• instituția marchează data de 21 martie cu două expoziții documentare: Ziua Mondială a Poeziei și Ziua Mondială a Sindromului Down
Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila marchează data de 21 martie cu două expoziții documentare: Ziua Mondială a Poeziei și Ziua Mondială a Sindromului Down.
În fiecare an, pe 21 martie, este sărbătorită Ziua Mondiala a Sindromului Langdon-Down, eveniment al cărui scop este de a crește gradul de conștientizare privind problemele pe care le întâmpină pacienții cu sindrom Down la capitolul integrare socială și îngrijire medicală adecvată, pentru a obține o calitate optimă a vieții, precum și atingerea potențialului personal. În acest context, în cadrul Bibliotecii Județene se desfășoară încă din vara anului 2014 proiectul educațional ”Colorăm Viața”, dedicat copiilor cu sindrom Down, cu tulburări de spectru autist și ADHD. Un parteneriat lung încheiat între Bibliotecă și Centrul Școlar de Educație Incluzivă Brăila și o echipă din care fac parte Camelia Cherciu – bibliotecar, Carmen Pîrvu - prof. logoped și Staicu Lidia Atena - prof. psihopedagog, au reușit implicarea acestor copii în activități de dezvoltare şi recuperare fizică şi psihică. Lunar sunt organizate diverse ateliere creativ – educative, care intensifică procesul de dezvoltare a abilităţilor de limbaj şi a celor de învăţare prin jocuri de mișcare, lectură, povești cu rol, etc. Ludoterapia (terapia prin joc) este una dintre cele mai eficiente metode de reabilitare și ne bucurăm că biblioteca pune la dispoziția acestora un spațiu prietenos și oameni dornici să ajute.
Expoziția este organizată de Florentina Petcu, bibliotecar, și cuprinde numeroase lucrări de psihologie, pedagogie, medicină, care pot fi vizionate în holul de intrare al Secției de Împrumut Cărți pentru Adulți.
Cea de-a doua expoziție, dedicată Zilei Mondiale a Poeziei, cuprinde volume semnate de cei mai prolifici scriitori români și străini, ale căror poezii au trecut testul timpului, cucerind generații după generații. Celebrarea acestei zile reprezintă ocazia de a onora poeţii și de a recunoaşte că putem fi mai bogați cu fiecare vers citit. Expoziția este realizată la Sala de Lectură de bibliotecar Adriana Trică și rămâne deschisă până la mijlocul lunii aprilie.