2020, anul detronării economice a Statelor Unite de către China? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

2020, anul detronării economice a Statelor Unite de către China?

Statele Unite ar putea pierde poziţia de cea mai mare economie a lumii în 2020, în favoarea Chinei, potrivit unei analize a băncii Standard Chartered, relatează MarketWatch, citată de News.ro.

 

Zilele în care America era cea mai puternică economie a lumii sunt numărate, iar odată ce va ceda poziţia de lider mondial va fi greu să o recupereze, potrivit raportului publicat de Standard Chartered.

Banca anticipează că PIB-ul Chinei va deveni mai mare decât cel al Statelor Unite în 2020. Mai mult decât atât, în următorul deceniu, economia americană va coborî şi mai mult în clasament, urmând să fie depăşită şi de cea a Indiei.

„Clasa de mijloc este la un moment de cotitură, la nivel mondial. Până în 2020, majoritatea populaţiei mondiale va fi inclusă în categoria clasei de mijloc. Asia va conduce creşterea populaţiei din clasa de mijloc, în timp ce această categorie va stagna în Occident”, a scris ăn raport analistul Madhur Jha.

Schimbarea, care a fost anticipată de mult timp de către economişti, ar putea avea astfel loc în timpul mandatului preşedintelui american Donald Trump.

În funcţie de PIB-ul nominal calculat la paritatea puterii de cumpărare (PPP), topul celor mai mari economii era condus în 1990 de Statele Unite (cu un PIB de 5,9 mii de miliarde dolari), urmate de Japonia (2,4 mii de miliarde dolari), Germania (1,6 mii de miliarde dolari) şi Italia (1,1 mii de miliarde dolari).

În anul 2000, clasamentul era SUA (10,2 mii de miliarde dolari), China (3,7 mii de miliarde dolari), Japonia (3,4 mii de miliarde dolari), Germania (2,4 mii de miliarde dolari).

În 2010, pe primele poziţii s-au aflat SUA (14,9 mii de miliarde dolari), China (12,4 mii de miliarde dolari), India (5,3 mii de miliarde dolari) şi Japonia (4,5 mii de miliarde dolari).

Pentru 2020, ordinea ar urma să fie China (29,9 mii de miliarde dolari), SUA (22,2 mii de miliarde dolari), India (13,4 mii de miliarde dolari), Japonia (5,8 mii de miliarde dolari).

În 2030, ordinea ar urma să se modifice din nou, cu China pe primul loc (64,2 mii de miliarde dolari), India (46,3 mii de miliarde dolari), SUA (31 mii de miliarde dolari) şi Indonezia (10,2 mii de miliarde dolari).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro