2006, un an foarte bun pentru pedologii braileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

2006, un an foarte bun pentru pedologii braileni

O veriga foarte importanta in lantul tehnologic al lucrarilor de intretinere a culturilor este fertilizarea. O aplicare exacta a ingrasamintelor chimice, in cantitati corecte si in timp optim, poate aduce cresteri considerabile de productie. Din pacate, producatorii agricoli nu percep la adevarata importanta acest aspect, multi dintre ei folosind ingrasamintele in procentajele standard, disponibile in comert. Aplicarea incorecta, dupa ureche a acestor componente conduce insa nu numai la o fertilizare necorespunzatoare si deci la rezultate sub asteptari, ci si la cheltuieli inutile. Alternativa este folosirea ingrasamintelor in functie de cartarea agrochimica a solului, ce poate fi realizata de specialistii Oficiului Judetean de Studii Pedologice si Agrochimice (OJSPA) Braila. Pina in 1990, toate unitatile care aveau in administrare teren agricol erau obligate ca, din patru in patru ani, sa comande studii agrochimice. Dupa punerea in aplicare a legilor de fond funciar si schimbarea proprietatii, noii detinatori nu au mai fost interesati de acest aspect. Integrarea in Uniunea Europeana insa a schimbat regulile, utilizarea si aplicarea stiintifica a substantelor chimice in agricultura reprezentind o conditie esentiala pentru acceptarea pe piata europeana a produselor romanesti.

OJSPA a renascut din propria-i cenusa

Concret, pentru a indeplini cerintele impuse de Uniunea Europeana si pentru alinierea legislatiei romanesti la cea comunitara, in ultimii ani, au fost elaborate mai multe acte normative care impun alcatuirea unei baze de date, la nivel a national, care sa cuprinda informatii detaliate privind calitatea solurilor. Astfel, in 2002 a fost elaborat Programul national de monitorizare sol-teren pentru agricultura, privind elaborarea de studii pedologice si agrochimice, precum si realizarea si reactualizarea periodica a sistemului national si judetean de monitorizare sol-teren. Conform acestui program, pina in 2011, pe intreaga suprafata agricola a tarii va trebui efectuate studii pedologice si agrochimice, astfel incit producatorii agricoli sa poata utiliza si aplica stiintific ingrasamintele chimice, in functie de calitatile si necesitatile solului.
Realizarea Programului national de monitorizare sol-teren pentru agricultura a revenit Oficiilor Judetene pentru Studii Pedologice si Agrochimice, unitati aflate in subordinea Directiilor Agricole cu finantare bugetara si extrabugetara. Inceperea punerii in practica a acestui program a fost resimtita la Braila chiar de la sfirsitul anului 2002, primul an de dupa revolutie in care, intr-adevar s-a perceput o dezvoltare concreta ce a permis realizarea unor lucrari de specialitate in conditii de calitate si tehnice deosebite, primul an in care specialistii braileni in pedologie nu si-au mai pus problema supravietuirii.

Studii de bonitare pe mai mult de 45.000 ha

"De la an la an lucrurile au evoluat astfel incit, 2006 s-a incheiat, cel putin la Braila, cu rezultate foarte bune. Putem spune acum ca am realizat si chiar am depasit in unele cazuri tot ce ne-am propus. De exemplu, am avut programat sa efectuam studii pedologice si de bonitare pe o suprafata de 45.430 ha. Am realizat in totalitate aceasta suprafata, din care am predat chiar beneficiarilor, cu studii complete, suprafata de 22.935 ha. Pe diferenta de suprafata am executat faza de teren si se lucreaza in laborator la definitivarea analizelor. In afara suprafetelor contractate am mai executat studii si catre alti beneficiari, necesare atit aprobarilor de scoatere din circuitul agricol a unor suprafete destinate pentru constructii, cit si aprobari de redare in circuitul agricol a altor suprafete. Din aceste studii neprogramate am reusit sa realizam venituri in valoare de 286.000 lei (2,8 miliarde de lei vechi)", a precizat Horia Nitu, directorul OJSPA Braila.

Studii agrochimice pentru 26.000 ha

Tot in programul pe 2006, OJSPA Braila a avut cuprinsa efectuarea de studii agrochimice pentru o suprafata de 17.4965 ha. Realizarile s-au dus pina 26.235 ha, fapt catalogat drept exceptional de specialistii braileni. Toate acestea au fost insa posibile datorita cresterii fondurilor destinate punerii in practica a programului de monitorizare sol - teren, de la 250.000 lei alocate initial Brailei, la 502.424 lei.
In ceea ce priveste analizele de laborator pentru sol, apele de irigatii si ingrasamintele organice si chimice, sustine Nitu, unitatea braileana a raspuns tuturor solicitarilor, bilantul final pe 2006 indicind un numar de 4.600 asemenea analize.

Investitii insemnate in 2006

Volumul de munca s-a vazut insa si in rezultatele financiare ale unitatii, atfel incit, la capitolul venituri, fata de 755.250 lei propuse, s-au obtinut 761. 477 lei. Si pentru ca rezultatele au fost considerate bune, 2006 a fost si anul unor investitii importante pentru OJSPA, fiind achizitionate aparatura de laborator in valoare de 40.000 lei, aparatura de calcul si birotica in valoare de 55.000 lei si o centrala termica in valoare de 53.000 lei.
Achizitionarea aparaturii, spune Horia Nitu, permite acum specialistilor braileni sa efectueze analize mult mai exacte, sa realizeze studiile mult mai repede si sa execute graficele la nivelul cerintelor actuale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro