Mergi la conţinutul principal

18 agenți economici care comercializează utilaje agricole, scutere, echipamente de protecție și explozivi, controlați de inspectorii de muncă

• acțiunea face parte din Campania Națională de supraveghere a pieței produselor industriale pentru trimestrul II 2024 • inspectorii ITM Brăila au identificat neconformități la șase dintre produsele controlate și au aplicat șase sancțiuni contravenționale distribuitorilor

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a desfășurat, în trimestrul II al acestui an, mai multe acțiuni de informare și conștientizare, precum și de verificare prevăzute în metodologia Campaniei Naționale de supraveghere a pieței produselor industriale din domeniul de competență al Inspecției Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2024, coordonat de către Comisia Europeană.

Campania urmărește ca, printr-o acțiune unitară a Inspecției Muncii, să se conștientizeze și să se verifice producătorii, importatorii și distribuitorii implicați asupra necesității cunoașterii și respectării actelor normative prin care s-au transpus directivele și regulamentele europene referitoare la introducerea pe piață a produselor, respectiv privind echipamentele electrice de joasă tensiune, echipamentele individuale de protecție, mașinile nerutiere, echipamentele utilizate în atmosfere potențial explozive, explozivii pentru uz civil, motoarele cu ardere internă pentru echipamente mobile, articolele pirotehnice și reducerea emisiilor de zgomot în afara clădirilor.

Pentru trimestrul II 2024, Programul sectorial a prevăzut monitorizarea următoarelor produse: utilaje agricole, scutere, trotinete și biciclete electrice, îmbrăcăminte de protecție pentru uz profesional, pentru protecția picioarelor, corpului și a mâinilor (fasonatori mecanici, măcelari etc.), explozivi de uz civil.

Activitățile de control privind supravegherea pieței pentru produsele enumerate constau în principal în verificarea, prin sondaj, a produselor introduse sau puse la dispoziție pe piață, cât și în dispunerea măsurilor necesare pentru asigurarea conformității, atunci când sunt constatate abateri.

„În trimestrul II al anului, inspectorii de muncă cu atribuții de control în domeniul supravegherii pieței au efectuat vizite de inspecție la un număr de 18 agenți economici și au evidențiat în baza de date la nivel național 84 produse. Au fost identificate neconformități la șase dintre produsele controlate, fiind aplicate agenților economici distribuitori șase sancțiuni contravenționale. De asemenea, în unitățile verificate, inspectorii de muncă au oferit informații specifice privind legislația din domeniul supravegherii pieței pentru mașinile industriale, respectiv verificarea existenței declarației de conformitate, dacă aceasta însoțește produsele, este completă, este redactată/tradusă în limba română, dacă există aplicat marcaj de conformitate CE pe fiecare produs și acesta este lizibil/vizibil/durabil, respectă forma/dimensiunile prevăzute de lege și dacă pe produse sunt aplicate marcaje suplimentare care pot induce confuzii”, a declarat inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire (foto).

Campania va continua până la data de 31 decembrie a.c., în fiecare trimestru fiind verificate produsele/categoriile de produse prevăzute în Programului sectorial al Inspecției Muncii în domeniul supravegherii pieței.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro