Mergi la conţinutul principal

20 de firme fantoma in Braila

Ministerul Finantelor a publicat lista neagra a contribuabililor inactivi, asa-numitele firme fantoma, pe care sint cuprinse 1.226 de firme inactive din toata tara, dintre care 20 din Braila. Masura este menita sa puna la adapost partenerii de afaceri ai societatilor dovedite ca sint firme fantoma de posibile tepe financiare si de a face curatenie in mediul de afaceri din tara. Concret, potrivit informatiilor prezentate pe pagina de web a ministerului, lista contribuabililor inactivi cuprinde 20 de firme locale (vezi tabel) ale caror dosare de declarare ca inactiv au fost realizate de catre Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Braila, in baza prevederilor Ordinului 375 din 21/07/2005.
\

Potrivit informatiilor prezentate pe pagina de web a Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) majoritatea firmelor fantoma brailene sint societati cu raspundere limitata si nu au depus bilantul la Registrul Comertului cel putin din anul 2002. Exceptie fac SC "Domeplay Club" SRL care a raportat intreruperea temporara a activitatii si "Heyerdal Exim" SRL la care s-au finalizat procedurile de faliment, iar firma apare ca fiind radiata. De altfel, aceasta din urma a depus ultimul bilant la Ministerul de Finante in 1999 cind a raportat o pierdere de 1,3 milioane ROL, raportata la un capital social subscris varsat de doar 2 milioane lei vechi. Printre contribuabilii inactivi se numara si o societate in nume colectiv - "Bicom Prod" - care, potrivit ultimului bilant depus la Fisc aferent activitatii din anul financiar 2001, a inregistrat o pierdere de circa 30 milioane lei, la o cifra de afaceri de aproximativ 125 milioane lei. Important de mentionat este ca cele mai multe dintre firmele fantoma nominalizate pe lista si-au desfasurat activitatea in domeniul comertului, doar citeva derulind activitati de productie in metalurgie sau papetarie. In plus, la capitolul datorii, nici una dintre firme nu figureaza ca debitor la bugetul de stat consolidat.

Contribuabilii inactivi nu mai au dreptul de a emite facturi

Potrivit criteriilor de selectie prevazute de acest ordin pe lista neagra a firmelor fantoma apar agenti economici care s-au sustras controalelor fiscale sau vamale prin nedeclararea domiciliului fiscal ori a sediilor secundare, fie in cazul carora Fiscul a constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal ori la sediul secundar declarat, ori firme care nu au depus declaratii fiscale, cu toate ca au achizitionat formulare tipizate, asa cum este si factura fiscala, avizul de insotire a marfii, de exemplu, dupa 1 ianuarie 2005. In plus, pe lista contribuabililor inactivi au fost inclusi agentii economici care fie nu si-au preschimbat certificatul de inregistrare, ori nu si-au majorat capitalul social, fiind radiate de Registrul Comertului, la care se adauga si firme care au desfasurat activitate si au depus bilantul pe 2004 la Fisc, dar nu si la Oficiul National al Registrului Comertului.
Important de mentionat este ca in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 375 din 21/07/2005, de la data declararii starii de inactivitate contribuabilul nu mai are dreptul de a emite facturi, facturi fiscale sau alte documente ori formulare tipizate cu regim special pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate catre alta persoana. Documentele fiscale emise de un contribuabil declarat inactiv cu Incalcarea interdictiei mentionate anterior nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal.
Aceasta lista ar urma sa fie actualizata periodic, firmele reactivate urmind a fi evidentiate separat de catre minister.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro