Mergi la conţinutul principal

18 ani de închisoare pentru ucigaşii lui Brot. Mama victimei va face apel

ieri, Tribunalul Brăila i-a condamnat pe inculpaţii Iulian Mădălin Pentelie şi Florin Pîtea, cei care au tras cu pistolul şi l-au ucis pe Cristian Brot, la câte 18 ani închisoare, pentru omor calificat • sentinţa nu este definitivă • prima instanţă îi obligă pe inculpaţi la plata sumei de 100.000 Euro daune morale  şi 50.000 lei daune materiale totuşi, mama lui Cristian este nemulţumită de pedeapsa aplicată şi spune că va face apel • chiar dacă ştie că fiul ei nu mai poate veni acasă, femeia vrea totuşi ca vinovaţii să fie pedepsiţi mult mai aspru

 

Sentinţă în dosarul “Criminalii lui Brot”. Magistraţii Tribunalului Brăila au dat pedepse grele celor doi indivizi care l-au ciuruit cu pistolul pe Cristian Brot, în mijlocul străzii. Iulian Mădălin Pentelie şi Florin Pîtea au fost condamnaţi la câte 18 ani închisoare, fiind puşi să plătească şi daune morale de 100.000 Euro şi daune materiale de 50.000 lei. Totuşi, sentinţa o nemulţumeşte pe mama lui Cristian Brot, ea întrebându-se şi acum de ce i-a fost omorât fiul. Chiar dacă ştie că nu îl mai poate aduce acasă pe băiatul său, femeia ne-a declarat că vrea o pedeapsă mult mai aspră pentru cei care au comis oribila crimă, din motive numai de ei ştiute. Mama lui Cristian a spus că va formula apel în cauză şi speră ca la instanţa superioară ucigaşii să primească mai mulţi ani de închisoare. “Ca mamă nu concep că viaţa unui om valorează 18 ani. Cei doi mi-au luat 28 de ani din viaţă. Copilul nu pot, din păcate, să îl mai aduc înapoi. Au luat viaţa unui om”.

Potrivit sentinţei Tribunalului Brăila, inculpaţii acuzaţi de omor calificat au primit mai multe pedepse, ajungându-se în final la cei 18 ani de închisoare. Astfel, inculpatul Pentelie Iulian Mădălin a fost condamnat la pedeapsa principală de 16 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, plus pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi, printre care se numără dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, şi dreptul de a comunica cu membrii de familie ai victimei sau cu martorii în dosar. Acelaşi inculpat a mai primit 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, plus pedeapsa principală de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de armă fără drept. Inculpatul mai are şi o pedeapsă cu suspendare, aplicată de Judecătoria Dorohoi, care devine acum cu executare. “Constată că infracţiunile din prezenta cauză se află în concurs real cu infracţiunea pentru care inculpatul a fost condamnat prin sentinţa penală din 11.01.2018 a Judecătoriei Dorohoi, definitivă prin decizia penală a Curţii de Apel Suceava. Dispune anularea beneficiului suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an şi 4 luni închisoare aplicată inculpatului şi dă spre executare această pedeapsă cu închisoarea. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 16 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 1/3 din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea aplicate, urmând să execute în regim de detenţie pedeapsa principală rezultantă de 18 ani, 3 luni şi 10 zile închisoare”, au decis judecătorii.

În ceea ce îl priveşte pe Florin Pîtea, acesta a primit pedeapsa principală de 16 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, plus pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi, la care se adaugă pedeapsa principală de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uzul de armă fără drept. Instanţa contopeşte pedepsele aplicate mai sus, urmând ca inculpatul Pîtea să execute pedeapsa cea mai grea de 16 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 1/3 din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea aplicate (adică cu 2 ani închisoare), urmând ca inculpatul să execute în regim de detenţie pedeapsa principală rezultantă de 18 ani închisoare.

Judecătorii au admis acţiunile civile formulate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila, inculpaţii fiind obligaţi la plata de despăgubiri civile constând în contravaloarea serviciilor medicale de care a beneficiat victima. Pe de altă parte, instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă R.N. şi în consecinţă: “Obligă, în solidar, pe inculpaţi  la plata sumei de 100.000 Euro (în echivalent în lei la data plăţii efective), cu titlul de daune morale către această parte civilă. Obligă, în solidar, pe inculpaţi  la plata sumei de 50.000 lei, cu titlul de daune materiale către această parte civilă”.  Sentinţa primei instanţe poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 

Ucis cu pistolul furat din Italia

Atacul violent care avea să aducă moartea lui Cristian Brot, s-a produs la data de 26 mai 2017, când s-au tras focuri de armă, la intersecţia străzilor Ardealului cu Ion Ghica (cartier Islaz). Cristian Brot, de 28 de ani, a fost împuşcat, iar medicii s-au chinuit în zadar să îi salveze viaţa. Asasinii erau doi tineri cunoscuţi de victimă, Florin Pîtea, zis “Pekenia”, şi Mădălin Iulian Pentelie, care, pe fondul unor dispute mai vechi, au decis să îl ucidă pe Brot. L-au împuşcat cu un pistol “Beretta” de 9 mm, ce aparţinea poliţiei italiene, arma fiind găsită după câteva zile, pe câmp, în lanul de porumb din zona Cazasu. Mai multe gloanţe l-au nimerit pe tânărul de 28 de ani, iar altele au găurit maşina acestuia.

În jurul orei 11.30, inculpaţii au mers la întâlnirea cu Brot, cu autoturismul Volkswagen Passat aparţinând lui Florin Pîtea aflat la volan. În maşină inculpaţii aveau o sabie/macetă, o toporişcă, un spray iritant lacrimogen, iar în cotiera dintre scaunele din faţă aveau pistolul militar marca “Pietro Beretta Gardone VT”, model 92 FS, calibrul 9 mm, cu încărcător cu capacitate de 15 gloanţe plin. Victima s-a apropiat de portiera din stânga faţă a autoturismului VW Passat şi ar fi lovit cu o baionetă geamul care s-a spart, moment în care inculpatul Pentelie a executat 4 focuri de armă către victimă. Pîtea Florin a preluat apoi pistolul şi ambii inculpaţi au coborât din maşină. Pîtea a mai tras 2 focuri de armă, în scurt timp, victima, Cristian Brot, prăbuşindu-se lângă bordură. Oricum, Pîtea a mai tras 5 focuri de armă în timp ce se deplasa pe stradă. S-au tras 11 gloanţe şi acestea l-au nimerit pe Brot în zone vitale. Ucigaşii au fugit şi au fost prinşi, în scurt timp, în hornul unei case părăsite din localitatea Surdila Greci. Cei doi ucigaşi au ajuns direct la arest, ei fiind apoi trimişi în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.

Deşi anchetatorii au arătat faptul că s-a ajuns la omor din cauza unei fete, care ar fi legat o prietenie cu Cristian Brot, asta după ce se despărţise de Mădălin, mama acestuia spune că nu este adevărat. Ea a relatat că nu l-a văzut pe băiatul ei cu acea tânără, acesta purtând doar unele conversaţii pe facebook. Şi, oricum, fata se despărţise de Mădălin Pentelie, de mai mult timp. Potrivit unor martori, tânăra ar fi declarat în faţa judecătorilor faptul că, într-adevăr se despărţise de Mădălin, pentru că acesta era violent.

Mama lui Cristian ne-a mai declarat faptul că, din discuţia cu avocatul său, care a studiat dosarul cu atenţie, a reieşit faptul că nu sunt probe care să dovedească faptul că, atunci când s-a întâlnit cu inculpaţii, Brot le-ar fi aplicat acestora vreo lovitură, în geamul maşinii, după cum au arătat procurorii. Ea a spus că băiatul era liniştit, el plecând periodic la muncă în Germania, şi avea o relaţie bună cu tatăl lui Mădălin Pentelie. Nici cu inculpaţii nu a avut mari neînţelegeri, mai ales că erau vecini şi au copilărit împreună. Totuşi, femeia ne-a spus că, în 2016, Mădălin i-ar fi distrus maşina lui Cristian, fără vreun motiv concret, fiind vorba atunci doar de invidie.

Ucigaşii lui Brot sunt cunoscuţi cu antecedente penale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro