Mergi la conţinutul principal

2023, anul împăduririlor în județul Brăila

• pentru anul 2023, Direcția Silvică Brăila și-a propus să realizeze un Program al lucrărilor de regenerare a pădurilor de 330 de hectare, față de 222 de hectare în anul 2022 • totodată, vor fi refăcute aproape 100 de hectare de plantații calamitate de seceta de anul trecut • silvicultorii au în desfășurare înființarea a peste 50 de hectare de perdele forestiere pe raza UAT-urilor Surdila Greci, Surdila Găiseanca și Mircea Vodă, respectiv Ianca și Traian  

 

Silvicultorii brăileni au plantat, anul trecut, sute de mii de puieți și au inițiat ample acțiuni pentru înființarea a zeci de hectare de perdele forestiere în zonele cele mai expuse factorilor climatici extremi - viteza vântului, temperatură, evapotranspirație - din Bărăganul Brăilei.

Structură teritorială a Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA, cu demersuri materializate prin activități de împăduriri și înființarea de perdele forestiere, Direcția Silvică Brăila a depășit planul inițial propus Programul de lucrări de regenerare a pădurilor pentru anul 2022, care era de 200 hectare, plantând până la finalul anului 222 hectare, din care 169 hectare regenerări naturale și 53 hectare regenerări artificiale.

„Programul anual de regenerări naturale și artificiale s-a realizat cu specii caracteristice tipului natural fundamental de pădure, care respectă compozițiile de împădurire prevăzute de amenajamentele silvice și de studiile de specialitate aprobate. Regenerările artificiale s-au efectuat prin plantarea unui număr de 276.000 de puieți forestieri, majoritatea fiind produși în pepiniera proprie a Direcției Silvice Brăila, de la Lacu Sărat”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Brăila, jurist Iulian Scurtu.

Pentru anul 2023, silvicultorii brăileni au ambiții și mai mari. Și-au propus să realizeze un Program al lucrărilor de regenerare a pădurilor în fondul forestier proprietate publică a statului de 330 de hectare, din care 128 hectare regenerări naturale și 202 hectare regenerări artificiale. Angajații Direcției Silvice Brăila și-au propus ca, în primul semestru al anului, să realizeze 103 hectare de împăduriri (128 de hectare de regenerări naturale și 7 hectare regenerări artificiale). De asemenea, Programul pe 2023 prevede realizarea a 52 de hectare de completări în plantațiile înființate anul trecut și 99 de hectare de refaceri ale plantațiilor calamitate de seceta din anul 2022. Respectivele plantații calamitate se află, în marea lor majoritate, pe raza Ocolului Silvic Lacu Sărat, cel mai afectat de secetă.

„În semestrul I ne-am propus să realizăm 52 de hectare de completări în plantații și 99 de hectare de refaceri, dacă nivelul apelor Dunării ne va permite aceste lucrări în primăvară, a precizat sursa citată.

 

Perdele forestiere la Surdila Greci, Surdila Găiseanca, Mircea Vodă, Ianca și Traian

În ceea ce privește înființarea de perdele forestiere (atât de necesare în protecția căilor de comunicație și transport la nivelul județului Brăila), Direcția Silvică are în desfășurare lucrări de înființare de astfel de perdele de-a lungul drumului național DN 2B, pe o suprafață de 58,1686 hectare. Suportul legal pentru înființarea acestor perdele forestiere este, în primul rând, HG 703/2020, în vigoare de la 27 august 2020, pentru o suprafață de 30,1759 hectare, pentru aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată din coridorul de expropriere l „Perdele forestiere de protecție a drumului național DN 2B, județul Brăila”, amplasat pe raza UAT-urilor Surdila Greci, Surdila Găiseanca și Mircea Vodă. Perdeaua forestieră a fost înființată în toamna anului 2022, urmând a se efectua lucrările necesare întreținerii și dezvoltării puieților forestieri până la stadiul de masiv închis în condiții normale de temperatură și umiditate în următorii 4 ani.

Al doilea suport legal pentru înființarea celei de-a doua perdele forestiere este HG 1049/2020, în vigoare de la 15 decembrie 2020, pentru o suprafață de 27,9927 ha, pentru aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care formează coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Perdele forestiere de protecție a drumului naţional DN 2B, judeţul Brăila”, amplasat pe raza UAT -urilor Ianca și Traian.

„În vederea continuării lucrărilor prevăzute prin HG 1049/2020, se fac demersuri legislative pentru prelungirea coridorului de expropriere, cu impact pozitiv zonal: protecția căilor de comunicație și de transport împotriva înzăpezirii; posibilitățile de creștere a suprafețelor de vegetație forestieră; diminuarea valorilor extreme a factorilor climatici (temperatură, evapotranspirație, viteza vântului), îmbunătățirea gradului de umiditate a aerului și solului și implicit a condițiilor staționale pentru menținerea și dezvoltarea vegetației forestiere și erbacee; diminuarea intensității proceselor de degradare a terenului și ameliorare progresivă a capacității de producție a acestora sub efectul direct al culturilor forestiere; determină reținerea și repartizarea uniformă a zăpezii pe suprafața terenurilor, mărind astfel rezerva de apă a solului, îmbunătățesc temperatura prin reducerea amplitudinilor zilnice și combat efectul apei stagnante și a inundațiilor pe perioade scurte; atenuează zgomotul și au rol depoluant”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro