• indemnizaţia are o valoare de 250 lei şi se acordă pentru o perioadă de şase luni
De pe băncile şcolii, direct în şomaj. Aproape 200 de tineri absolvenţi de gimnaziu, liceu sau facultate din Brăila au cerut ajutor de şomaj, potrivit datelor
Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila. Astfel, de la începutul anului, 199 de absolvenţi au intrat în evidenţa agenţiei, cei mai mulţi dintre solicitanţi - 177, fiind tineri care au terminat liceul. Alte 13 persoane au nivel de instruire primar/gimnazial/profesional, iar 9 tineri au studii superioare. Pe grupe de vârstă, statistica se prezintă astfel: 193 de absolvenţi au sub 25 ani, 5 au între 25 şi 29 ani, iar unul are între 30 şi 39 ani.
Condiţii pentru acordarea ajutorului de şomaj
Potrivit AJOFM Brăila, absolvenţii care nu şi-au găsit un loc de muncă în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor pot primi un ajutor de şomaj în valoare de 250 lei, timp de şase luni.
Pentru a beneficia de această indemnizaţie, potrivit Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, absolvenţii cu domiciliul în judeţul Brăila, trebuie să se înregistreze în evidenţa instituţiei, într-o perioadă de 60 de zile de la data absolvirii. Data absolvirii este data de întâi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică în mod expres o anumită dată de absolvire.
Înscrierea se face pe baza următoarelor documente: act de identitate (original şi copie), adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de munca” şi actul de absolvire a formei respective de învăţământ (original şi copie). Ajutorul se acordă doar dacă, la data solicitării indemnizaţiei, absolvenţii nu urmează o formă de învăţământ şi
nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indicatorul social de referinţă. De asemenea, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi.
Tinerii înregistraţi în evidenţa AJOFM Brăila pot beneficia gratuit de servicii de informare şi consiliere, medierea muncii, formare profesională, prime de încadrare/instalare. Totodată, aceştia pot fi cuprinşi în programe de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă şi alte măsuri active finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Informaţii suplimentare se pot obţine de la A.J.O.F.M. Brăila, b-dul Dorobanţilor, nr. 603-605, tel./fax 0239/611.386, 0239/613.078.