Mergi la conţinutul principal

2008 este anul expansiunii retelelor de hypermarketuri

Cu siguranta si acest an ar putea fi pus, fara teama de a gresi, sub semnul expansiunii in municipiu si judet a marilor lanturi de retail. Deja citeva companii de renume si-au atins tinta de a avea un magazin in Braila, dat fiind faptul ca aveau in plan astfel de investitii in toate orasele cu peste 200.000 de locuitori. Astfel, in 2007, "au pus piciorul" in Braila "Carrefour", "PIC" si "Plus", hypermarketuri cu spatii de vinzare si galerii comerciale de zeci de mii de metri patrati. Acest lucru a insemnat investitii de milioane de euro si crearea de mii de locuri de munca.
Si planurile investitionale nu se opresc aici intrucit, in acest an, doua dintre magazinele amintite mai devreme, mai precis "Plus" si "Carrefour", au de gind sa deschida cite un nou centru de vinzare. Acestor doua proiecte li se adauga si cele ale companiilor care administreaza lanturile de retail "Sellgross", "Koufland", "Bricostore" si "Media Galaxy". De altfel, ultimele doua au deja in diferite stadii de constructie spatii in Centrul Comercial "European Retail Park Braila", din localitatea Chiscani unde in decembrie a fost deschis "Carrefour", iar termenul de finalizare este toamna lui 2008.
Tot la Chiscani se va construi si un Mall pe o suprafata de 27.000 de mp. Printre firmele care isi vor comercializa produsele in incinta acestuia se numara: "House of Art", "Casino", "Prestige", "Kenvelo", "Jolidon", "Spider", "Service", "Unicredit", "Otter", "Nike", "Renault", "Mondex", "Leonardo", "Lee Cooper" etc. "European Retail Park Braila" este cea mai mare investitie postrevolutionara realizata in judetul Braila.
In acelasi timp, lucrarile de constructie sint in stadiu avansat si pentru "Plus II", "Koufland" si "Sellgross". Astfel, pentru acest an sint prognozate nu mai putin de 5 inaugurari de hypermarketuri, fapt ce intregeste "echipa" gigantilor de pe piata de retail prezenti in toate orasele mari.

1.300 de joburi in hypermarketuri

In ansamblu, cele 6 noi hypermarketuri si cele doua mall-uri vor genera in 2008 aproximativ 1.300 de locuri de munca. Acestea se adauga la cele aproximativ 1.800 create in perioada 2006-2007 prin inaugurarea complexelor: "Billa" - cu doua locatii, "Dedeman", "Praktiker", "Plus", "XXL", "Pic", "Carrefour". Reamintim ca in municipiul Braila exista aproximativ 800 de someri. La nivel judetean numarul persoanelor fara loc de munca se ridica la 5093, potrivit datelor furnizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Este de asteptat ca persoane care au salarii minime pe economie sau care nu primesc banii la timp sa opteze pentru lucrul in hypermarket. Prin "Programul de formare profesionala din 2008", AJOFM are in vedere cresterea nivelului de formare profesionala pentru 990 de persoane, dintre care 770 vor fi someri. O atentie deosebita va fi acordata si calificarii celor interesati sa lucreze in domeniul constructiilor, agentii economici care-si desfasoara activitatea in aceasta ramura confruntindu-se cu o acuta lipsa de salariati.

Investitii de milioane de euro in domeniul serviciilor de utilitati publice

Si furnizorii de utilitati publice au anuntat ca vor pune in aplicare incepind cu 2008 investitii importante menite sa imbunatateasca simtitor calitatea serviciilor oferite populatiei. Un exemplu in acest sens il constituie proiectul propus de furnizorul de servicii de apa-canalizare. Primii pasi au fost facuti inca de la finele anului 2007 cind Consiliul Local Municipal Braila a aprobat transformarea Regiei Autonome "Apa" in Compania de Utilitati "Dunarea" si unificarea cu operatorul care asigura servicii similare in judet. Scopul este acela de a infiinta un singur operator de utilitati atit pentru municipiu cit si pentru judet astfel incit sa poata fi accesate fonduri europene pentru modernizarea serviciilor oferite. Proiectul a fost initiat in contextul in care Uniunea Europeana a decis sa aloce fonduri nerambursabile pentru imbunatatirea calitatii apei, pentru epurarea si deversarea ei conform normelor in vigoare. "Cind s-au lansat aceste fonduri nerambursabile, acum un an si jumatate, au fost selectate 11 judete. Dupa un an de monitorizare au mai ramas 6, printre care si Braila. Fondurile sint nerambursabile in proportie de 85%. Va fi vorba de sute de mii de euro. Dar trebuie sa respectam cerintele celui care da banii si care doreste formarea unei asociatii intercomunitare care sa gestioneze banii, adica un operator unic pe judet", a explicat directorul Companiei de Utilitati "Dunarea", Mihail Chirita.
Si operatorul local de termoficare are programat pentru acest an o investitie importanta: punerea in functiune a unei surse de vara. Lucrarile de investitii ce vor fi realizate din surse proprii ale SC "CET", vor fi finalizate in primavara si sint menite sa reduca simtitor costurile de producere a energiei termice pe timp de vara. Concret, intentia operatorului de termoficare este aceea de a realiza la intrare in Braila pe soseaua Vizirului o mini-centrala care sa produca pe timp de vara agentul termic necesar prepararii apei calde, astfel incit sa nu mai fie utilizata in extrasezon centrala "CET" de pe platforma chimica de la Kilometrul 10 care are costuri de productie mult mai mari. De asemenea, tot pentru anul 2008, mai sint proiectate si investitii in modernizarea retelei de termoficare a orasului, insa fondurile necesare vor fi repartizate de la bugetul de stat prin alocarea sumelor aferente subventiei cuvenite fiecarui operator de termoficare. In plus, tot pentru sectorul termoficare, pentru acest an, se anunta si demararea unui ambitios si complex proiect investitional in parteneriat cu un investitor strain ce ar urma sa fie selectat printr-o licitatie internationala.

"Braicar" vrea sa-si aduca mijloace de transport ecologice second-hand

In ceea ce priveste SC "Braicar", un alt furnizor de serviciu public, cel de transport in comun de persoane, anul 2008 ar putea insemna imbogatirea parcului de mijloace de transport cu noi "achizitii". Conducerea firmei a anuntat ca, in acest sens, are in proiect un parteneriat cu o firma austriaca. Aceasta vrea sa aduca in Braila la reparat tramvaie de epoca, iar la schimb ar fi dispusa sa dea mijloace de transport ecologice second-hand. (Dragos TUDOSE, Daniela TUPEA)


CASETA

Seceta de anul trecut produce efecte si in 2008

Anul nou debuteaza cu scumpiri pe toata linia: mincare, benzina si serviciile postale, iar din a doua jumatate a anului si pentru tigari. Principalul generator al scumpirilor la capitolul alimente, sustin analistii economici, este seceta din 2007 care a redus semnificativ productia agricola estimata la mai putin de 7,5 milioane de tone. Astfel, seceta prelungita si lipsa investitiilor in irigatii a determinat cresterea preturilor la alimente de baza (piinea, laptele, uleiul si legumele). Aceste produse vor continua sa se scumpeasca cel putin in prima parte a lui 2008. De altfel, producatorii de lapte au anuntat majorari ale preturilor cu pina la 30%, piinea se va scumpi cu cel putin 10%, iar litrul de ulei de floarea-soarelui va costa cel pttin dublu fata de vara anului trecut.
Expertii indica faptul ca alimentele de baza produse in tara nu vor fi singurele care se vor scumpi in acest an. Ei sustin ca fluctuatiile cursului de schimb din ultimele luni si intarirea rapida a monedei europene vor duce si la scumpirea produselor alimentare din import. Cea mai recenta statistica privind inflatia, din luna noiembrie, arata ca preturile de consum au crescut cu 0,93%, astfel ca inflatia anuala s-a situat la 6,67%.
Si posesorii de masini vor resimti scumpiri ca urmare a cresterii cu pina la 60% a preturilor la asigurarile de raspundere civila auto, iar in paralel, au crescut si amenzile pentru soferii care circula pe drumurile nationale fara sa aiba o rovinieta valabila.
In contrabalans, din ianuarie, guvernul asigura pensii mai mari (punctul de pensie a crescut la 581,3 lei in 2008) si un salariu minim unic pe economie mai mare: de 500 de lei. De asemenea, si alocatia pentru copii a crescut de la 25 la 32 de lei. O alta veste buna este aceea ca in acest an contributiile pentru asigurarile sociale vor scadea cu 6 puncte procentuale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro