21 de brăileni au făcut anul acesta Hepatita A | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

21 de brăileni au făcut anul acesta Hepatita A

De la începutul acestui an, la Brăila s-au înregistrat 21 de cazuri de Hepatită virală cu virus A. Potrivit datelor furnizate de dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, statistica acestei afecţiuni arată că, de la an la an, numărul cazurilor este în creştere. Astfel, anul trecut s-au înregistrat 60 cazuri de Hepatită A, în anul 2012 - 49 de bolnavi, iar în 2012 au fost 36 de persoane afectate.
Hepatita virală cu virus A, numită popular "boala mâinilor murdare" este o afecţiune specifică sezonului de toamnă, când se deschid colectivităţile de copii preşcolari şi şcolari, dar apare şi vara, în rândul marilor aglomeraţii umane (locuri de agrement, pelerinaj, spaţii de cazare colectivă, spaţii de alimentaţie colectivă,etc.) care nu respectă normele igienico-sanitare legate de igiena individuală, igiena apei şi alimentului.
După cum ne-a spus dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, boala se transmite digestiv, prin mecanism fecal-oral, respectiv prin contact direct cu persoana bolnavă, dar şi prin mâini murdare, apă şi alimente contaminate. Boala debutează după o incubaţie de 15-45 zile de la contactul infectant cu febră, greaţă, vărsături, astenie, dureri în partea ficatului, urini colorate în galben brun, materii fecale decolorate, cu aspect de chit şi coloraţia în galben a tegumentelor şi mucoaselor
(icter). Nu toate formele de hepatita cu virus A sunt icterigene, iar unele din ele au o simptomatologie minoră, care trece neobservată, persoana în cauză fiind extrem de periculoasă pentru cei din jur, deoarece elimină cantităţi de virus prin materiile fecale.
Boala afectează în special copiii, adolescenţii şi adulţii tineri până în 29 ani şi mai rar apare la adulţi peste această vârstă.
O persoană care a avut odată hepatita cu virus A nu va mai face niciodată boala în cursul vieţii, subliniază dr. Andrei Gavrilescu.
Pentru a ne proteja de această boală, trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun după folosirea toaletei şi înainte de a consuma apă sau alte alimente. De asemenea, trebuie să evităm a înghiţi apa în timpul scăldatului, mai ales în zone neamenajate şi să consumăm apă şi alimente din surse autorizate.
Este de evitat a da mâna cu persoane care au icter şi trebuie să ne spălam pe mâini cât mai des după ce venim în contact cu alte persoane sau suprafeţe - clanţa de uşă, mese, etc .
Profilactic, persoanele până în 29 ani care nu au făcut boala se pot vaccina împotriva hepatitei cu virus A, cu vaccin adaptat vârstei. Trebuie ştiut faptul că protecţia apare după 14-21 zile de la vaccinare, avertizează dr. Andreia Gavrilescu.

La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în toată lumea în 28 iulie,
Adrian Streinu-Cercel declara că Virusul hepatitic A, care se transmite prin nespălarea mâinilor şi apă contaminată şi care "a stat cuminte" ani în şir, vine acum pe piaţa medicală cu afectări severe şi, combinat cu virusurile hepatitice B şi C, poate să genereze "forme fulminante de boală",
"Virusul A, care a stat stat cuminte ani în şir, acum este reemergent şi vine pe piaţa medicală cu afectări severe, respectiv cu nivele mari ale enzimelor hepatice, de 4.000 de unităţi, faţă de normal -40-50 unităţi internaţionale. Mai mult, când aceasta vine peste o hepatită cu virus B şi C, poate să genereze forme fulminante de hepatită, care nu era treaba virsusului hepatitic A. Virusul hepatitic A îşi modifică modul de a interacţiona cu organismul uman, iar aceste forme fulminanate sunt şi cele care necesită protezare hepatică, respectiv aşa-zisul ficat artificial", a explicat doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institututlui Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş," din Bucureşti.
Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de hepatita A, 240 de milioane suferă de hepatită de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C . La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii de persoane.
Se estimează că în România sunt 10 la sută dintre cei 12 milioane de bolnavi de hepatită C care ar fi în Europa. Alarmant este faptul că specialiştii prognozează un vârf al incidenţei hepatitei în 2020, în urma cumulului obţinut între pacienţii infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.
După cum arată cel mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA), România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro