Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că va propune menţinerea dispoziţiei privind reducerea pedepsei pentru deţinuţii care au scris cărţi, însă poziţia Ministerului Justiţiei va fi să se reîntoarcă la textul aşa cum a fost el formulat atunci când Legea 254/2013 a fost elaborată, respectiv că beneficiul primit pentru toate lucrările este de 20 de zile. Forma proiectului de lege în varianta guvernamentală „spunea că beneficiul primit pentru toate lucrările, pentru lucrări ştiinţifice, deci asta înseamnă pentru toate lucrările, este de 20 de zile", a subliniat ministrul Justiţiei.
Pe de altă parte, după suspendarea prin ordonanţă a aplicării acestei legi, s-a urmărit punerea în acord a CSM (care s-au opus abrogării legii) şi a Ministerului Educaţiei, pentru că verificarea caracterului ştiinţific unei lucrări nu poate fi făcută altfel decât prin structuri ale acestui minister.
"Vom avea un procedeu care va fi mai riguros pentru controlul ştiinţificităţii, în sensul că, dacă până acum îţi trebuia numai semnătura unui conferenţiar sau a unui profesor universitar care să ateste că tema este relevantă pentru un domeniu, după care nimeni nu mai controla lucrarea ca atare, noi acum vom introduce şi un control de ştiinţificitate a lucrării odată ce a fost elaborată", precizează Prună.
Puşcării geniale şi penitenciare fără genii
Ministrul Justiţiei a adăugat că sunt penitenciare, printre care cel de la Iaşi, unde s-au scris numai două lucrări în toţi aceşti ani pe textul de lege şi pe procedura care au fost în vigoare. „Două lucrări - una scrisă de un profesor universitar şi una scrisă de un avocat -, pentru că acolo conducerea penitenciarului a spus celor care voiau să scrie: «Vrei să scrii? Atunci, scrii pe foi ştampilate de penitenciar, semnate de penitenciar, scrii în sala de lectură sau în bibliotecă sub supravegherea educatorilor şi în clipa în care ai terminat de scris, laşi manuscrisul în acea sală şi mai vii a doua zi şi continui să scrii». Încă o dată, chiar şi în condiţiile acelui cadru legislativ, în Penitenciarul Iaşi, care nu e deloc un penitenciar mic, s-au scris două lucrări. Sunt alte penitenciare unde nu s-a scris nicio lucrare, urmându-se la fel o procedură riguroasă. Şi sunt penitenciare pe care nu vreau să le numesc, le ştiţi pentru că am dat lista publicităţii, unde s-au scris peste 150 de lucrări pentru că se lăsa manuscrisul seara la dispoziţia persoanei aflate în detenţie. Bun..., ceva se întâmpla, că peste noapte lumea scria foarte mult", a mai spus ministrul.
Ministrul a conchis că propunerile Ministerului Justiţiei nu vor sancţiona munca intelectuală, deşi, personal, consideră că locul cercetării ştiinţifice nu este deloc în penitenciar: „Nu se poate face cercetare ştiinţifică scriind din amintiri, înseamnă şi faptul de a consulta o bibliografie. Ori acest lucru nu este cu putinţă. În orice caz, nu pe bandă rulantă aşa cum s-au produs cărţile care s-au scris".