178 firme noi în pandemie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Unora le merge bine!

178 firme noi în pandemie

* la Brăila, sunt peste 8.000 de societăți comerciale active cu peste 63.000 de salariați * asta în condițiile în care, la data de 1 ianuarie a.c., în municipiu și județ, erau înregistrate 7.919 firme cu 55.530 de salariați * pe de altă parte, potrivit inspectorului șef al ITM Brăila, controalele inspectorilor de muncă s-au dovedit benefice mediului de afaceri * asta deoarece, numărul reclamațiilor care îi vizau pe angajatori a scăzut simțitor, iar cei care practică "munca la negru" sunt tot mai puțini la Brăila * în primele 8 luni ale anului, cei 17 inspectori de muncă, cu atribuții de control, din cadrul instituției au efectuat 1.550 de controale la firmele din municipiu și județ * pentru "munca la negru" au fost aplicate sancțiuni uriașe în valoare totală de 1.360.000 de lei

 

În plină pandemie, cel puțin "pe hârtie", economia municipiului și județului Brăila dă semne de înviorare: față de începutul de an, la ora actuală, avem înregistrate mai multe firme active și mai mulți salariați, iar sesizările care-i vizau pe patroni sunt tot mai puține.

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, dacă la data de 1 ianuarie 2021, la nivelul municipiului și județului Brăila, erau înregistrate 7.919 societăți comerciale active cu un total de 55.530 de salariați, opt luni mai târziu, mai precis la data de 20 septembrie 2021, la Brăila, funcționau 8.097 firme active cu 63.187 de salariați. Asta în condițiile în care, la nivel național, potrivit statisticilor, numărul salariaților a scăzut simțitor, iar mii de firme și-au închis porțile. Demn de amintit este și faptul că, în ultimele luni, tot mai puțini salariați au trimis sesizări la ITM, față de anii trecuți, spre exemplu, când aproape nu era zi în care să nu fie înregistrată măcar o reclamație la adresa patronilor brăileni.

"Campaniile de conștientizare și controalele efectuate de inspectorii de muncă și-au atins obiectivele. Cu unele excepții, angajatorii respectă legea și primesc oamenii la muncă numai după semnarea contractului individual de muncă, respectând, totodată, drepturile salariaților. De aceea, tot mai puțini brăileni îi reclamă pe angajatori la ITM", ne-a precizat Liviu Arhire, inspectorul șef al ITM Brăila.

 

În primele opt luni ale anului, amenzi de peste 1.744.000 de lei

    

Potrivit bilanțului întocmit de conducerea ITM Brăila, în perioada 1 ianuarie-31 august 2021, cei 17 inspectori de muncă cu atribuții de control din cadrul instituției au efectuat nu mai puțin de 1.550 de controale la angajatorii brăileni din diverse domenii de activitate, fiind vizate, mai ales, firmele care-și desfășoară activitatea în construcții și service-urile auto. Cu acest prilej, "pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) și al relațiilor de muncă (RM) au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.744.100 lei, din care 41.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor ce se impun cu privire la combaterea efectelor pandemiei de Covid-19".

Mult mai mari au fost sancțiunile aplicate angajatorilor brăileni care au fost depistați că practică așa-numita "muncă la negru".

Astfel, potrivit inspectorului șef al ITM Brăila, în primele opt luni ale anului, din totalul amenzilor aplicate (1.744.100 lei), 1.622.600 lei au fost pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă (RM). Numai pentru "muncă la negru" inspectorii de muncă brăileni au dat amenzi de 1.360.000 de lei (aproximativ 78% din totalul amenzilor aplicate de ITM Brăila). Pentru comparație, pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) au fost aplicate amenzi de "doar" 121.500 lei.

"Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le generează. De asemenea, munca nedeclarată sau subdeclarată atrage riscul ca lucrătorii să nu fie plătiți, plata urmând a fi făcută în funcție de voința angajatorului. Există, de asemenea, riscul ca activitatea să se desfășoare în condiții precare ce pot pune în pericol sănătatea și securitatea lucrătorilor”, preciza, deunăzi, inspectorul șef al ITM Brăila.

Respectarea prevederilor legale legate de pandemia de COVID-19 - care a afectat grav economia întregii lumi - reprezintă un alt aspect al muncii inspectorilor de muncă brăileni. Potrivit ITM Brăila, acțiunile de control au urmărit, de asemenea, "identificarea activităților de prevenire și protecție realizate în întreprinderi, activități ce vizează riscurile profesionale rezultate sau care pot să rezulte din expunerea lucrătorilor la agentul biologic SARS-COV-2". Inspectorii de muncă au aplicat, deja, cum precizam mai sus, sancțiuni de 41.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor ce se impun cu privire la combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

 

 

Toate tunurile pe munca la negru

 

Reamintim că, numai în săptămâna 23-27 august 2021, inspectorii de muncă din cadrul ITM Brăila au efectuat zeci de controale la angajatorii din municipiu și județ, aplicând sancțiuni contravenționale în valoare totală de 145.500 lei. Trei angajatori brăileni au primit atunci amenzi de 120.000 de lei pentru primirea la muncă a 6 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă în formă scrisă, potrivit legii.

De asemenea, în perioada 30 august - 10 septembrie a.c., inspectorii de muncă au întreprins mai multe acțiuni de control la angajatorii care-și desfășoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie și a produselor făinoase, precum și în domeniul întreținerii și reparării autovehiculelor. Într-o singură săptămână, au fost efectuate nu mai puțin de 115 controale și au fost aplicate 73 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 112.500 lei (106.500 lei pentru neconformitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă și 6.000 de lei pentru neconformitățile constatate în domeniul securității și sănătății în muncă). 

"Din totalul sancțiunilor aplicate, pentru muncă nedeclarată ("muncă la negru" - n.r.) au fost sancționați 3 angajatori din domeniul comerț și întreținerea și repararea autovehiculelor, fiind identificate 5 persoane fără a avea contract individual de muncă încheiat anterior începerii activității sau care prestau activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 90.000 de lei", preciza, la acel moment, Liviu Arhire, inspectorul șef al ITM Brăila.

 

 

Nici firmele care folosesc zilieri nu au fost uitate de inspectorii ITM

 

Potrivit unui comunicat al ITM Brăila, în perioada 20-24 septembrie 2021, s-a desfășurat Campania privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. 

"Inspectorii de muncă au urmărit modul în care beneficiarii respectă prevederile legale din domeniul relațiilor de muncă, cu privire la durata activității ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor legii, respectarea de către beneficiar cu privire la înființarea, completarea și prezentarea registrului de evidență a zilierilor, dovada plății remunerației cuvenite zilierului, folosirea zilierilor pentru alte activități decât cele expres reglementate de lege", precizează conducerea ITM Brăila.
În perioada susmențonată, au fost verificați 25 de beneficiari și au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 33.000 lei, pentru neconformitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă. Interesant este faptul că, din totalul sancțiunilor aplicate, pentru muncă nedeclarată ("la negru") a fost sancționat un angajator din domeniul "Silvicultură și alte activități forestiere". Aici a fost identificată o persoană care desfășura activități fără a avea contract individual de muncă, motiv pentru care angajatorul a fost amendat cu suma de 20.000 de lei, potrivit legii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro