof. Cătălin Canciu.
Pentru că este URGENT, cei care vor să facă donaţii direct la redacţie se pot prezenta DOAR în săptămâna 16 - 20 noiembrie 2015, la sediul cotidianului "Obiectiv", din strada Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2, programul fiind zilnic, 10.00 - 17.00. Numele donatorilor şi sumele donate vor fi făcute publice în ediţiile de a doua zi.