Mergi la conţinutul principal

19 agenţii de turism brăilene şi-au pierdut licenţa

• Autoritatea pentru Turism a publicat lista agenţiilor în cazul cărora nu mai este valabilă licenţa de turism • la Brăila, una din trei firme specializate în vânzarea de vacanţe a rămas fără licenţă, printre ele şi nume sonore din piaţa locală

 

Autoritatea Naţională pentru Turism s-a hotărât să facă, în sfârşit, curăţenie în sectorul agenţiilor de turism, după recentul scandal provocat de faptul că mai mulţi turişti au rămas cu buza umflată după ce agenţiile de la care cumpăraseră bilete de vacanţă au anunţat că intră în insolvenţă sau direct în faliment. Autoritatea le-a cerut tuturor dealerilor de turism să încheie poliţe de asigurare tocmai pentru a acoperi astfel de riscuri, iar clienţii să poată fi despăgubiţi, iar cine nu s-a conformat a pierdut licenţa.

La Brăila, demersul a avut drept rezultat eliminarea din piaţă a aproape 20 de agenţii. Practic, una din trei firme specializate în vânzarea de vacanţe a rămas fără licenţă, printre ele şi nume sonore din piaţa locală precum „Avia Travel”. Majoritatea celor care au rămas fără licenţa de turism sunt agenţii ce aparţin unor societăţi care, între timp, au intrat în lichidare, ori şi-au schimbat obiectul de activitate, orientându-se către alte domenii de business. Au rămas în schimb pe piaţa locală 41 de agenţii de turism cu licenţe valabile de la care brăilenii îşi pot cumpăra vacanţele mult visate.

 

Agenţiile brăilene care nu mai au licenţă

Autoritatea Naţională pentru Turism a retras la nivel naţional licenţele a 1.384 de agenţii care nu au prezentat o poliţă valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor sau pachetelor de servicii turistice. În acest sens a publicat pe propria pagină web o listă conţinând agenţiile de turism rămase fără licenţă. Potrivit acestor date, în cazul judeţului nostru este vorba despre 17 agenţii: „Panturist”, „Rux-Rom”, „Eureal Tour”, „Aris Travel”, „Avia Travel”, „Anmun Tour”, „CYP Trans”, „RBL Travel”, „Tour Fly Travel”, „Travel Pal”, „Royal Tour”, „Travel Station”, „Zebra Travel”, „Agpanturist Global”, „Ivizzit”, „Erik Travel” şi „Carpathia Travel”. Dintre firmele care le deţin, majoritatea sunt deja în lichidare-dizolvare, au activitatea suspendată, ori administratorii eu renunţat la afacerea cu turismul şi s-au reorientat spre alte activităţi, gen restaurante sau asigurarea serviciului de catering la diferite evenimente.

În afară de cele 17 agenţii care şi-au pierdut licenţa de turism pentru că n-au încheiat poliţe de asigurare, ANT a publicat şi o listă cuprinzând agenţiile care au cerut de bunăvoie radierea, în cazul judeţului nostru fiind nominalizate 2 agenţii „EDY's Travel” aparţinând SC „Milion Trade” SRL şi „Interpedia” - aparţinând SC „Orosol Vip Travel” SRL.

 

Au mai rămas 41

Revenind la situaţia la nivel naţional, un comunicat al ANT precizează că este interzisă, potrivit prevederilor legale, „desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”. Lista agenţiilor de turism care nu au făcut dovada deţinerii poliţei valabile de asigurare, precum şi cuprinsul primei notificări de intrare în legalitate apare pe site-ul www.turism.gov.ro.

Aşadar, de la data publicării, avertizează autoritatea, operatorii economici care figurează în listă nu mai pot desfăşura activităţi specifice agenţiilor de turism, conform prevederilor legale. Comunicatul celor de la ANT nu precizează însă şi ce se va întâmpla cu turiştii care au achiziţionat deja vacanţe de la agenţiile rămase fără licenţă.

Direcţia Generală Control şi Autorizare Turism din cadrul ANT a notificat pentru a doua oară toţi operatorii economici care nu au făcut dovada poliţei de asigurare valabile, printr-o scrisoare personalizată recomandată.

Trebuie precizat că pe site-ul celor de la ANT este disponibilă şi o listă a operatorilor de turism cu acte în regulă, iar acolo se regăsesc 41 de agenţii din judeţul nostru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro