Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a fost marcată în anul 2015 de o serie de „premiere" pentru Justiţia din România: anchetarea şi ulterior trimiterea în judecată a unui prim-ministru în funcţie - Victor Ponta şi reţinerea unui judecător al Curţii Constituţionale - Toni Greblă şi a primarului Capitalei, Sorin Oprescu.
Totodată, în acest an, s-a înregistrat cel mai mare număr de demnitari trimişi în judecată şi s-a cerut încuviinţarea pentru reţinerea şi arestarea preventivă a unui ministru în funcţie - ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov. În 2015 au fost reţinuţi şi trei primari de sector din Capitală - Marian Vanghelie (sectorul 5), Andrei Chiliman (sectorul 1) şi Cristian Popescu Piedone (sectorul 4).
Parlamentarii trimişi în judecată, actuali sau foşti, provin din toate partidele aflate pe scena politică. Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Dănuţ Culeţu, Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc (două dosare), Tudor Chiuariu, Mircea Roşca, Neculai Răţoi, Florin Constantinescu, Constantin Adăscăliţei, Sebastian Ghiţă, Gabriel Berca, Mihai Banu, George Scutaru, Dan Motreanu, Toni Greblă, Dan Şova, Mircea Drăghici, Ion Ochi, Darius Vâlcov (două dosare), Marko Attila (două dosare), Theodor Cătălin Nicolescu (două dosare). De asemenea, în luna decembrie au fost trimişi în judecată Mircea Sămărtinean şi Eduard Martin.
Prejudiciu de aproape 275 de milioane de euro
Fostul ministru Elena Udrea a continuat să fie în atenţia presei cu cele mai multe cereri adresate Parlamentului de ridicare a imunităţii, atât pentru începerea urmăririi penale, cât şi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive, aceasta fiind trimisă în judecată la începutul anului 2015 în dosarul „Gala Bute". Alţi foşti miniştri trimişi în judecată de DNA în 2015 au fost Ion Ariton, Gabriel Sandu, Cristian David, dar şi Darius Vâlcov. Nici preşedinţii de consilii judeţene nu au fost ocoliţi de DNA. Astfel, în 2015 au fost deferiţi Justiţiei Cristinel Bîgiu (Buzău - trei dosare), Nicuşor Constantinescu (Constanţa - două dosare), Silvian Ciupercă (Ialomiţa), Sorin Frunzăverde (Caraş Severin), Cristian Adomniţei (Iaşi), Gheorghe Bunea Stancu (Brăila), Petru Niculae Ioţcu (Arad), Constantin Ostaficiuc (Timiş - două dosare) şi Constantin Nicolescu (Argeş).
Dacă în 2015 un singur prefect a fost trimis în judecată de DNA - Paul Beganu (Buzău, în perioada 2009-2012), numărul primarilor de municipiu a ajuns la aproape 20.
Printre cei mai cunoscuţi edili ajunşi în faţa oamenilor legii s-au aflat Radu Mazăre (Constanţa - două dosare), Marian Vanghelie (sectorul 5), Tudor Pendiuc (Piteşti) şi Gheorghe Nichita (Iaşi - două dosare). În decembrie, au fost deferiţi Justiţiei Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureş, şi Mihai Stepanescu, edilul Reşiţei. Prejudiciul reţinut în dosarele instrumentate de procurorii DNA în primele zece luni ale anului se ridică la aproximativ 275 de milioane de euro.
Victor Ponta
În 5 iunie, premierul Victor Ponta a fost chemat la DNA unde i s-a comunicat că este urmărit penal în dosarul Rovinari-Turceni, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel".
Faptele reţinute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA „Şova şi Asociaţii" de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, deşi nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare dintre cele două case de avocatură. Procurorii au reţinut că el a folosit o parte din sumele obţinute pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial din Capitală, dar şi că a beneficiat de utilizarea cu titlu gratuit a unui autoturism marca Mitsubishi Lancer Evo 10, societatea de avocaţi plătind avansul şi ratele de leasing.
Aproximativ o lună mai târziu, DNA informa că, potrivit raportului de expertiză, prejudiciul produs ca urmare a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală reţinută în sarcina lui Ponta se ridică la suma de peste 51.000 lei şi anunţa că s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui apartament aflat în proprietatea acestuia, în vederea recuperării prejudiciului. Ponta preciza atunci că i-au fost prezentate rezultatele expertizei din dosar. „Mi s-a dat expertiza. Am plătit cu 2.000 lei în plus taxe, dar nu le mai cer de la statul român", explica el.
În 17 septembrie, DNA a anunţat că Ponta a fost trimis în judecată alături de senatorul Dan Şova, Laurenţiu Ciurel, la data faptelor director general al Complexului Energetic Rovinari, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, şi Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic. Procurorii au disjuns cauza privind conflictul de interese în cazul premierului Victor Ponta, deoarece vizează şi alte persoane faţă de care nu s-au finalizat cercetările.
Sorin Oprescu
În 6 septembrie, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru luare de mită. Măsura a fost luată la câteva ore după ce anchetatorii au constatat că, în baza unei înţelegeri prealabile cu conducătorul unei instituţii publice din subordinea sa şi o persoană de încredere, Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi de cei doi de la un număr de patru denunţători, pentru edilul Capitalei. Banii primiţi drept mită au fost găsiţi o parte asupra lui Oprescu, iar o altă parte la domiciliul său.
Oprescu a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucureşti, instanţa arătând în motivarea deciziei că, din probele puse la dispoziţie de procurori, se conturează teza potrivit căreia cei 25.000 euro au fost primiţi de la Bogdan Popa ca mită şi nu cu titlu de „împrumut", aşa cum a susţinut primarul „în mod cu totul neconvingător", că acesta a cunoscut provenienţa lor ilicită, dar şi că ar putea influenţa ancheta dacă ar fi lăsat în libertate. Pe durata arestului preventiv, Sorin Oprescu s-a confruntat cu mai multe probleme medicale, fiind internat şi supus unor investigaţii amănunţite în diferite spitale.