Mergi la conţinutul principal
Sentinţă finală pentru şoferul care a lovit mortal un taximetrist în staţia de la Ciocârlia

2 ani şi 8 luni închisoare pentru moartea unui om

procurorii care au cerut pedeapsă mai aspră pentru şoferul care i-a adus sfârşitul unui taximetrist, după ce l-a lovit în staţia de autobuz de la Ciocârlia, au obţinut câştig de la cauză la instanţa superioară • joi seara, Curtea de Apel Galaţi a admis apelul formulat împotriva soluţiei Judecătoriei Brăila care îl condamnase la închisoare cu suspendare pe inculpatul Georgian N. în luna mai • instanţa superioară a decis: desfinţează sentinţa primei instanţe şi dispune rejudecarea, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 ani  închisoare, sporită la 2 ani şi 8 luni închisoare, în regim de detenţie

 

Rejudecare: de la pedeapsă cu suspendare, la pedeapsă cu executare! Instanţa superioară l-a trimis la închisoare pe şoferul care i-a adus sfârşitul unui taximetrist, în staţia de la Ciocârlia, după ce l-a izbit în plin cu autoturisul “Alfa Romeo”, în vara anului trecut. Joi seara, Curtea de Apel Galaţi a admis apelul formulat împotriva soluţiei Judecătoriei Brăila care îl condamnase la închisoare cu suspendare pe inculpatul Georgian N. Instanţa superioară a desfinţat sentinţa primei instanţe şi a dispus rejudecarea, inculpatul fiind condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni închisoare, în regim de detenţie, pentru infracţiunea de ucidere din culpă. În luna mai, Judecătoria Brăila a dat sentinţa faţă de inculpatul Georgian N., acesta primind 2 ani şi câteva luni de închisoare, însă cu suspendare sub supraveghere. Aşa cum era de aşteptat, soluţia primei instanţe i-a nemulţumit pe membrii familiei celui decedat, dar şi pe procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, care nu au stat mult pe gânduri şi au formulat apel. S-a cerut pedeapsă mai aspră pentru şoferul care a ucis un om nevinovat, iar judecătorii le-au dat dreptate.

Prezentăm în continuare soluţia pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, tocmai pentru ca fiecare să poată trage anumite concluzii cu privire la decizia magistraţilor instanţei superioare. “Desfiinţează sentinţa primei instanţe şi dispune rejudecarea. Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila şi de părţile civile P. A.,C. A.,C. M. şi B. V. împotriva sentinţei penale nr.605/11.05.2020 a Judecătoriei Brăila. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, în rejudecare: înlătură dispoziţiile privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei în privinţa inculpatului N. Georgian. Majorează pedepsele principale după cum urmează: - de la 1 an, 8 luni şi 20 zile închisoare la 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă; - de la 1 an, 8 luni şi 20 zile închisoare la 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de părăsire a locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia. Aplică câte o pedeapsă complementară şi câte o pedeapsă accesorie pentru fiecare infracţiune, constând în interzicerea exercitării drepturilor prev. de art.66 al.1 - dreptul de a conduce autovehicule, în cazul pedepselor complementare fiind vorba de o durată de 3 ani. În baza art.38 al. 1, art. 39 al.1, lit.b Cod penal aplică inculpatului N. Georgian pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, sporită la 2 ani şi 8 luni închisoare, în regim de detenţie. Aplică inculpatului, pe lângă pedeapsa principală rezultantă, o pedeapsă complementară şi o pedeapsă accesorie cu acelaşi conţinut, respectiv interzicerea exercitării drepturilor prev.de art.66 alin.1 - dreptul de a conduce autovehicule, în cazul pedepsei complementare fiind vorba de o durată de 3 ani. Majorează daunele morale după cum urmează: -de la 15.000 lei la 100.000 lei, pentru partea civilă P. A.; -de la 15.000 lei la 100.000 lei,pentru partea civilă C. A.; - de la 15.000 lei la 100.000 lei, pentru partea civilă C.M. ; - de la 15.000 lei la 100.000 lei pentru partea civilă B. V. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. Onorariul parţial al avocatului din oficiu se va vira către Baroul Galaţi din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă”, au decis judecătorii CA Galaţi la şedinţa publică din data de 15 octombrie.

 

Cum şi-a găsit sfârşitul taximetristul de 28 de ani

În noaptea de 17 spre 18 iunie 2019, un taximetrist de 28 de ani a fost izbit în plin de un autoturism “Alfa Romeo” chiar în staţia de autobuz de la Ciocârlia şi a murit la scurt timp. Inculpatul de 31 de ani din Gropeni, acuzat că i-a adus moartea taximetristului din Movila Miresii, care mergea să îşi cumpere ceva de la un chioşc, a fost trimis în faţa instanţei în toamna anului trecut.

În comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi se arăta faptul că prin rechizitoriul din data de 10 octombrie, procurorul a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat (n.r. – N. Giorgian), în stare de arest la domiciliu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia. Potrivit anchetatorilor, la data de 18 iunie 2019, în intervalul orar 2.30-3.08, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, inculpatul a condus autoturismul marca “Alfa Romeo GT” pe drumurile publice din judeţul şi municipiul Brăila (traseul Gropeni - Brăila, strada Călăraşilor, până în zona intersecţiei cu strada Celulozei). “Inculpatul a circulat pe direcţia de deplasare dinspre strada Pontonieri, către intersecţia cu strada Celulozei, fără a respecta dispoziţiile O.U.G. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi dispoziţiile H.G. 1391/2006 (Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002), aspecte care au generat rularea necontrolată şi accentuată a autoturismului. În aceste împrejurări, autoturismul condus de către inculpat a surprins şi accidentat o persoană aflată pe trotuar. Victima a încercat să evite impactul, deplasându-se înapoi cu spatele, însă a fost lovită în zona picioarelor cu partea faţă dreapta a autoturismului, proiectată în partea laterală dreapta a parbrizului cu capul, apoi cu o zonă mai dură a corpului (genunchi, cot, tălpi) în partea stângă a parbrizului. Victima a fost aruncată în sus, s-a oprit în cupola unei umbrele şi a revenit lovind cu capul o masă metalică, timp în care autoturismul s-a oprit în primul stâlp al copertinei staţiei de autobuz, fiind avariat grav în partea din faţă”, au stabilit procurorii.

După producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul faptei. La data de 21 iunie, taximetristul aflat pe patul de spital în Galaţi a murit. Inculpatul N. Georgian s-a predat a doua zi la Poliţie, şoferul fiind reţinut şi dus în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Solicitarea procurorilor a fost respinsă şi s-a dispus măsura controlului judiciar, însă în urma contestaţiei formulate de procurorul de caz instanţa superioară a dispus arest la domiciliu pentru inculpat.

 

În primă instanţă, şoferul a fost iertat de judecători

După cum v-am informat în ediţiile anterioare, la data de 11 mai, Judecătoria Brăila l-a condamnat pe inculpatul N. Georgian la pedeapsa de 1 an, 8 luni şi 20 de zile de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, victimă C. Cristian, faptă săvârşită la data de 18 iunie 2019. Instanţa l-a condamnat pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 1 an, 8 luni şi 20 de zile închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului. Inculpatul urma să execute cea mai grea pedeapsă, aceea de 1 an, 8 luni şi 20 de zile de închisoare sporită cu 153 de zile reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă. În final, inculpatul a primit pedeapsa rezultantă de 2 ani, 4 luni şi 22 de zile închisoare, fiind dispusă suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei astfel stabilite pe durata termenului de supraveghere de 2 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul trebuia să presteze un număr de 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul serviciului de salubritate/ serviciului de spaţii verzi din cadrul comunei Gropeni judeţul Brăila.

Judecătoria Brăila a admis acţiunea părţii civile SC Braicar SA şi a obligat partea responsabilă civilmente City Insurance la plata sumei de 15.490 lei reprezentând avarierea staţiei de autobuz. S-a admis şi acţiunea civilă a părţii civile Spitalul Sfântul Andrei din Galaţi şi obliga partea responsabilă civilmente la plata sumelor de 6.998,20 lei reprezentând contravaloarea îngrijirilor medicale acordate victimei şi de 302 lei reprezentând contravaloarea autopsiei cadavrului aceleiaşi victime. S-a admis în parte acţiunea civilă a părţilor civile şi instanţa obliga partea responsabilă civilmente “City Insurance” la plata următoarelor sume: 15.000 lei daune morale pentru P. A. , concubină a victimei; 15.000 lei daune morale pentru C. A. , mama victimei; 15.000 lei daune morale pentru C. M., frate al victimei; 10.000 lei daune morale pentru B. V. , bunica victimei; 5000 lei daune morale pentru B. G., unchiul victimei; 5000 lei daune morale pentru D. F., mătuşa victimei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro