• zece grupuri de colindători şi micuţii din Lanurile au interpretat colinde şi au pus în scenă obiceiurile româneşti “Capra” şi “Ursul” • la finele festivalului, toţi cei 200 de participanţi au interpretat colindul “O, ce veste minunată!”
Copiii din judeţele Brăila şi Galaţi au colindat şi I-au dat laudă, la unison, Pruncului Născut în ieslea Bethleemului, în comuna brăileană Viziru.
Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în după-amiaza zilei de 15 decembrie 2019, a avut loc, în comuna Viziru (parohia Viziru de Jos) prima ediţie a Festivalului de colinde, tradiţii şi obiceiuri “Colindul sfânt şi bun”.
Festivalul s-a desfăşurat în incinta Căminului cultural din localitate şi a adus împreună, pe scenă, nu mai puţin de zece grupuri de colindători de la mai multe parohii din judeţele Brăila şi Galaţi, precum şi de la grădiniţa de copii din satul Lanurile. Au fost prezenţi preoţii de la Protopopiatul Însurăţei, oficialităţi locale, profesori şi învăţători, precum şi săteni din comuna Viziru.
Potrivit comunicatului remis de părintele Rareş Bucur, din cadrul Eparhiei Dunării de Jos, copiii prezenţi la Festivalul “Colindul sfânt şi bun” au interpretat cu bucurie colinde şi cântece vechi, specifice zonei din care provin (Galaţi, Brăila) şi au pus în scenă cunoscutele obiceiuri româneşti de iarnă, “Capra” şi “Ursul”. Îţi era mai mare dragul ca să-i priveşti.
“Tinerii participanţi la eveniment au arătat tuturor dorinţa de a prmova colindele şi tot ceea ce ţine de tradiţiile româneşti, în pragul Sărbătorii Naşterea Domnului. Seara s-a încheiat cu colindul “O, ce veste minunată!” interpretat, la unison, pe scenă, de aproximativ 200 de copii, precum şi de numeroşi credincioşi din sală, emoţionaţi şi impresionaţi de momentele trăite în ziua festivalului”, ne-a precizat sursa citată.
Festivalul de colinde, tradiţii şi obiceiuri “Colindul sfânt şi bun” a fost organizat în parteneriat cu Primăria Viziru, Şcoala gimnazială din localitate, Asociaţia “Grupul de Iniţiativă” şi Parohia Viziru de Sus, cu sprijinul sătenilor şi al enoriaşilor din comuna brăileană.