Mergi la conţinutul principal

2 aprilie, Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului. Marș al tăcerii organizat de SOS Autism Brăila

* evenimentul are loc duminică, 2 aprilie, de la ora 17.30, când copiii și părinții vor pleca într-un marș al tăcerii din Bariera Călărașilor către Casa Tineretului * de asemenea, între orele 16.00 și 17.00, la Brăila Mall, puteți vizita târgul organizat de Asociația S.O.S. Autism și, de asemenea, puteți susține printr-o simplă donație activitatea ONG-ului

 

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 1 din 100 copii suferă de autism. În ceea ce privește România, prevalența autismului în rândul copiilor de școală primară ajunge la 14,3%. Din păcate, țara noastră încă nu are o statistică oficială a persoanelor cu autism, iar tulburările din spectrul autist continuă să fie subdignosticate.

Duminică, 2 aprilie, este Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, eveniment ce urmărește să aducă în atenția publicului general obstacolele cu care se confruntă zilnic persoanele cu autism, precum și părinții și rudele acestora. Cu acest prilej, Asociația S.O.S. Autism Brăila vă invită să fiți alături de cele 16 suflete pentru care ONG-ul înseamnă acasă.

Astfel, duminică, între orele 16.00 și 17.00, la Brăila Mall, puteți vizita târgul organizat de Asociația S.O.S. Autism, unde veți găsi numeroase obiecte realizate de copiii și tinerii cu autism, alături de părinții acestora. În schimbul unei donații, puteți lua acasă unul dintre obiectele care vă plac.

Apoi, tot duminică, de la ora 17.30, copiii și părinții vor pleca într-un ”Marș al tăcerii”, pe ruta Bariera Călărașilor-Casa Tineretului.

Înființată în anul 2013, Asociația S.O.S. Autism Brăila este o organizație a părinților copiilor cu autism care are misiunea de a promova drepturile și interesele persoanelor cu autism și ale familiilor lor. Scopul asociației este de a abilita persoanele cu autism și de a asigura participarea acestora la viața activă a comunității, la serviciile sociale și de educație. Asociația a reușit să organizeze în fiecare an evenimente dedicate persoanelor cu dizabilități, în special cu autism, iar cu multă muncă au reușit să își construiască un sediul al lor, într-o căsuță de pe strada Industriei nr. 114. Acum visul lor este de a reuși să se licențieze și să obțină acreditare pentru centrul pe care îl au, iar astfel să obțină fonduri de la stat pentru a putea angaja terapeuți care să lucreze cu persoanele cu autism.

”Noi ne autofinanțăm din mici sponsorizări, formularele de 3,5% și din evenimentele la care participăm și vindem diverse produse realizate cu mânuțele noastre. Așa am reușit să ne facem o căsuță a noastră, să o amenajăm cu tot ce trebuie. Ne întâlnim acolo de două ori pe săptămână și mai merge o zi pe săptămâna la Liceul Iorga unde facem sport alături de voluntarii școlii. Nu a fost ușor în toți acești ani, mai ales cu plata facturilor, cu scumpirile, dar ne-am descurcat. Acum ne dorim să ne licențiem ca să putem să angajăm terapeuți și să venim zilnic la sediu pentru a participa la activități. Copiii cu autism au nevoie de o rutină, au nevoie să continue acitivitățile. Până la 18 ani sunt la școală dar după ce termină nu au un loc al lor. Ne-am dat seama că nimeni altcineva nu face nimic pentru ei așa că ne zbatem noi, părinții. Cu ajutorul oamenilor, sperăm ca porțile acelei căsuțe pe care o avem să rămână deschise mulți ani de acum încolo”, ne-a declarat Adelina Bratu, președintele Asociației S.O.S. Autism Brăila.

De asemenea, aceasta ne-a spus că la evenimentele de duminică sunt așteptați toți cei care vor să susțină activitatea ONG-ului, dar și părinții care au întrebări legate de tulburările de sectru autism.

”Părinții sau care vor să știe mai multe informații vor avea parte de toată deschiderea noastră. De asemenea și cadrele didactice care au în clasă copii cu tulburări din spectrul autist pot veni la târg sau la mașul tăcerii. În măsura în care putem, îi vom ajuta cu sfaturi, recomandări, contacte. Știm și noi cât de greu este la început și de aceea dorim să împărtășim cu ei din experiența noastră”, ne-a mai spus aceasta.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro