Clădirea Teatrului Municipal "Maria Filotti", clădire monument istoric, va intra cât de curând într-un amplu program de reabilitare - modernizare, dar şi conservare. Chiar ieri o delegaţie din partea Ministerului Dezvoltării a fost prezentă la Brăila, pentru a semna alături de autorităţile locale contractul de finanţare. Proiectul face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pus la punct de actuala administraţie locală şi beneficiază de o finanţare de circa 20 milioane de lei (200 miliarde lei vechi), din care aproape 16 milioane de lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. "Felicit administraţia locală pentru eforturile pe care le face cu scopul de a conserva patrimoniul cultural şi istoric al acestei urbe. Din fericire, Brăila încă mai are clădiri deosebite din acest punct de vedere. De aceea interesul autorităţilor pentru a conserva aceste monumente este de apreciat, mai ales când vine vorba de clădirea teatrului, unul dintre cele mai vechi şi frumoase imobile din ţară", a declarat, chiar înainte de semnarea contractului, Răzvan Murgeanu, ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării. La rândul său, primarul municipiului, Aurel Simonescu, a punctat că Brăila a abordat în cadrul PIDU pe domeniul "poli de dezvoltare urbană" mai multe proiecte, o bună parte încheiate deja, altele încă în derulare, şi a subliniat că zona centrului istoric îşi va recăpăta splendoarea care a adus renumele oraşului.
Autorităţile locale şi reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au semnat, ieri, contractul de finanţare
De precizat că proiectul care vizează restaurarea clădirii beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, sub-domeniul "Poli de dezvoltare urbană", care acoperă, în cazul de faţă, din fonduri structurale, 80,35% din costurile eligibile ale proiectului, în timp ce efortul de la bugetul de stat este de 17,65%, iar de la bugetul local diferenţa de 2%. Obiectivul general al proiectului este valorificarea eficientă a patrimoniului cultural al urbei în vederea dezvoltării durabile a turismului. De punctat faptul că municipalitatea a publicat în SEAP (Sistemul Eelectronic de Achiziţii Publice) un anunţ de intenţie privind scoaterea la licitaţie a contractului de lucrări în cadrul acestui proiect. Pe scurt, restaurarea şi consolidarea clădirii Teatrului "Maria Filotti" presupune lucrări de rezistenţă, arhitectură, acoperişuri, ornamentale, instalaţii electrice, ventilaţie şi instalaţii sanitare. Valoarea estimată a contractului, fără TVA, se ridică la aproape 15 milioane de lei, având o durată de 18 luni, începând de la data adjudecării. Ofertanţilor li se va solicita constituirea unei garanţii de participare de până la 2% din valoarea estimată, precum şi a unei garanţii de bună execuţie de maxim 10% din preţul contractului fără TVA.
2,5 milioane lei pentru căminul de bătrâni
În afară de proiectul ce vizează reabilitarea clădirii teatrului, delegaţia de la Ministerul Dezvoltării şi administraţia locală au mai semnat ieri şi un al doilea contract de finanţare, ce presupune amenajarea unui cămin de bătrâni pe strada Zambilelor, numărul 1A. Prin implementarea proiectului se va realiza reabilitarea, modernizarea şi dotarea cu echipamente specifice serviciilor sociale a anexei Căminului pentru persoane vârstnice "Sf. Petru şi Pavel". După finalizarea proiectului, un număr de 40 de persoane vârstnice, dependente şi semidependente, vor beneficia de servicii de găzduire pe perioadă nedeterminată, consiliere psihologică, asistenţă medicală şi îngrijire conform standardelor europene. Valoarea totală a acestui proiect este de aproape 2,5 milioane de lei, din care 1,94 milioane lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă.