In 2005 a aparut Abatia infinita (Ed. Media-Tech), cea de-a treia carte a trilogiei lui Dan Dobos. Avem o trilogie, si nu una oarecare. Am spus-o de mai multe ori, o trilogie competitiva pe orice piata, atit ca amploare epica, ideatica, dar si ca scriitura.
A debutat Marian Coman cu o carte asteptata (Nopti albe, zile negre, Ed. Tritonic), o carte care a avut deja citeva lansari si, important!, o carte care se vinde.
Saptamina asta a iesit din tipografie un alt volum de debut, cel al Roxanei Brinceanu: Sharia (Ed. Tritonic) este un roman bine scris, bine facut, sincron cu ceea ce se scrie afara, un amestec de fantasy si post-cyberpunk.
AtelierKult.com a produs prima antologie (AtelierKult: povestiri fantastice, Ed. Millennium Press), o selectie pe care am facut-o avind la dispozitie texte discutate pe site-ul atelierului in primii doi ani de la infiintare. Veti gasi in ea nume cunoscute alaturi de reprezentanti ai noului val, dar si debutanti ai anului 2005.
N-au aparut cartile anuntate de Editura Diasfera inca din primavara: imparatul gheturilor de Ana-Maria Negrila, Cifrele sint reci, numerele-s calde de Liviu Radu, Gangland de Florin Pitea si Frontiera de Lucian-Dragos Bogdan.
Dar au aparut pe piata noi edituri, noi colectii. Grupul Corint a lansat colectia Galeria fantastica la Editura Leda (14 titluri). Editura Milennium Press a scos pe piata trei carti (Riul linistit de Nicola Griffith - premiul Nebula 1996, Asteptind-o pe Sara de Michael Haulica si AtelierKult: povestiri fantastice) si altele vor iesi in ianuarie. O noutate este si colectia fiction.ro a Editurii Tritonic, in care au aparut pina acum Statia Pierzaniei de China Mieville si cele doua debuturi romanesti de care vorbeam la inceput: Marian Coman si Roxana Brinceanu. in rest, am avut parte de al saselea Harry Potter (Ed. Egmont), seria Narnia de C.S. Lewis (Ed. RAO) si citeva reeditari plus prima antologie McSweeny's la Nemira.
Pe piata publicatiilor, notam cite o singura aparitie a revistelor Lumi Virtuale si Pro Scris (http://proscris.port5.ro), dar si primul numar al noii reviste fiction.ro. Suplimentul Literatura si artele imaginatiei scos de Marian Coman in cotidianul Obiectiv - Vocea Brailei a fost singura publicatie constanta. Ar mai fi de remarcat site-urile SFera (www.sferaonline.ro), NetSF (www.netsf.org) si AtelierKult (www.atelierkult.com).
2005 a fost un an bun pentru revistele de benzi desenate: Carusel, Manga - vol. 2 Mecha Revolution (download de la www.manga.ro) si Manga Anime (download de la www.manga-anime.ro) ajunsa la nr.4. De retinut si albumul Povestea despre eu de Alexandru Ciubotaru, avindu-l coscenarist pe Eduard Pandele. 2005 a fost si anul aparitieri editiei a doua a Dictionarului benzii desenate din Romania de Dodo Nita si Virgil Tomulet (Ed. MJM).
Nu s-a reusit nici in acest an infiintarea Asociatiei Scriitorilor de F&SF.
N-am avut Romcon, nici macar virtual, ca in ultimi ani. Astfel incit, pentru 2004 nu avem premii nationale. Poate la anul...
Tragem linie si adunam? Mai bine nu. Sa retinem ca am stat prost la capitolele care cereau organizare (asociatia, premiile Romcon), dar am avut reusite prin initiative particulare: reviste, edituri. Ceea ce ne face (sau ar trebui sa ne faca) sa privim cu speranta spre anul 2006.