20.000 de braileni au cazier. Citi dintre ei sint la furat in Italia? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

20.000 de braileni au cazier. Citi dintre ei sint la furat in Italia?

Cei peste 20.000 de braileni condamnati definitiv pentru ca au savirsit diverse infractiuni, risca sa fie alungati daca se afla deja sau vor ajunge vreodata in Italia. Practic, chiar daca se comporta civilizat acolo, in baza unui decret promulgat joi seara, ei vor putea fi expulzati, fiind considerati o amenintare la adresa sigurantei publice. Masura a fost luata la citeva ore dupa moartea unei italience de 47 de ani. Decesul a survenit dupa ce victima a fost agresata sexual si batuta cu bestialitate de catre un rom de origine romana. Astfel, presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dat unda verde pentru curatarea tarii de strainii comunitari care sint majori si se afla in Italia de mai putin de zece ani. Din primele calcule facute de autoritatile italiene pe baza arestarii romanilor acuzati de delicte grave, medii si minore, reiese ca numarul persoanelor expulzate ar putea ajunge la 5.000.
In acest context, faptul ca imaginea Romaniei ajunge sa fie patata de infractori cu cazier devine o problema sociala, pe care autoritatile ar trebui sa o trateze cu mai multa seriozitate. Totusi, drepturile oferite de Uniunea Europeana, dar si legislatia permisiva le asigura infractorilor libertatea de a circula. De exemplu, atit in cazul eliberarii conditionate, cit si a cercetarii in stare de libertate, infractorilor li se aduc la cunostinta anumite conditii si primesc si un grafic pe baza de semnatura, cu zilele cind trebuie sa se prezinte la politistul la care au fost repartizati. Daca nu se prezinta, politistul poate face cerere la instanta, pentru revocarea masurii. In acest context, in cazul eliberarii conditionate, la Braila nu au fost situatii in care condamnatii sa riste o reintoarcere in inchisoare, probleme ridicindu-le politistilor cei care sint cercetati in stare de libertate. "O data cu intrarea in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, in statele membre toti cetatenii circula liber, adica pe baza de carte de identitate sau pasaport. Astfel, de la punctele de trecere a frontierei nu mai putem afla cu exactitate daca o persoana urmarita sau care se sustrage cercetarilor a iesit sau nu din tara. In schimb, conlucrarea intre statele membre, la nivelul Interpol, s-a imbunatatit, in sensul ca o persoana urmarita in plan international, care se afla pe teritoriul uneia din statele membre, este localizata si in cel mai scurt timp extradata, pentru a-si executa pedepsele sau mandatele de arestare preventiva", ne-a precizat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.

Cinci infractori braileni au fost trimisi acasa din Italia

De la inceputul anului, o data cu modificarile aduse Legii 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, au fost extradati 11 braileni urmariti international. Cinci dintre acestia au fost prinsi in Italia, iar restul in Spania si Germania. De precizat ca dintre brailenii prinsi in Italia, doar unul comisese infractiuni acolo, restul fugind din Romania de pedepsele cu inchisoarea primite pentru faptele penale comise in tara.
Astfel, in urma datelor furnizate de politistii braileni colegilor de la Biroul National Interpol, a fost localizat si arestat, in vederea extradarii din Italia, Ionel Florentin Gavrilescu (41 de ani) care se sustragea punerii in aplicare a mandatului de executare a pedepsei de un an si doua luni inchisoare, emis la data de 20 octombrie 2004, pentru savirsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat. De asemenea, a fost prins si Cristian Lauda (28 de ani) ce era condamnat la 4 de inchisoare pentru savirsirea infractiunii de furt din buzunare. Acesta a fost prins in flagrant de politistii italieni in ziua de 15 ianuarie, in Roma, in timp ce sustragea bani si acte din buzunarul pantalonului unui cetatean italian. Constantin Ion Poteca (27 de ani) din orasul Ianca, a fost alungat din Italia deoarece se sustragea punerii in aplicare a unui mandat de executare a 5 ani de inchisoare pentru furt calificat. Un alt brailean, Raducu Agape, in virsta de 34 ani, a fugit in Italia pentru a scapa de pedeapsa cu inchisoarea, pentru comiterea infractiunii de tilharie, fapta comisa in anul 1993. Cel mai recent extradat este Ionut Stanciu, de 23 de ani, care are de executat o pedeapsa cu inchisoarea de un an, pentru proxenetism.
In sens invers, un singur brailean a fost extradat intr-o tara straina, respectiv in Italia, pe teritoriul careia savirsise mai multe infractiuni. Este vorba despre Mihai Vincler, liderul gruparii interlope din Obor, care fusese condamnat de autoritatile italiene la 9 ani inchisoare, pentru savirsirea infractiunilor de proxenetism, instigare la prostitutie si instigare la trecere ilegala a frontierei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro