"2006 a fost anul infrastructurii, anul 2007 va fi anul profesorilor" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"2006 a fost anul infrastructurii, anul 2007 va fi anul profesorilor"

Ieri, in fata Prefecturii, au fost date in primire directorilor de scoli din mediul rural cele 14 microbuze "Fiat Ducato" destinate transportului elevilor. La eveniment a fost prezent ministrul Educatiei, Mihail Hardau, alaturi de prefectul Nicolae Mitroi, primarul Constantin Cibu, vicepresedintele Consiliului Judetean, Niculina Moisescu si inspectorul scolar general Lilliana Tudoran. Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a reamintit faptul ca anul 2006 a fost anul schimbarii la fata a invatamintului romanesc, pentru ca s-a investit in infrastructura de 11 ori mai mult decit s-a investit in 2004 si 2005 cumulat, si ca vor mai sosi microbuze pentru transportul copiilor din mediul rural, masini care le vor asigura acestora conditii civilizate de invatamint. Aceste microbuze nu vor mai fi achizitionate prin minister, achiziile urmind sa se faca pe cele opt regiuni ale Romaniei. "Din banii primiti in luna august in Braila pentru investitii s-au folosit 97%, ceea ce demonstreaza capacitatea de absorbtie si mobilizarea de care poate da dovada sistemul si din acest motiv consider ca invatamintul se poate descentraliza. Tot ceea ce s-a alocat pina acum invatamintului este din bugetul de stat, nici un leu nu este imprumutat. Daca 2006 a fost anul infrastructurii, anul 2007 va fi anul profesorilor, acestia vor avea mai multi bani pentru specializari, pentru ca invatamintul romanesc se va schimba in profunzime", a spus ministrul Mihail Hardau.
Inspectorul scolar general Lilliana Tudoran a multumit ministrului pentru microbuzele scolare si i-a oferit o cheie simbolica cu care acesta sa deschida in continuare pusculita Guvernului, iar prefectul Nicolae Mitroi a evidentiat importanta faptului ca s-au alocat bani pentru finalizarea unor constructii de scoli incepute cu multi ani in urma.

Sistem de siguranta sporit, limitatoare de viteza si control strict al curselor - noile facilitati ale microbuzelor scolare

A urmat apoi oferirea certificatului de proprietate si a cheilor masinilor catre directorii de scoli, iar primarii localitatilor respective au primit diplome de onoare pentru buna colaborare realizata cu scoala. La prima masina data in primire directorului de la Baldovinesti, ministrul a aratat presei si oficialitatilor care sint facilitatile de care beneficiaza copiii, in special sistemul de siguranta sporit, amanunte care au fost stabilite de reprezentantii ministerului cu producatorii la fabrica "Fiat" de la Torino. De asemenea, a mai spus ca exista un sistem de limitatoare de viteza si un altul care controleaza programul de functionare al masinii, astfel incit sa se poata vedea oricind daca masina a dus elevii la scoala conform programului sau a fost utilizata in alte scopuri. Aceste masini nu pot transporta decit elevi si maxim doi adulti. In timp ce ministrul Hardau a dat in primire masinile, a discutat cu primarii, directorii si elevii, acestia din urma oferindu-i flori. S-a interesat despre citi kilometri aveau de mers elevii pina la scoala, cu ce se deplasau pina acum, daca scolile sint autorizate din punct de vedere sanitar si l-a felicitat pe Nicu Turcu, primarul comunei Stancuta unde scoala are autorizatie sanitara. A dorit sa afle, de la primarul comunei Marasu, ce s-a facut concret pentru repararea si modernizarea scolilor si a recomandat ca pina in toamna scoala sa fie autorizata din punct de vedere sanitar. "In aceasta zona sint foarte multe scoli fara autorizatii sanitare si trebuie sporite eforturile pentru a obtine aceste autorizatii. In Ardeal situatia este mult mai buna si trebuie imbunatatita si aici. Atunci cind scoala arata mai bine ca Primaria, inseamna ca primarul este bun", a spus ministrul Hardau. Aceeasi problema a autorizatiei sanitare a discutat-o si cu reprezentantii comunei Rimnicelu, iar directorul si primarul de acolo au promis ca pina in toamna sigur problema va fi rezolvata. Directorul scolii din Rosiori a spus ministrului ca asteapta si aprobarea pentru o sala de sport, iar ministrul i-a indemnat pe toti sa scrie proiecte pentru ca numai asa vor putea sa isi doteze si sa-si modernizeze scolile. Ministrul a discutat si cu elevii care, dupa finalizarea ceremoniei, au facut primul drum catre case cu masinile noi. Dupa inminarea cheilor, masinile au fost botezate de un sobor de preoti, dupa care ministrul fost condus la sediul Inspectoratului Scolar.

"Mi se pare incorect ca un profesor de matematica sa fie considerat necalificat daca preda fizica"

Acolo a fost intimpinat de corul "Trison" al Liceului Pedagogic, condus de Maricica si Stefan Lupu, iar inspectorul scolar general Lilliana Tudoran a prezentat echipa de inspectori. "Reforma in calitate nu se face fara profesori, indiferent citi bani se aloca invatamintului. Daca se dau bani intr-o scoala aceasta are tinuta si obliga profesorul sa mentina un anumit nivel. In anul 2007 doresc ca toti profsorii sa capete o a doua specializare pentru ca ei sa poata avea catedra intreaga in aceeasi scoala. Mi se pare incorect ca un profesor de matematica sa fie considerat necalificat daca preda fizica. Profesorii trebuie repusi pe masa dreptatii. Vom finanta in mod real invatamintul pentru ca profesorii sa-si recapete locul in societate. Vom realiza centre de formare in fiecare judet, vom face tabere de formare, care, atunci cind nu sint folosite de profesori sa poata fi ocupate de elevi. Educatia nu se face numai la scoala, ci si prin activitati extracurriculare. Vom finanta in acest an peste 2.000 de proiecte de dezvoltare scolara pentru cei care vor sa-si faca proiecte pentru activitati extrascolare precum constituirea unei echipe de teatru, construirea unei sere sau orice altceva interesant. Trebuie sa ne iasa din cap varianta impartirii egalitariste a fondurilor, aceasta alocare trebuie sa se faca dupa calitate si acum invatam sa masuram calitatea. In maxim un an, finantarea va fi pe elev. Fiecare elev va fi purtator de valoare", a mai spus ministrul Hardau.
In final, a primit din partea reprezentantilor Sindicatului Invatamint Braila, a presedintelui Valeriu Partene, multumiri si un tablou cu un peisaj de la Dunare semnat de Ionel Radu, pentru cele doua milioane de lei alocate pentru reabilitarea cladirii in care functioneaza sindicatul, fosta Casa a scolii din perioada interbelica.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro