Mergi la conţinutul principal

2021, anul scumpirilor

* în anul care tocmai s-a încheiat, prețurile alimentelor, serviciilor și utilităților au explodat * spre exemplu, prețurile la gaze naturale au crescut cu aproape 50%, la uleiul comestibil cu circa 26%, la cartofi cu aproape 23%, iar la combustibili cu circa 26%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică * un nou val de scumpiri se preconizează și pentru 2022, în domeniul construcțiilor și al comerțului cu amănuntul * deja de la 1 ianuarie a crescut prețul la carburanți auto, urmând să se majoreze prețul produselor alimentare, dar și facturile la gaze naturale și energie electrică

 

Anul 2021 a fost unul al scumpirilor în lanț. De la o lună la alta, familiile s-au văzut nevoite să scoată din buzunare mai mulți bani pentru alimentele de bază, uleiul, untul, legumele, pâinea, lactatele sau carnea fiind doar câteva dintre produsele la care prețurile au explodat. De asemenea, în 2021 și facturile la utilități (gaze și energie electrică) au crescut năucitor. Brăilenii au simțit cel mai acut creșterea prețurilor chiar de sărbători, atunci când pentru masa de Crăciun și Revelion au cheltuit cu 30% mai mult față de 2020. Iar valul scumpirilor e departe de a se încheia. De la 1 ianuarie, prețul la combustibil auto a crescut cu 7 bani de litru, noi scumpiri fiind preconizate pentru produsele alimentare, facturile la gaze naturale și energie electrică. De asemenea, pentru anul 2022 experții estimează o creștere a prețurilor de peste 40% în sectorul construcțiilor și al comerțului cu amănuntul.

 

Topul scumpirilor în 2021

Gazele naturale și uleiul alimentar ocupă primele locuri în topul scumpirilor din ultimul an, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Potrivit unei analize privind indicele prețurilor de consum, în luna noiembrie 2021, comparativ cu luna noimbrie 2020, mărfurile nealimentare s-au scumpit în cu 10,49%, mărfurile alimentare cu 6,10%, iar serviciile cu 4,09%.

Dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit: uleiul comestibil, cu 28,17% în noiembrie față de noiembrie 2020, slănina și grăsimile, cu 25,39% față de noiembrie 2020 și cartofii, cu 22,55% în noiembrie față de noiembrie 2020.

Dintre mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 49,42% față de noiembrie 2020, combustibilii, cu 25,55% față de noiembrie 2020, dar și energia electrică și încălzirea centrală, cu 23,18% față de noiembrie 2020.

La capitolul servicii, serviciul de apă, canal, salubritate s-a scumpit cu 6,88%, iar serviciile de îngrijire medicală s-au scumpit cu 5,50%.

 

2022 vine cu prețuri mai mari la alimente, gaze și energie electrică

Specialiștii susțin că vor fi două valuri de scumpiri în 2022. Mai întâi, din ianuarie, va crește, din nou, prețul produselor alimentare, de la pâine, la carne de porc și lactate. Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA), a declarat pentru profit.ro că de la 1 ianuarie, prețul la carnea de pasăre va crește cu 10 sau 15% în primă fază, în condițiile în care România importă cam 80% din necesarul de pe piață, atât carne consumată ca atare cât și pentru preparate. De asemenea, de la 1 februarie 2022 am putea înregistra o creștere de 15% până la 20% la carnea de porc. Totodată, experții preconizează că în 2022 prețurile la legume și fructele vor crește cu 10-20%, pâinea va fi mai scumpă cu 15%, iar lactatele se vor scumpi cu 8 – 10%.

Un al doilea val de scumpiri este preconizat în primăvara lui 2022, în martie urmând să crească prețul facturilor la gaze naturale și energie electrică. Majorările la utilități vor veni în contextul în care pe 8 martie expiră compensațiile de la stat pentru consumul de energie electrică și gaze naturale.

 

Scumpiri majore în comerț și construcții

Noul an vine cu majorări de prețuri în toate domeniile economice. Potrivit analizei ”Tendințe în evoluția activității economice în perioada decembrie 2021-februarie 2022” realizat Institutul Național de Statistică (INS), managerii din industria prelucrătoare preconizează o creștere de peste 35% a prețurilor produselor industriale. În domeniul construcțiilor se prevede o creștere a prețurilor lucrărilor de peste 42%. De asemenea, și în sectorul comerțului cu amănuntul majorarea prețurilor va depăși pragul de 42%, în timp ce în domeniul serviciilor prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea o tendință de creștere de peste 19%.

Experții mai estimează o scădere a numărului de salariați din domeniul construcțiilor (11%).

 

Au crescut prețurile la benzină și motorină

De la 1 ianuarie 2022, prețurile la benzină și motorină au crescut după ce Guvernul a majorat nivelul accizelor, stabilit prin „actualizarea cu creșterea prețurilor de consum comunicată oficial de Institutul Național de Statistică. Potrivit Codului fiscal, accizele la carburanți se ajustează la începutul fiecărui an.

Pentru benzina fără plumb, nivelul accizei crește cu 65,59 lei (3,55%), de la 1.827,13 lei pentru 1.000 de litri de benzină la 1.892,72 lei. Așadar, litrul de benzină se scumpește cu 6,5 bani fără TVA, adică cu 7,7 bani cu tot cu TVA.              

Pentru motorină, acciza crește cu 60,11 lei (3,28%), de la 1.674,55 lei la 1.734,66 lei. Așadar, litrul de motorină se scumpește cu 6 bani fără TVA, adică cu 7 bani cu tot cu TVA, potrivit economedia.ro.

Creșterea prețurilor la carburanți este posibil să se extindă și la alte bunuri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro